Unir les forces per afrontar temps difícils

Vicenç Rodrigo Ramírez. President de FAPA Mallorca

Vivim dies difícils, dies de confusió en els quals les nostres febleses i la manca de lideratges en qui confiar, fan perdre el nord fins i tot als més assenyats. Això ha provocat que, darrerament, algunes persones i alguns col·lectius hagin actuat de forma instintiva en un atac de frustració.

Aquesta crisi ja s’allarga massa i les informacions que rebem són contradictòries. L’altre dia, l’Anton Costas, economista de gran prestigi internacional, ens deia que aquesta segona part de la crisi ja no és d’origen financer, que és una crisi auto- induïda amb un caràcter estratègic, com una mena càstig que ens estan infligint des de l’àmbit sociopolític aquells que viuen i viuran dins la seva bombolla de comoditat. Com gairebé sempre pagam els d’abaix i, evidentment, els de dalt no faran res per alterar la situació. Tot i això el canvi és possible si despertam el compromís de cadascun de nosaltres.
En aquesta conjuntura, FAPA ha vist una oportunitat per acostar-se a les APIMA i a totes les persones que en formen part de les comunitats educatives. Aquesta oportunitat es materialitza en la proposta de fer assemblees pel dia 28 de novembre, assemblees a cadascuna de les comunitats educatives que haurien d’ajudar a fugir d’individualismes i optar per compartir problemes, idees i solucions, perquè l’educació és cosa de tots. Es proposa doncs una acció de famílies, mestres i alumnes basada en la unió de les nostres forces, que potser són petites però molt nombroses.

Aquesta acció es duu de forma coordinada amb altres entitats com la Plataforma CRIDA on va néixer la idea i on també es considera imprescindible treballar la nostra proximitat amb la realitat de les escoles. Mares, pares, alumnes i professors hem de passar a l’acció.

A l’administració, i potser algunes institucions que tots coneixem, això no els anirà bé, ens intentaran intimidar i confondre però aquestes amenaces ja fa estona que en lloc de fer-nos enrere ens fan més forts, convençuts que quan ens planten cara és perquè ens veuen com un “enemic” complicat. A les famílies no les podran comprar perquè el futur dels nostres fills no està en venda.

Res hi ha que témer, doncs, si les coses es fan bé. I per això comptem també amb l’experiència d’alguns centres que varen iniciar les seves assemblees l’any passat i el suport legal que FAPA Mallorca posa a l’abast de totes aquelles APIMA implicades.

Els que ja hi hem participat en assemblees, com les que es proposen, sabem que hi ha un abans i un després a les comunitats. Per fer d’aquest moment un instant significatiu es va proposar als centres una convocatòria única pel dimecres 28 de novembre i també s’ha lliurat una proposta de com enfocar l’execució de la idea. Evidentment cada APIMA coneix la seva realitat i segur que els equips de treball troben la millor manera de dur endavant la idea, adequant-la a les seves circumstàncies.

Cal construir l’educació pública entre tots, CAL DESPERTAR, i demostrar que tenim molt clar que al marge de partidismes i estratègies polítiques allò més important per a les famílies, els mestres i els propis alumnes és la lluita per una Educació Pública de Qualitat.