L’altra mirada 15 / Març 2013

Aquí teniu tots els articles que integren l’edició de la revista L’altra mirada 15. Març 2013.

Llegir online la revista a issuu | Descarrega la revista en pdf

Una altra realitat és possible

Oscar Garcia, d’IniciativaVerds de Menorca Davant de la situació actual de canvi de cicle, amb un bipartidisme polític que no ha sabut o no ha volgut donar resposta a l’actual crisi sistèmica (econòmica, energètica i de valors) i han permès el manteniment d’una legislació desfasada, obsoleta i (...)

Llegeix

Ja som femer d’Europa

Magdalena Palou , consellera de MÉS del Consell de Mallorca. Ja som el femer d’Europa. Dins el mes de gener de 2013 han estat arribant a Mallorca uns 9 camions diaris, des de dilluns fins divendres ambdós inclosos, transportant cada un 21 tones de fems “a granel” sense empaquetar, i abocant-los (...)

Llegeix

Contra les retallades en drets socials, culturals, democràtics i ambientals: el Consell de la Societat Civil de Mallorca

Macià Calafat , membre del secretariat del Consell de la Societat Civil de Mallorca El Consell de la Societat Civil de Mallorca va néixer la tardor de 2011, amb la voluntat de donar resposta a les retallades que havien començat a aplicar els Governs de José Ramón Bauzá, Maria Salom i Mateu Isern (...)

Llegeix

Mirades sobre el Papa

A hores d’ara tots els mitjans de comunicació han analitzat des de tots els cantons possibles el fet històric de la dimissió del Papa Benet XVI. Hem trobat que “L’altra mirada” no podia desentendre’s d’un fet tan poc freqüent i que afecta, ens agradi o no, molts milions de persones. Per no repetir el (...)

Llegeix

Entrevista a Katiana Vicens Guillen

Katiana (des de nina ho he escriu així) Vicens Guillén, va néixer el 4 de març de 1971 a Palma. Tindrà 42 anys en el moment que surti l’entrevista. És auxiliar d’infermeria. Des dels 16 anys s’inicià en la feina, fent substitucions i treballs precaris. Als 22 anys treu les oposicions a l’hospital Joan (...)

Llegeix

FIARE-BANCA ÉTICA. Una resposta de la ciutadania al sistema financer actual.

Nuria Brito, coordinadora Grup Local Fiare-Banca Ètica a les Illes Balears El projecte segueix endavant, avançant amb pas ferm per oferir una alternativa al sistema financer actual en forma de banca ètica, cooperativa i ciutadana. El projecte Fiare, que va sorgir al 2003 al País Basc de la mà (...)

Llegeix

Illes de futur: experiències de resiliència a Mallorca

, ,

José Maria Aranda ¨Per què certs ecosistemes col•lapsen en sofrir pertorbacions mentre uns altres no?" "La resiliència és la capacitat de tractar amb el canvi i continuar desenvolupant-se¨ El passat 18 de gener es va presentar al Club Diario de Mallorca el documental ¨Illes de futur: experiències (...)

Llegeix

Nova trobada d’Espai Plural

Miquel Rosselló , president de l’Ateneu Pere Mascaró El dissabte dia 23 de febrer es reuniren novament les forces polítiques que conformen Espai Plural. Aquest cop la reunió es va fer a Sevilla i oficià d’amfitrió Primavera Andaluza que substitueix a Paralelo 36 i que com aquesta vol aglutinar (...)

Llegeix

Galícia: hegemonia conservadora, fracàs de l’esquerra convencional i irrupció esperançadora d’Alternativa Galega de Esquerda

Juan Martínez García , vice-coordinador nacional de Relacions Polítiques, Espazo Ecosocialista Galego Malgrat els tòpics i dels resultats electorals, no es pot dir que Galícia sigui un feu de la dreta a l’ús, ni que la ciutadania gallega estigui identificada, o resignada, amb el seu etern govern de (...)

Llegeix

Canviem la tendència cap a l’ètica

Maria Bonnin Cortès La crisi actual no és només una crisi de recursos, és fonamentalment la crisi derivada d’una civilització que ha col•locat el poder i els doblers com a senyor de tot el que ens envolta, utilitzant per aconseguir-ho actuacions immorals i delictives per a benefici propi. Aquesta (...)

Llegeix

Llompart, el poeta dels silencis actius

Antoni Serra, escriptor Just ara, en aquest temps hivernenc, havent passat vint anys d’aquell probablement inexistent (i sense transparència) 1993, recordava aquests versos de Josep M. Llompart: «Nosaltres / som la més pura veritat / incommovible al llarg dels segles» i que vostès, si són infidels (...)

Llegeix

Aurora Picornell, escrits 1930-1936.

Francisca Mas Busquets. Intervenció a la taula rodona celebrada el 31 de gener a la seu d’UGT, en la presentació del llibre. [3] Estic molt contenta de ser a la presentació d’un llibre que recopila escrits del 1930 al 36, el període de la II República espanyola, de n’Aurora Picornell i “altres veus (...)

Llegeix

La poesia mallorquina és antitaurina

Miquel Àngel Llauger Ara que el PP vol que les corridas siguin declarades Bé d’Interès Cultural nacional, i ara que MÉS ha proposat la declaració de Palma com a Ciutat Antitaurina, és un bon moment per donar una mica d’alè poètic a aquesta batalla. És l’hora de recordar que la poesia mallorquina s’ha (...)

Llegeix

Emili Darder

Paraules pronunciades per en Guillem Frontera, escriptor, a l’homenatge celebrat el 24 de febrer a les 12hs al Cementiri de Palma. La història ens ensenya que un poble sense personalitat acaba encaixant en l’estereotip que n’ha construït l’ull extern com a procediment per anul•lar-lo. Que el nostre (...)

Llegeix

Documents adjunts