Agrohoritzontal, cooperativa de consum

Lluís Ysasi , membre de la Cooperativa Agrohoritzontal.

Agrohoritzontal és un grup de consum ecològic autogestionat i assembleari que treballa per generar una proposta alternativa de caire econòmic i d’organització al model de consum actual. No és un sistema que substituirà al capitalisme, sinó una petita proposta que construeix formes econòmiques i d’autoorganització fora del sistema polític neoliberal.

No és tan sols un grup de consum, sinó que a través de la seva pràctica qüestiona el model actual a la vegada que vol oferir una proposta organitzada. Parteix de què l’actual model de consum és destructiu i s’organitza per donar una passa més, ja que, com a persones consumidores, tenim un poder de decisió i d’acció molt més fort del què actualment fem servir. Fent ús del propi poder com a consumidors, planteja un consum alternatiu, crític, conscient, que recuperi el vell sentit de l’economia: un intercanvi que serveixi a les persones, no a l’inversa, com planteja l’actual model imperant.
El projecte es va iniciar fa prop de deu anys, després d’una xerrada que el col·lectiu BAH (Madrid) va fer a la CNT-Ateneu de Palma, que motivà que un grup de persones decidís organitzar una iniciativa pròpia dins la mateixa línia. Actualment, la cooperativa agrupa a unes vint-i-cinc famílies.

La principal activitat d’Agrohoritzontal és el consum que se centra en tres tipus de comandes: mensual (senalla de verdures, ous i pa), periòdica (productes de neteja, cereals, llegums, pastes, algues, oli, vi...) i comandes puntuals (productes que ens ofereixen en un moment determinat o hi ha una necessitat puntual).

A nivell més general, ens organitzam a través de 3 eixos:

Consum: la principal activitat de la cooperativa és el consum de productes que han de complir una sèrie de criteris: de producció ecològica, local, on s’hi involucrin el mínim d’intermediaris, productes que no impliquin la mort d’un animal (vegetarià) i que siguin de temporada. La tendència és a aconseguir un abasteixament el més ampli possible per evitar la necessitat de consumir fora de la cooperativa

Organització: Agrohoritzontal no té fórmula jurídica, és per tant, un grup de persones que s’agrupen de manera autogestionada i assembleària, basats en el compromís i la responsabilitat individual. L’espai de presa de decisions és l’assemblea, que es reuneix el primer dimarts de cada mes i on es prenen les decisions que afecten l’organització, es planegen temes sobre el consum, possibles activitats, etc. També es distribueixen les responsabilitats com són els torns de les comandes, la moderació i secretaria de la reunió

Impacte: Agrohoritzontal té d’una banda una intenció transformadora, pel que la seva activitat ha de tenir una transcendència més enllà del propi grup i d’una altra una intenció multiplicadora, incentivant la reproducció de la iniciativa a altres municipis i barriades. Per tot això organitza activitats de difusió, participa a xerrades, jornades i s’organitza en xarxa amb altres grups de consum i col·lectius per desenvolupar accions tant de denúncia com propositives.

Per a més informació, es pot consultar el blog de la cooperativa
http://agrohoritzontal.noblogs.org/