Illes de futur: experiències de resiliència a Mallorca

José Maria Aranda

¨Per què certs ecosistemes col•lapsen en sofrir pertorbacions mentre uns altres no?"

"La resiliència és la capacitat de tractar amb el canvi i continuar desenvolupant-se¨

El passat 18 de gener es va presentar al Club Diario de Mallorca el documental ¨Illes de futur: experiències de resiliència a Mallorca".
L’auditori es va omplir i molta gent va quedar afora sense poder veure’l ni tampoc assistir a l’interessant debat protagonitzat per Daniel Wahl i Damià Bover, expert teòric en sostenibilitat el primer i inventor pràctic i pagès el segon.

L’expectativa creada coincideix amb els desitjos de molts ciutadans d’identificar quines són les oportunitats reals d’aprofitar experiències en el nostre voltant que projectin un nou model de producció, d’educació, de relació social, d’alimentació i en general de viure.

Aquest documental dóna a conèixer cinc històries reals de persones i col•lectius que participen en iniciatives d’un alt impacte resilient, i ofereixen alternatives davant un panorama més demolidor del que els mitjans de comunicació i el poder institucional ens explica.

¨Som energia¨ o la cooperativa ¨Això és vida¨ són alguns dels exemples que s’expliquen, en un audiovisuals d’un format d’uns 5 minuts, quin és el seu origen i quina és la forma en què els seus participants s’impliquen.

“ A Mallorca no existeix un pla B. El pla A és el turisme i si aquest falla, això és molt perillós¨ Amb aquesta contundència el documental explica com d’una manera pràctica qualsevol ciutadà pot incorporar-se en la seva vida a generar un futur més sostenible i solidari.

La iniciativa d’Avanç coincideix també amb la necessitat donar visibilitat a aquestes experiències i aprofitar el nou panorama de les tecnologies i les xarxes socials per multiplicar l’efecte comunicatiu que abans estava monopolitzat pels mitjans de comunicació tradicionals.

Paral•lelament cobreix una necessitat imperant de generar continguts rellevants i atractius que coincideix amb els nous format d’informació i d’espais on les persones accedeixen a nous coneixements.

Per això cada una de les històries es poden veure per separat en peces que es poden descarregar a Internet.

Amb aquest objectiu s’han planificat diferents presentacions a altres indrets; Santa Maria, Inca i Santa Margalida, on la presentació de ¨Illes de futur¨ servei d’excusa per congregar diferents iniciatives de caire social i mediambiental.

L’associació Avanç filmacions educatives www.avanc.org, ha treballat durant 13 anys en la producció de continguts audiovisuals, majoritàriament en temàtiques de cooperació internacional.

Aquest documental ha estat finançat integrament per aportacions d’Avanç filmacions educatives. Per a dur-lo en davant s’ha contat amb la realització de la documentalista Ariadna Relea.

Des d’Avanç es planteja ja la continuïtat d’aquest documental per difondre noves iniciatives alternatives semblants que la crisi impulsat de forma exponencial. Per a la producció de ¨Resiliències ll¨ es cerquen en aquest moments patrocinadors i suports que coincideixin en els valors que promou l’entitat.

Per a més informació:
Veure trailer clicant aquí.
http://www.avan.org
T. 627 260 236
jmaranda333@yahoo.es