L’altra mirada 11 / Novembre 2012

Aquí teniu tots els articles que integren l’edició de la revista L’altra mirada 11. Novembre 2012.

Llegir online tota la revista a issuu | Descarrega la revista en pdf

#14N: internacionalitzar la lluita

,

Acabàvem l’editorial passada amb una invitació a l’esperança, i aquesta no s’ha fet esperar. El proper 14 de novembre la Cimera social, conformada per la majoria dels sindicats i la societat civil, ha convocat una Vaga General. Una fita històrica no sols perquè es tracta de la segona vegada que es (...)

Llegeix

Eleccions autonòmiques a Galiza i a Euskadi

Josep Valero. Membre del Consell Polític d’IniciativaVerds Les eleccions a les dues nacionalitats ens donen unes lectures prou diferenciades, a la vegada que hi ha alguns trets comuns. Començaré per cada territori. Galícia. El Partit Popular guanya les eleccions amb 135.493 vots menys que l’any (...)

Llegeix

Maria Salom, municipalista?

Joan Font Massot. Portaveu de PSM-IV-ExM al Consell de Mallorca Tant en campanya electoral com durant tot l’any i mig que porta al Govern del Consell de Mallorca, la Sra. Salom no s’ha aturat de fer saber a tothom que l’ha volguda escoltar que una de les seves prioritats eren els Ajuntaments i (...)

Llegeix

Què passa a Catalunya? Una visió des de l’esquerra nacional

Jaume Bosch. Diputat d’ICV al Parlament de Catalunya La impressionant manifestació de la Diada Nacional de l’onze de setembre va suposar un esclat d’indignació de bona part de la ciutadania materialitzat als carrers de Barcelona. La crisi econòmica no és aliena a l’èxit de la mobilització, però el (...)

Llegeix

Ens deixen sense futur, hi ha solucions: 14N

,

Katiana Vicens. Secretaria General de CCOO Illes Balears La Confederació Europea de Sindicats (CES) ha convocat una jornada d’acció i solidaritat europea per al proper 14 de novembre, que inclou vagues, manifestacions, concentracions i altres acciones sindicals, per tal que la ciutadania es (...)

Llegeix

La lluita de les padrines i padrins contra la banca

Biel Huguet. Padrines i Padrins flautes Després d’un any participant al 15M, un grup de padrines i padrins vàrem voler fer una passa més i crear el grup de Padrines i Padrins flautes. Com pot ser que les nostres filles i fills, néts i netes visquin pitjor que nosaltres? Com és que fent tots els (...)

Llegeix

Fent camins contra mentides, amb Jubilats per Mallorca

Cecili Buele i Ramis. Representant de Drets Humans de Mallorca, a Jubilats per Mallorca Amb molt de gust, em pos a descriure per a l’Ateneu Pere Mascaró el que valor com una de les iniciatives cíviques més singulars d’aquest estiu-tardor a Mallorca: la marxa a peu de JUBILATS PER MALLORCA, que fan (...)

Llegeix

Unir les forces per afrontar temps difícils

,

Vicenç Rodrigo Ramírez. President de FAPA Mallorca Vivim dies difícils, dies de confusió en els quals les nostres febleses i la manca de lideratges en qui confiar, fan perdre el nord fins i tot als més assenyats. Això ha provocat que, darrerament, algunes persones i alguns col·lectius hagin actuat (...)

Llegeix

La renda mínima d’inserció a la deriva, i no la rescataran

Grup de serveis socials de PSM-IniciativaVerds-Entesa A les Illes Balears l’any 2001, amb el primer Pacte de progrés, es va publicar el Decret 117/2001 que té com objectiu la regulació de la renda mínima d’inserció. Aquesta renda és una prestació econòmica que té com a finalitat assegurar uns (...)

Llegeix

Pressupostos per un “austericidi”

,

Laia Ortiz. Diputada d’ICV al Congrés de Diputats. Uns dies després de la presentació dels pressupostos generals de l’Estat pel 2013 i de l’enèsim programa de reformes del Govern que tenen com a objectiu precaritzar encara més les condicions de vida de la població, ens arriben les previsions del (...)

Llegeix

Maria Salleres

MARIA SALLERAS JUAN, neix a Palma l’any 1946. Té 66 anys. Els seus pares tenien un negoci de botiga de roba i sastreria a prop de la Plaça Major. Estudià el Batxillerat Elemental al col·legi del Sagrat Cor, on coneix a Francisca Bosch. Va seguir els estudis de secretariat d’empreses, i en dos anys (...)

Llegeix

L’Estalvi Ètic, per un món més just i sostenible

Antoni S. Amengual. Coordinador de l´Estalvi Ètic de Caixa Colonya Incorporar l’ ètica a les decisions d’estalvi, un bon instrument per treballar per un món més just i sostenible. L’esclafit de la crisi de les sub-prime en 2007 va provocar en els mercats financers una tremenda crisi de confiança que (...)

Llegeix

Economia del bé comú. Un model d’economia amb futur

Marc Masmiquel Mendiara. Coordinador EBC Mallorca mallorca@economia-del-bien-comun.es "Res millor que el somni per engendrar el futur. La utopia d’avui és carn i ossos demà. " Víctor Hugo "El sentit comú hauria d’estar més present en tot; és el que ens ajuda a determinar precisament què és el (...)

Llegeix

2012 any internacional de les cooperatives

Enric Pozo Mas. President Sectorial de Cooperatives d’Ensenyament i Secretari de la Federació de Cooperatives de les Illes Balears L’organització de les Nacions Unides (ONU) declarà el 2012 l’Any Internacional de les Cooperatives. Fet que ens ha ofert una oportunitat per donar a conèixer que les (...)

Llegeix

Francisca Bosch i Bauzà, lluitadora, viva en el record

Lila Thomàs i Andreu. Ateneu Pere Mascaró Aviat farà vint anys que morí na Francisca Bosch i Bauzà (1932-1992 ). Una persona imprescindible per entendre la lluita democràtica a les nostres Illes durant el franquisme que cal donar a conèixer per a les joves generacions que no conegueren aquells anys (...)

Llegeix

Què és i què no és la Renda Bàsica

Rafael Borràs Ensenyat Amb els efectes devastadors de la crisi per als més febles, és relativament freqüent que determinats moviments socials, algunes forces polítiques de l’esquerra, el sindicalisme de classe o, fins i tot, algunes personalitats progressistes, facin propostes per a la implantació (...)

Llegeix

Francisco Fernández Buey (1943-2012)

Josep Traverso Ponce L’Altra Mirada em demana una nota-recordatori de Francisco Fernández Buey, mort el 25 d’agost passat a Barcelona i la veritat sigui dita no sé ben bé què fer, per suposat res que faci massa olor a necrologia, no crec que serveixi de gaire cosa, a més, darrerament, deuen ser (...)

Llegeix

LOMQE està per arribar!

Toni Baos Ley Orgànica Mejora Calidad Educación: De Millora de la Qualitat no té més que el títol. Una nomenclatura més encertada podria ser aquesta: LOENSUCIA: Llei Orgànica de l’Educació-Elitista, Nacional, Segregadora, Unidireccional, Contrareformista, Ideologitzada i Absolutista.” Rebuda a cops (...)

Llegeix

Eric Hobsbawm, honestedat intel·lectual i capacitat analítica

Pep Vílchez Amb la recent defunció de Eric Hobsbawm, se’ns va un dels historiadors més lúcids i, alhora, compromesos, del segle XX. La seva percepció de les continuïtats i els canvis històrics, l’induïren a delimitar les seqüències històriques de manera coherent, i, així, el segle XX fou un “segle curt” (...)

Llegeix

Autòmates

Plataforma Crea Cada canvi de govern a Espanya comporta un canvi de llei educativa. Tic, tac, seguint la dinàmica del metrònom, els nostres polítics ens duen d’una banda a l’altra, pot ser amb bones intencions i paraules, però sempre amb resultats insuficients, perquè qualsevol reforma educativa (...)

Llegeix

El poeta que contestà la creació

Joan Bauzà i Bauzà. Sociòleg, professor CETEM, prevere, ex pàrroco a Lima -Perú César Vallejo nasqué a Santiago de Chuco el 1892 i morí a París el 1938. És un dels grans poetes de la literatura en llengua castellana. César Vallejo contesta la creació i s’aixeca contestatari del seu creador. L’home no (...)

Llegeix

Documents adjunts