L’altra mirada 16 / Abril 2013

Aquí teniu tots els articles que integren l’edició de la revista L’altra mirada número 16 / Abril 2013.

Llegir online la revista a issuu | Descarrega la revista en pdf

Nova etapa

Miquel Rosselló , president de l’Ateneu Pere Mascaró Pere Sampol, director de la Fundació Emili Darder L’Altra Mirada enceta una nova etapa. A partir d’aquest número l’editaran conjuntament l’Ateneu Pere Mascaró, que ho feia fins ara, i la Fundació Emili Darder. Amb la incorporació de la Fundació (...)

Llegeix

Hugo Chávez, promotor d’aliances antiimperialistes i referent davant de la farsa de la "crisi econòmica"

,

Joan Carrero Saralegui , president de la Fundació S’Olivar. El president Chávez ha mort. Desapareix prematurament un més dels líders als quals l’Imperi nord-americà no va aconseguir sotmetre amb els mètodes "tous" que descriu John Perkins, ex sicari econòmic de la National Security Agency dels (...)

Llegeix

Reformar el món local? Així no

Xavier-Lluís Bacigalupe i Blanco , interventor d’ajuntament i membre de l’executiva del PSM-Entesa Abans d’entrar al detall d’analitzar l’enèsima proposta de reforma del marc regulador dels ajuntaments i entitats locals proposada des del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, hem d’establir (...)

Llegeix

#VagaEducació13i20M: Vagues per aprendre

,

Toni Baos , Secretari General FECCOO Illes @feccooib Com soldats en batalles invisibles. Batalles que ningú més veu guanyar. Cansats de guanyar trinxera rere trinxera i no veure encara la frontera que s’ha de conquerir. Fem ara repàs per guardar a la memòria aquestes costoses vagues de terra (...)

Llegeix

La jornada "Enllaçats per la llengua" del 9 de març

,

M. Antònia Font , secretària Política Educativa i Normalització Lingüística STEI Intersindical Els actes de dia 9 de març de 2013 varen ser accions unitàries en defensa de la llengua catalana a tot el territori dels Països Catalans. Un acte de catalanitat que es va fer present a Mallorca, Menorca, (...)

Llegeix

El GOB reclama a Berlín la necessitat urgent de protegir el nostre territori

,

Magdalena Ribes Jaume , presidenta GOB Mallorca. El passat 5 de febrer el GOB reclamava a Berlín davant l’opinió pública la necessitat urgent de protegir el nostre territori, i que no es sacrifiqui amb el pretext de la crisi. El Govern presidit per José Ramón Bauzá, amb Carles Delgado i Gabriel (...)

Llegeix

La lluita del moviment veïnal

Isabel Rodríguez Ladrón de Guevara , activista del moviment veïnal de Palma. Del moviment veïnal s’han dit moltes coses, unes amb positiu, altres en negatiu, depèn de la conveniència de qui parla, però el que és força segur és que no ha deixat mai indiferent a ningú, especialment a les institucions, que (...)

Llegeix

8 de març dia internacional de les dones

,

Lourdes Martín Clemente , Espai d’Igualtat d’Iniciativaverds La commemoració del 8 de Març vol remarcar la lluita de la dona per la participació, en igualtat, dins la societat. Però aquesta igualtat, entre dones i homes, encara es troba molt lluny d’aconseguir, a pesar dels avanços dels darrers (...)

Llegeix

Reacció ciutadana de Llevant

,

Francisca Mas Busquets i Antònia Matamalas , Dones de LLevant El passat 11 de febrer es va presentar a Manacor un nou col·lectiu cívic, “Reacció ciutadana de llevant”, fruit de més de dos mesos de contactes entre distints grups de la ciutat i d’una proposta inicial de l’actiu Col·lectiu de Dones. (...)

Llegeix

Segona Reforma Laboral Rajoy: cruel per a la gent jove

,

Rafael Borràs Ensenyat , membre de l’Ateneu Pere Mascaró i de la Comissió Executiva de Iniciativaverds “Convé que la gent trobi sentit a la feina que fa” Karl Polanyi Pot semblar un sarcasme que el govern d’Espanya presenti com una gran solució al drama de l’atur juvenil el nyap anomenat “Estrategia (...)

Llegeix

Retallades a la carta

,

Pere Sampol i Mas , director de la Fundació Emili Darder L’any 2012 el Govern Central imposà a les Comunitats Autònomes un límit en el dèficit públic, diferència entre ingressos i despeses, de l’1,5%. Curiosament, però, per a ell mateix, el Govern Central s’aplica unes exigències molt més laxes. El cas (...)

Llegeix

Entrevista a Pilar de Miquel Fernández

Biel Pérez i Josep Valero Pilar de Miquel Fernández. Nascuda a Astúries, viu a Bilbao. És professora d’“El fet religiós” a l’escola de Magisteri BAM (Begoñako Andra Mari) que pertany a la Universitat de Deusto. Teòloga, feminista, crítica de l’esclerosi institucional de l’Església, de fet no se li (...)

Llegeix

Agrohoritzontal, cooperativa de consum

,

Lluís Ysasi , membre de la Cooperativa Agrohoritzontal. Agrohoritzontal és un grup de consum ecològic autogestionat i assembleari que treballa per generar una proposta alternativa de caire econòmic i d’organització al model de consum actual. No és un sistema que substituirà al capitalisme, sinó una (...)

Llegeix

Horts urbans: una alternativa a la crisi

, ,

Marisol Fernández Barrero , regidora de MÉS a l’Ajuntament de Palma. La realitat social degut a la crisi econòmica està provocant dia rere dia noves demandes per poder sobreviure a una realitat on moltes famílies tenen problemes per cobrir les necessitats bàsiques com l’alimentació. De fet, molt (...)

Llegeix

Neix Sa Tevavisió, la televisió participativa i autogestionada per a Mallorca

,

Neus Fernández , periodista i impulsora de SATV Davant la situació actual de la crisi del periodisme i de l’oferta televisiva a Mallorca, un equip de professionals lligats al món audiovisual ha impulsat un projecte de televisió plural a través d’Internet. Amb l’experiència anterior desenvolupada a (...)

Llegeix

Llatinoamèrica i la crisi mundial

,

Xabier Villaverde Cantero , Coordinador del Departamento de Asesoría a Regionales y Empresas del Fondo Ecuatoriano Populorum Progressio, FEPP. Mario Cadena López, Director Executiu de la Red Nacional de Finanzas Populares y Solidarias del Ecuador, RENAFIPSE. En l’actual conjuntura de crisi (...)

Llegeix

Què està passant a Mali?

Enric Gonyalons Sureda , cooperant internacional. En l’actualitat, Mali es veu assolat per quatre crisis de diferent índole però relacionades entre elles. Per una banda, una crisi política, arrel del cop d’estat militar de març del 2012 que s’excusava en la crisi de seguretat que sofria el país, amb (...)

Llegeix

Els missatgers no arriben mai, Biel Mesquida

Nanda Ramon Tous , professora Deia Leonardo Sciascia, a propòsit del seu Candido i citant Montesquieu, que «un’opera originale ne fa nascere quasi sempre cinque o seicento altre, queste servendosi della prima all’incirca come i geometri si servono delle loro formule». I és aquest fabulós miracle de (...)

Llegeix

Botifarra en vers. Sobre Botifarra de pagès! de Ramon Solsana

Miquel Àngel Llauger Queda molt bé començar a parlar de poesia satírica dient que és un gènere tan vell com la literatura mateixa, i esmentar a continuació un grapat de noms grecs i llatins: us ho estalvio, a la Wikipèdia ho trobareu. Més pertinent em sembla dir que el gènere té una noble tradició (...)

Llegeix

El governador civil Antonio Espina i la Guerra Civil

,

David Ginard , historiador i professor Les dures peripècies viscudes durant la Guerra Civil pel darrer governador civil republicà de les Balears Antonio Espina i pel cap de policia Guillermo Roldán constitueixen l’objecte d’estudi del darrer llibre de Josep Massot i Muntaner (El calvari d’Antonio (...)

Llegeix

Ramon Llull, entre la història i la llegenda

Catalina Bonnín Socias Lleonard Muntaner acaba de publicar Ramon Llull, entre la història i la llegenda, de Catalina Bonnín Socias. En el pròleg l’autora ens explica la seva motivació en triar aquest tema i la sorpresa que se’n va dur en comprovar que una figura tan emblemàtica com Ramon Llull no (...)

Llegeix

Documents adjunts