El GOB reclama a Berlín la necessitat urgent de protegir el nostre territori

Magdalena Ribes Jaume , presidenta GOB Mallorca.

El passat 5 de febrer el GOB reclamava a Berlín davant l’opinió pública la necessitat urgent de protegir el nostre territori, i que no es sacrifiqui amb el pretext de la crisi. El Govern presidit per José Ramón Bauzá, amb Carles Delgado i Gabriel Company de Consellers de turisme i territori, ha canviat les lleis per sotmetre el territori als interessos del mercats financers.

Alguns projectes concrets de la seva política són: nous hotels a Sa Ràpita, Canyamel o la Marina de Magalluf, un nou centre comercial en construcció a la zona humida de Ses Fontanelles, l’ampliació del port de s´Arenal o importar residus per donar rendibilitat a l’empresa TIRME concessionària del Consell de Mallorca. Aquesta política territorial no difereix del que el Governs Bauzá i d´altres del Partit Popular fan amb la reducció dels salaris i les pensions, la privatització de la sanitat i l’educació pública, l’atac el català o el suport als bancs. El Partit Popular aplica polítiques neoliberals de mercantilització dels comuns, com ara el territori, per aprofundir les dinàmiques financeres del capitalisme.
El GOB amb la campanya "fos en negre" en anglès i alemany, mallorcablackout.org, vol advertir del futur al que ens aboquen aquestes polítiques. Miquel Barceló ens ha ajudat a donar-li visibilitat i el seu exemple representa al de tothom que col·labora amb el GOB. El portal web mallorcablackout.org aporta informació, demana adhesions i suports econòmics i en pocs dies ha rebut més de 10.000 visites, expressant l’ampli suport a la campanya. Un suport que volem agrair especialment des d’aquí.

L’associació ecologista alemanya Deutsche Umwelthilfe ens acollí a Berlín i els exposarem les nostres propostes de contenció del creixement urbanístic i de les infraestructures, per la conservació del territori i la natura, una economia diversificada i equitativa, i la millora del funcionament de les institucions per fer-les més transparents i democràtiques.

També ens reunirem amb l’operador turístic alemany TUI, hotelers, Global Nature Fund, Tourism Watch, i amb socis del GOB. Volguérem assistir a la roda de premsa del Govern Bauzá, però s’evità la nostra participació amb un canvi d’agenda i un cordó policial, a més d’amenaces de censura i por a la nostra presència i a la lliure expressió de la nostra crítica. Demostrant, la manca total i absoluta de diàleg i d’interlocució amb els moviments socials.

El GOB ha denunciat internacionalment l’acció de govern que, al nostre entendre, fan mal al propi producte turístic perquè perjudiquen el paisatge, el territori i el medi ambient que és la carta de presentació de les Illes al mercats turístics. En canvi, representants del sector turístic, com ara de la Federació Hotelera, ens expressaren la seva preocupació i coincidiren amb nosaltres en la motivació de la nostra campanya: la defensa del territori, els espais naturals i el benestar social.

Si el turisme ha d’ajudar a apropar gent i cultures, aquest viatge no podia haver estat més profitós. El futur de la nostra economia turística ha d’anar cap a la millora de les zones turístiques existents i cap a la gestió i protecció del nostre valuós territori, no ens fa falta consumir més territori, ni empitjorar la qualitat ambiental de Mallorca, ni dependre permanentment de perilloses bombolles urbanístiques.