L’altra mirada 12 / Desembre 2012

Aquí teniu tots els articles que integren l’edició de la revista L’altra mirada 12. Desembre 2012

Llegiu online tota la revista a issuu | Descarrega la revista en pdf

La crisi des de l’àmbit verd europeu

,

Joan Groizard Payeras . Membre d’Iniciativaverds i la Xarxa Equo jove. El passat cap de setmana del 9 a l’11 de novembre, el Partit Verd Europeu va celebrar el seu dissetè Consell a Atenes, Grècia, al qual vaig tenir l’oportunitat d’acompanyar una altra companya de la Xarxa Equo Jove i Juantxo López (...)

Llegeix

Els diuen pressupostos de crisi: 1.600.000 per a Marivent, front a 780.000 € per a les ONG de Cooperació.

, ,

Fina Santiago . Diputada del Parlament de les Illes Balears He volgut posar aquest títol perquè crec que reflecteix bastant el cinisme i la injustícia d’aquets pressupostos. Però podem fer el que fa la revista satírica El Jueves amb les portades, un altre títol podria ser “ 1.600.000 d’€ per a (...)

Llegeix

Unes eleccions provocades per la irresponsabilitat de Mas

Jordi Guillot. Iniciativa Catalunya Verds Tot procés històric exigeix temps, hegemonia i amples majories. Crec que reivindicar el dret a decidir per avançar cap un estat propi, dos drets que tenim com a poble, s’inscriuen en lo que podríem dir un procés històric, encara que nomes sigui perquè (...)

Llegeix

Exigim un referèndum!

,

Sergi Cassanyes Garcia . Secretari de la Federació d’Associacions de Veïnats Faig aquest escrit el dia després de la vaga del 14 de novembre. No entraré aquí a valorar el seguiment de la mateixa ni a discutir sobre el nombre d’assistents a la manifestació convocada per tancar la jornada. És evident (...)

Llegeix

14 de novembre, una jornada històrica

Josep Benedicto Lacomba. Sindicalista El 14-N, no passarà a la història com una jornada de vaga general, una més, de la nostra democràcia més recent i no ho serà perquè les xifres de vaguistes siguin majors que en anteriors convocatòries, les dades de l’histèric 14-D poden resultar insuperables, no (...)

Llegeix

La cooperació internacional, en perill d’extinció

Espai de Treball de solidaritat internacional d’Iniciativaverds Segons el darrer informe de l’ONU sobre inseguretat alimentària, quasi 870 milions de persones passen fam al món, de les quals 852 milions viuen als països empobrits del sud i 16 milions viuen als països del nord [9]. Acabar amb aquest (...)

Llegeix

Desenvolupament local, necessari ara més que mai

,

Paqui Bauzá Bosch. Educadora Social i Tècnica en Desenvolupament Local El passat mes de maig, el Agents d’ocupació i desenvolupament local (AODLs) de Balears reberen la comunicació del SOIB que una vegada finalitzats el seu projecte anual no seria més objecte de subvenció per part de la (...)

Llegeix

Algunes reflexions sobre la situació de la sanitat

,

Sebastià Serra Morro. Metge de Família Diuen que les crisis constitueixen oportunitats de canvi i millora. Diuen que s’han d’aprofitar per a desprendre’s dels mals costums, dels pesos innecessaris... Potser sigui veritat, però què passa quan veus que la Crisi s’aprofita per a introduir canvis que no (...)

Llegeix

Els pressupostos autonòmics de 2013 i les polítiques actives d’ocupació

Llorenç Pou . Professor de la UIB En la mateixa setmana que entraven els pressupostos autonòmics del 2013 al Parlament, el Govern reconeixia oficialment que des del primer trimestre d’enguany l’economia balear tornava estar en recessió. D’aquesta manera, es confirmaven les pitjors perspectives (...)

Llegeix

Entrevista a Miquel Ensenyat

MIQUEL ENSENYAT RIUTORT, neix a Banbury (Anglaterra). Fill d’emigrants, son pare nasqué a Sóller i sa mare a Maria de la Salut. Als dos anys tornà a Mallorca. Té ara 43 anys. És Diplomat en Educació Social i té quatre anys d’estudis en teologia i filosofia. Treballa en tasques de cooperació i amb joves (...)

Llegeix

Celebrat el XII Simposi de la Xarxa de Renda Bàsica

,

Rafel Borràs Ensenyat. Membre de l’Ateneu Pere Mascaró i de l’Executiva de Iniciativaverds Repte superat. Els passats dies 16 i 17 de novembre es celebrà a Palma el XII Simposi de la Xarxa de Renda Bàsica. En aquesta ocasió, a proposta de la Xarxa Renda Bàsica, l’Ateneu Pere Mascaró n’era la (...)

Llegeix

Consumir en valors, és un dret i és possible

CoanegraS.Coop. Si fem un exercici diari per reflexionar, des que ens aixecam fins que ens colgam,ens adonarem de la pluja de consums varis a què ens veiem sotmesos: aigua, llum, telèfon, benzina, mitjans de comunicació, serveis públics, roba, queviures... Alguns dels béns de consum ens vénen (...)

Llegeix

L’Obra Cultural Balear en el seu cinquantenari

Jaume Mateu i Martí. President de l’OCB. Francesc de B. Moll, quan a les seves memòries parla de la creació de l’Obra Cultural Balear (OCB), ho fa amb un marcat caràcter alcoverià. Diu que, en acabar la redacció del Diccionari Català-Valencià-Balear, havia arribat el moment de continuar l’”Obra” (...)

Llegeix

El Concili Vaticà II cinquanta anys després

Teodor Suau Puig. Biblista i Professor. Parlar d’un esdeveniment succeït fa cinquanta anys és fer història, encara que nosaltres, la gent de la meva generació, si no en fórem protagonistes, sí ho visquérem en primera persona. I molt primera persona. Fer història vol dir interpretar. I més s’interpreta (...)

Llegeix

Palestina. La primavera als seus ulls

,

J.Jesús Camargo La tragèdia de Gaza es revelarà cada vegada amb més claredat amb el pas del temps Edward W.Said Per a què no floreixi la primavera en llurs mirades. Israel se n’encarregarà d’això. El govern d’Israel amb Netanyahu de líder, ens recordes que farà tot el possible i allò més cruel per a (...)

Llegeix

Escriptors acollits: les tisores, o la bena als ulls

Miquel Àngel Llauger La història de la literatura és la història dels escriptors que han cercat l’ombra agomboladora del poder, i també la història dels escriptors que han fet sabut fet d’agulló i han parlar de les arbitrarietats dels que comanden, de la brutalitat dels que duen armes o de la (...)

Llegeix

El Partit Popular, l’enterramorts de la cultura

Damià Pons. Professor de la UIB i ex-Conseller d’Educació del Govern de les Illes Balears (1999-2003) La creació l’any 1998 de l’Espai Mallorca i la constitució del Consorci Institut Ramon Llull, el 2002, varen ser dues decisions que varen produir-se en el marc d’un projecte de política cultural (...)

Llegeix

Documents adjunts