L’àrea d’inserció laboral d’Ateneu Alcari afectada per l’impagament del Govern

Pilar Ponce Rigo , directora d’Ateneu Alcari

El 2012 ha estat un any molt difícil per aquesta associació que des de 1989 treballa a Mallorca en favor de la inclusió social i laboral dels col·lectius vulnerables de la nostra societat i molt especialment el col·lectiu de dones.

L’entitat ha estat un referent durant quasi dues dècades en la capacitació i orientació laboral de processos d’inserció que han permès que moltes dones hagin pogut accedir i mantenir un lloc de feina. Treballant amb elles amb les competències necessàries per ocupar un lloc de feina, fent de mediador amb les empreses i complementant la tasca d’altres professionals d’atenció primària. Tota aquesta feina ha estat possible pel finançament a travès de subvencions anuals del Servei d’Ocupació de les Illes Balears i del Fons Social Europeu.

Des del gener de 2011 s’ha passat molta pena per poder pagar les nòmines i la seguretat social cada mes i finalment es va decidir tancar les instal·lacions i la gestió del Programa Experimental per a dones en matèria d’ocupació “APODERA’T” tres mesos abans del previst pel deute del Govern.

En el 2012 també s’ha realitzat tres cursos de cuina: dos amb el perfil d’ajudant de cuina i un de cuinera.

Tot i els bons resultats obtinguts pels temps que corren: en 9 mesos 1.331 dones han utilitzat els recursos disponibles per la recerca de feina dels locals ara tancats; amb 170 dones s’ha treballat el seu projecte professional, el 50% d’aquestes han aconseguit una feina de més de tres mesos i de tenir llistes d’espera per poder accedir a les 15 places de cada curs, hem hagut de deixar de moment en “stand by” un àrea amb la qual hi treballaven 12 persones la feina de les quals ha estat acompanyar les dones per la presa de decisions responsable.

L’entitat ha fet tot el que ha estat possible però per una entitat d’aquestes dimensions i característiques és absolutament insostenible l’actual situació d’impagament i de previsió de pagament de l’actual Govern.

No ens sembla ètic i tampoc és la nostra missió fer d’entitat financera de l’Administració Pública com tampoc ens pareix adient pagar a la Banca (la tradicional i l’ètica) uns interessos que cap administració ens retorna, en el 2011 Ateneu Alcari ha hagut de fer front a 23.000 € i en el 2012 a 29.000 € d’interessos bancaris.

Tampoc crec que aquests tipus de recursos tan necessaris per la població més vulnerable i tan afectada per la crisi hagin de dependre de la inestabilitat que suposa el fet d’haver de dependre de subvencions anuals.

Continuem el nostre camí amb moltes dificultats però amb el convenciment de què aquest model ha de canviar i que no podem tornar dècades enrere on la beneficència era el model imperant. La societat actual no dedica les polítiques, mesures i recursos adequats i suficients als col·lectius vulnerables socialment i laboralment. La formació i l’orientació laboral de persones adultes en edat laboral ha de seguir una lògica integral perquè el seu projecte pugui transitar en diversos àmbits: formació, treball, cultura, relacions, oci, participació ciutadana, etc. I de caràcter reglat on s’impliquin diferents agents públics i privats d’Ocupació, Educació, Joventut, Igualtat i Benestar Social.