Fent camins contra mentides, amb Jubilats per Mallorca

Cecili Buele i Ramis. Representant de Drets Humans de Mallorca, a Jubilats per Mallorca

Amb molt de gust, em pos a descriure per a l’Ateneu Pere Mascaró el que valor com una de les iniciatives cíviques més singulars d’aquest estiu-tardor a Mallorca: la marxa a peu de JUBILATS PER MALLORCA, que fan CAMINS CONTRA MENTIDES, en uns moments en què l’engany, la falsedat i la mentida, s’afanyen a imposar-se de manera tan insòlita com barroera a molts àmbits de les institucions públiques, regides majoritàriament pel Partit Popular, tant a les Illes Balears i Pitiüses com a la resta de l’Estat espanyol.

Jubilats per Mallorca, una associació mallorquina “que pretén donar veu a la gent jubilada i aprofitar-ne l’experiència”, va nàixer com una secció de l’Obra Cultural Balear durant el Congrés i Assemblea constitutiva celebrats el 22-23 de novembre de 2008 a l’Auditori Sa Màniga de Cala Millor, cedit generosament per l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

D’aleshores ençà ofereix un marc d’actuació a les persones jubilades, pre-jubilades i/o majors de 55 anys, alliberades de les urgències familiars i laborals, que vulguin reprendre l’activitat voluntària pel país o incorporar-se a aquest tipus d’activitat.

L’objectiu primordial n’és dur endavant projectes de treball en favor de la cultura, la llengua, el medi ambient i el territori dels mallorquins.

Durant aquests darrers quatre anys, han fet accions no violentes, tan actives com són ara:

  • una VAGA DE FAM PER LA LLENGUA CATALANA, pròpia de les Illes Balears i Pitiüses, durant 42 dies seguits al casal de Can Alcover, a Palma;
  • unes sessions de lectura continuada de textos en català, ENLLAÇATS PER LA PARAULA, durant 24 hores seguides a Can Alcover (Palma), Lluc (Escorca), La Real (Palma), la Fundació Antoni M. Alcover (Manacor), la Biblioteca cas Metge Rei (Santa Maria del Camí) o l’illa de Menorca (Maó, Es Castell, Sant Lluís, Llucmaçanes, Sant Climent, Alaior, Es Migjorn, Es Mercadal, Fornells, Ferreries i Ciutadella);
  • i, finalment, unes marxes a peu, recorrent pràcticament tots els llogarets, pobles, viles i ciutats de Mallorca, fent CAMINS CONTRA MENTIDES, des de l’1 d’agost fins a finals de novembre de 2012.

Aquesta iniciativa darrera, ha constat de quatre etapes, de quinze en quinze dies seguits fent marxa a peu per camins i carreteres de Mallorca:

La primera etapa comença l’1 d’agost de 2012, des del santuari de Lluc fins a Manacor. Continua el 21 de setembre amb la segona etapa, des de Manacor, pels pobles de Llevant i Sud, fins al monestir de la Real. Se’n reprèn la tercera des de la Real el 15 d’octubre, amb dues columnes distintes, una cap a Inca i l’altra cap a Sóller. I se’n fa la quarta etapa, a mitjan mes de novembre, per les barriades més populars de la ciutat de Palma.

Durant cadascuna d’aquestes caminades, JUBILATS PER MALLORCA reparteixen pertot allà on passen fulls explicatius on informen la població sobre els motius d’aquesta marxa a peu: fent CAMINS CONTRA MENTIDES, volen informar la gent de Mallorca i mirar de deixondir-la, davant les cada cop més nombroses i barroeres mentides del Govern del PP, en matèria lingüística, educativa, mediambiental, social i econòmica...

Als realitzadors principals de la marxa, -Jaume Bonet, Tomeu Amengual i Pep Planas-, s’hi suma la gent de cada indret que els acompanya, caminant-hi uns quants quilòmetres i acompanyant-los fins a la destinació següent.

Sempre troben pertot allà on van gent que els vol acollir i facilitar aixopluc, alimentació, begudes, allotjament, etc. Fins i tot per part d’institucions públiques, com són ara ajuntaments (de qualsevol color polític!).

Amb la seva marxa a peu, JUBILATS PER MALLORCA compta també amb el suport explícit d’altres entitats, com és el cas d’ATTAC-Mallorca, Drets Humans de Mallorca, Fundació s’Olivar d’Estellencs, GOB, Memòria Històrica de Mallorca, Obra Cultural Balear, STEI-i, Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes, etc.

Tot i la singularitat insòlita d’una iniciativa d’aquestes característiques, s’ha de remarcar la poquíssima repercussió que obté als mitjans de comunicació convencionals.

Gràcies a d’altres mitjans informatius alternatius, sobretot a través de la xarxa d’intercomunicació més activa, com és Facebook, se n’arriba a difondre gairebé diàriament tot quant passa i succeeix, amb textos, fotografies, vídeos, gravacions diverses. L’equip de logística de Jubilats per Mallorca, i les contribucions de gent voluntària que s’afegeix a fer-ho, se n’ocupa infatigablement.

Cal remarcar, també, el gran nombre d’adhesions espontànies que van rebent els marxaires, a mida que s’acosten i s’endinsen dins les poblacions de la Part Forana de Mallorca. La presència i el so de xeremies mentre fan cercaviles pels carrers i places de la vila, molt sovint, es converteix en reclam que crida l’atenció de la gent a la qual no ha arribat encara la notícia d’aquella presència de Jubilats per Mallorca a l’indret.

Tant de bo que aquesta iniciativa impulsada per l’associació Jubilats per Mallorca contribueixi a deixondir consciències cíviques. Estimuli les formacions polítiques, amb representació o sense representació parlamentària, a mostrar-se cada cop més actives i dinàmiques, en defensa d’aquesta terra, de la gent que l’habita, de la llengua i la cultura que n’és pròpia.

I serveixi també perquè d’altres entitats, associacions, grups i persones s’engresquin en la tasca veritable de bastir una Mallorca més justa, més solidària, més amant de si mateixa i de la resta del Planeta.