Reapropiem-nos dels nostres somnis

Es tanca un 2012 amb més de 95.000 persones sense feina a les Illes Balears, sense comptar els treballadors i treballadores fixos discontinus que cada vegada són cridats a treballar menys mesos, substituïts per noves formes d’explotació flexible gràcies a la darrera reforma laboral impulsada pel PP. Un 2012 on les desigualtats han crescut també com mai, i la pobresa empeny a milers d’illencs a emigrar.

El que és pitjor no són les xifres, sinó allò que hi ha darrera d’elles: la manca absoluta de perspectives de futur, de sortida d’una crisi que com es clama al carrer, és cada cop més evident una estafa.

Ni la re-centralització de les estructures de l’Estat, amb episodis absurds com la supressió de les mancomunitats quan més falta fan per preservar les inútils diputacions, ni l’atac a la sobirania i el dret a decidir dels pobles de l’Estat espanyol, no serviran per sortir d’una crisi profunda que és econòmica, social i política i que posa en evidència que cal canviar i ja les regles del joc. El clam de la recent manifestació de 30-D ho resumia de forma clara: ni espanyolisme, ni capitalisme.

Per això, és obvi que 2013 serà també un any de lluita per la dignitat i el futur de totes i de tots, i des de l’esquerra política i social hauríem de treballar també perquè fos un any en què siguem capaços de sembrar esperança. Esperança en forma d’alternatives concretes de canvi, d’articulació de noves xarxes de solidaritat horitzontal i de complicitat entre el progressisme polític i el de la societat civil, que ha de deixar enrere la lògica de la competència i el txiringuitisme.

L’enemic és, com a la dictadura, cada cop més evident, i no està entre nosaltres, entre la gent d’esquerres. Només construint projectes comuns des de la lluita compartida demostrarem que unes altres Illes i un altre món és possible, i que allò important és ser a devora dels oprimits, dels exclosos, de la gent a qui han robat la feina, la casa i el futur, per construir amb ells el canvi cultural, social i econòmic que desterri d’una vegada per totes aquest temps de política criminal dictada per la troika i executada pels hereus de la dreta més rància d’aquest país.

Que 2013 sigui un any en què ens reapropiem dels nostres somnis, perquè per canviar és necessari que puguem imaginar un escenari diferent.