BiciCrida per Sant Sebastià

Josep Valero , membre de la Junta de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Mallorca (FAPA)

Una altra vegada la plataforma en Defensa de la qualitat de l’educació pública CRIDA, ha tornat a sortir al carrer. Aquest pic participant en la Diada ciclista tradicional que es realitza a Palma per la festivitat de Sant Sebastià, el patró de la Ciutat.

La proposta inicial que es plantejà a l’Assemblea mensual de l’Embut ( símbol de la plataforma, pel que fa a la manera en que ens volen fer empassolar la contrareforma educativa, i que nosaltres el pretenem reconvertir amb altaveu de denúncia), venia de l’escola de primària d’Esporles. Els agradava la idea de baixar del poble amb les bicis i passejar la camiseta verda per davant la conselleria d’Educació. Com el 20 de gener, dia de Sant Sebastià, aquest any cau en diumenge, es va reconvertit la idea amb fer una presència de camisetes verdes en la diada ciclista, on milers de ciutadans passen per davant les autoritats municipals, per fer el trajecte entre la plaça de Cort i el poliesportiu de Son Moix.

I així, malgrat el dia nuvolós i ventós, la concentració prèvia de les 11’30 a la Plaça Major, congregà un bon grapat de membres de la CRIDA. A més de les camisetes, es penjaren els i les esforçades ciclistes, uns vistosos dorsals prou grossos i clars. NO A LA LOMCE, WERT DIMISSIÓ; NO A LES RETALLADES, BAUZÁ DIMISSIÓ; NO A LA LLEI DE SÍMBOLS, BAUZÁ DIMISSIÓ. També hi havia embuts, globus verds, gent que no podia anar en bicicleta i ens acompanyà a la sortida...I sobretot molta, molta alegria, ganes de reivindicar i gaudir de la jornada, satisfacció pel petit acte, que tornava a recordar a l’opinió pública, que la marea verda estava un altre cop i d’altra manera, en el carrer.

El dissabte dia 16 de febrer, a les 10’00h i a l’IES Marratxí, es preveu per part de LA CRIDA, fer una mitja jornada oberta a tots els assistents que hi vulguin anar, per fer una anàlisi i estudi col·lectius de la LOMQE ( LOMCE en castellà), l’eufemística intitulada “Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa”. Una comissió de treball està preparant els materials i les presentacions. Se tracta de tenir eines per poder conèixer, debatre, convèncer i animar a la necessària participació del conjunt de la comunitat educativa, per a defensar la qualitat de l’educació pública i els nostres drets lingüístics, tots dos amenaçats i agredits.

El debat es pretén estendre posteriorment a cada centre educatiu, implicant per la base a totes les comunitats educatives, i també creant les necessàries complicitats amb els entorns locals de cada escola o centre educatiu.

Combinar acció i reflexió; debat democràtic i recerca de consens per fer les actuacions; capacitat de proposta i força organitzativa per portar-les a la pràctica...Així com el qui fa no fa, el 16 de març es prepara una festa reivindicativa pel primer aniversari de la primera assemblea de l’embut CRIDA. Cada primer dimecres de mes, s’han realitzat assemblees i la plataforma no para de créixer. Hi ha un caliu molt potent, que fa que quan bufen els vents de la involució, les flames de la rebel·lió se tornin a encendre. I ens començam a adonar, que el desig per avançar cap a un futur millor, passa necessàriament, per saber estar a l’altura en el moment present.