Ens deixen sense futur, hi ha solucions: 14N

Katiana Vicens. Secretaria General de CCOO Illes Balears

La Confederació Europea de Sindicats (CES) ha convocat una jornada d’acció i solidaritat europea per al proper 14 de novembre, que inclou vagues, manifestacions, concentracions i altres acciones sindicals, per tal que la ciutadania es mobilitzi contra unes polítiques d’austeritat sense estímul per a la creació d’ocupació, que s’han demostrat sense dubte fracassades i que ens menen a la depressió i desmunten l’estat social europeu que tant ens ha costat de bastir.

Es pot expressar de moltes maneres, però la realitat només és una: actualment hi ha pobresa, desigualtat, precarietat, futur incert per als joves, panorama de retallades en la sanitat i en l’educació, els pensionistes perden capacitat adquisitiva, igual que els treballadors, que es veuen pressionats per les condicions de feina i observen astorats com s’infringeixen drets laborals democràtics guanyats fa trenta anys.

Hem vist com la precarietat laboral, la desprotecció dels treballadors i l’afebliment de recursos socials ja han provocat l’empobriment de la classe treballadora. I ara estam veient com el desmantellament del sector públic i la “mercantilització” dels serveis, els fa més inaccessibles per als més vulnerables. No ho podem consentir i no ens podem resignar. La lluita unitària s’ha d’intensificar.

Perquè hi ha inquietud, desassossec. Perquè cada vegada és més gran el nombre de famílies que es troben en situació de vulnerabilitat social, el nombre de les llars balears que tenen a tots els seus membres a l’atur i el nombre dels desocupats que ja no tenen prestacions.

Davant aquest panorama, el conjunt d’organitzacions que estam presents a la Cimera Social coincidim en l’anàlisi de la situació i considerem que les polítiques de retallades en drets i prestacions socials del Govern d’Espanya i de la nostra Comunitat no fan més que aprofundir en aquesta línia. Creiem que cal ajuntar tots els malestars dels diferents sectors socials, principalment entre els treballadors i treballadores, que és el que ens pertoca com a sindicats, però també entre els pares i mares d’alumnes, entre els veïnats, entre els joves estudiants, entre els pensionistes i jubilats.

Pensam que aquesta convocatòria del moviment sindical europeu és la manera més clara de visualitzar que som milions els que defensam uns objectius compartits solidaris, un model de societat de benestar, un model basat en drets laborals i socials, en la redistribució de la riquesa més igualitària.

Volem incidir en aquesta realitat per canviar-la, una realitat que no agrada gens ni mica a la gent dels països del sud d’Europa, però que tampoc abelleix als del nord. I perquè creiem que entre tots la podem canviar, que podem canviar les polítiques a Europa, a Espanya i a les Balears, les organitzacions sindicals espanyoles que som part de la CES, hem considerat que la jornada d’acció del 14N, a Espanya es traduirà amb la convocatòria d’una Vaga General que compta amb el suport del conjunt d’organitzacions que formen la Cimera Social i que coincidirà a més amb la Vaga General convocada a Portugal, convertint aquesta data en la primera Vaga General de la Península Ibèrica de la història.

“Ens deixen sense futur” diu el lema del 14N. Guanyar-lo és feina de tots.