Horts urbans: una alternativa a la crisi

Marisol Fernández Barrero , regidora de MÉS a l’Ajuntament de Palma.

La realitat social degut a la crisi econòmica està provocant dia rere dia noves demandes per poder sobreviure a una realitat on moltes famílies tenen problemes per cobrir les necessitats bàsiques com l’alimentació. De fet, molt gent ha de recórrer a la xarxa d’aliments per poder cobrir part d’aquesta necessitat. Però aquesta ajuda no conté aliments frescs i per tant, són les famílies, amb els seus recursos, les que han de cercar la manera d’aconseguir equilibrar la seva dieta.

El 2010, la legislatura del Pacte a Palma, va posar en marxa una Xarxa d’Horts Urbans que a dia d’avui consta de 122 parcel·les que tenen entre 20 i 40 m2 i que es troben distribuïdes per diferents indrets de la ciutat. A més al Parc de Son Perera hi ha unes 36 taules de cultiu. Aquestes projecte es va orientar a determinats col·lectius: població major de 65 anys, dones, associacions, entitats sense ànim de lucre o a persones amb alguna discapacitat.
Aquesta xarxa es creà amb els objectius de cedir petites parcel·les de conreu i d’espais amb taules de cultiu, creant així espais de participació ciutadana que contribueixin a la millora de la qualitat de vida de les persones, a la integració socials i al foment de la col·laboració dels ciutadans en els activitats de millora ambiental. Amb aquest projecte, a més de produir aliments per al consum propi, es contribuïa a desenvolupar finalitats socials, integradores, educatives, d’oci, ambientals i participatives.

Però l’actual context econòmic ha fet que aquesta proposta s’hagi vist superada per la realitat i en aquests moments hi ha persones que s’han unit en entitats com l’associació “Cultivando la Tierra Cultivas tu Futuro” i el que demanen són terrenys municipals per poder cultivar la terra per poder menjar.

En concret, aquesta associació formada per persones a l’atur proposa que socis i voluntaris puguin treballar la terra per poder accedir a productes frescs però també són conscients que no tothom pot realitzar aquesta tasca i també estan disposats a compartir el producte de la terra amb aquelles persones que ho necessitin.

De fet, aquesta associació ja està gestionant una experiència d’aquestes característiques al carrer Bisbe Maura, 35. Però el solar és petit per les necessitats que tenen i a més pertany a un particular que els hi deixa mentre ell no el necessiti. Aquesta incertesa va dur a membres de l’associació plantejar al grup municipal de la coalició MÉS per Palma la possibilitat de què l’equip de govern municipal els pogués cedir un solar municipal per desenvolupar el seu projecte.

Des de juny de 2012 hem tingut diverses reunions i converses telefòniques amb el Regidor d’Infraestructures i la Regidora de Benestar Social. Si bé és cert que, molt lentament, el projecte ha anat agafant forma i des de fa mesos hi ha dos solars disponibles i uns plecs de condicions que no hi ha manera que surtin.

Però no podem esperar més perquè les necessitats cada dia augmenten de manera dramàtica, i hi ha persones aturades i disposades a treballar la terra per menjar. Posar en marxa un projecte d’aquestes característiques necessita temps de preparació abans de començar a recollir els fruits. Per aquesta raó, és urgent que l’Ajuntament de Palma doni una resposta clara i ràpida als col·lectius que estan demanat solars públics per desenvolupar horts urbans.

Confiem que la moció que hem presentat al Ple de l’Ajuntament i que s’aprovarà per unanimitat aquest més de març li doni l’empenta definitiva al projecte i es posi en marxa un concurs per adjudicar els solars previstos.