2012 any internacional de les cooperatives

Enric Pozo Mas. President Sectorial de Cooperatives d’Ensenyament i Secretari de la Federació de Cooperatives de les Illes Balears

L’organització de les Nacions Unides (ONU) declarà el 2012 l’Any Internacional de les Cooperatives. Fet que ens ha ofert una oportunitat per donar a conèixer que les cooperatives som empreses resistents, basades en principis i que ajudem a construir un món millor.

Empreses que no cerquen la maximització del benefici en el menor temps possible, sinó durant tota la vida. Que aporten una altra forma de comportar-se socialment i empresarialment, que situen a la persona en el centre, i que s’emmarquen en uns valors ètics i en uns principis, tan importants com la participació democràtica, la lliure adhesió i la distribució de la riquesa de forma equitativa i proporcional al seu treball.

Si sempre és important destacar la vigència i la validesa del cooperativisme, molt més ho és en aquests difícils moments actuals. I és important a més, posar en valor el potencial i els compromisos que assumeix: la creació d’ocupació, de major estabilitat i qualitat; una major flexibilitat interna; el compromís amb el desenvolupament local, l’interès per a la comunitat i la solidaritat, tant externa com a interna.

Les dades refermen el posicionament del cooperativisme a nivell mundial. Els últims 25 anys s’han creat cada any, i de forma neta, a tot l’Estat espanyol, més de 10.000 llocs de feina i més d’1.000 empreses. A les Illes Balears hi ha 3.000 treballadors i uns 5.900 socis de cooperatives agroalimentàries.

El cooperativisme és un moviment que agrupa arreu del món a 1.000 milions de socis, amb més de 100 milions de llocs d’ocupació i que segons l’ONU ha ajudat a millorar el nivell de vida de la meitat de la població mundial.

Un moviment en el qual les seves 300 empreses més grans facturen més d’1.6 trilions de dòlars, que les converteix en la 9ena economia del món.
Per tant, aquest any és una ocasió única per generar consciència sobre l’aportació i el funcionament de les cooperatives, així el proper dia 9 de novembre 2012 a la sala d’actes de l’ONCE de Palma i restaurant Binicomprat (Algaida), la jove Federació de Cooperatives de les Illes Balears tindrà la possibilitat i l’obligació d’aconseguir enfortir la representativitat institucional davant la Administració Autonòmica, la qual ha de percebre la necessitat de dissenyar polítiques actives d’autoocupació i donar un valor afegit visualitzant aquesta nova forma d’emprendre, com una opció de futur on es combina l’eficàcia econòmica i la cohesió social.

L’ACI (organització mundial que representa a totes ls cooperatives del món) transmet el seu compromís arreu de tot el planeta amb el lema del 2012: “Les empreses cooperatives ajuden a construir un món millor”.