L’altra mirada 18 / juny 2013

Aquí teniu tots els articles que integren l’edició de la revista L’altra mirada número 18 / Juny 2013.

Llegir online la revista a issuu | Descarrega la revista en pdf

Polítiques que maten

La mort d’Alpha Pam, un immigrant senegalès de 28 anys, provocada per negar-li assistència hospitalària i, en conseqüència, no diagnosticar-li la tuberculosi que patia, ha commogut la opinió pública. Partits polítics de la oposició i ONG,s han denunciat l’apartheid sanitari que es practica a les Illes (...)

Llegeix

Per l’Europa de les persones, per l’Europa dels pobles

Magí Moranta Morey , responsable de relacions polítiques de la Federació PSM-Entesa L’Aliança Lliure Europea (ALE) es va constituir l’any 1981 com una associació de partits polítics. El mateix any, a la “Declaració de Brussel·les”, l’ALE declarava que la millor manera d’accedir a la dimensió europea és (...)

Llegeix

Un nou pontificat, lliure segons El pacte de les catacumbes o esclau de l’informe rockefeller?

Josep Amengual i Batle , doctor en Teologia i Història i professor Des de finals del segle xvii, el papat que havia anat més o menys compassat amb els temps, va començar a tancar-se, i a bastir un baluard defensiu, del qual se’n despullava a mitjan segle xx, amb la lletra i amb l’esperit del (...)

Llegeix

Ajuntaments forts per sortir de la crisi

,

MÉS per Mallorca Ningú pot negar que les administracions locals estan necessitades d’una reforma en profunditat. Els Ajuntaments no poden continuar assumint competències, en resposta a les justes demandes ciutadanes, sense una normativa adequada, no poden seguir amb una normativa que no té en (...)

Llegeix

Si Europa té futur, aquest és verd

,

Joan Groizard Payeras , activista de la Xarxa Equo-Jove i membre de l’equip de campanya jove del Partit Verd Europeu per a les properes eleccions europees Al manco aquesta és una de les conclusions que es podrien treure del Consell del Partit Verd Europeu, celebrat aquest darrer mes de maig a (...)

Llegeix

Quins interessos ocults hi ha rere l’aturada definitiva del tren de Llevant?

Plataforma pel tren de Llevant Dia 19 d’abril de 2013 el ja ex-portaveu del Govern Balear, Rafel Bosch anuncià l’inici de la resolució dels contractes d’obres de la construcció de la línia ferroviària Manacor-Artà. Amb aquest anunci el Govern Balear sense notificar ni parlar abans amb els batles (...)

Llegeix

El Correllengua fa sortir al carrer milers de mallorquins en defensa de la llengua

,

Maria Massanet Nebaur , portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua Un any més els Joves de Mallorca per la Llengua hem tornat a realitzar el famós Correllengua, activitat que ha passat per totes les ciutats, pobles, llogarets i centres educatius de Mallorca, que es va dur a terme des de dia (...)

Llegeix

Després del 25A, resistir fent més CRIDA

,

Helena Inglada , mare i membre de la CRIDA Ja feia setmanes que en xerràvem. Davant el panorama que es preveia per tota l’escola, la comunitat educativa ens havíem d’organitzar. La primera sacsejada que arribava era la dràstica retallada econòmica en l’àmbit educatiu. I això volia dir indefectiblement (...)

Llegeix

No empreu la paraula emprenedoria en va

Grup d’Economia i Treball de MÉS per Mallorca Fa uns dies, concretament el passat 8 de maig, l’INE va publicar l’Estadística de Procediments Concursals (les antigues suspensions de pagaments) del primer trimestre d’enguany. El nombre de deutors concursats no deixa de créixer arreu del Regne (...)

Llegeix

Els serveis socials a debat

Miquel Cruz , Prosocial El dissabte 27 d’abril, matí de pluja i vent fred, es celebrà la jornada de reflexió, “Els Serveis Socials a debat”. Qui organitzà aquesta jornada varen ser les fundacions Emili Darder i Pere Mascaró i l’associació Prosocial. Dues entitats polítiques i una que prové d’allò que (...)

Llegeix

Decret Integrat de Llengües: cinc mentides i una veritat

Assemblea de Professors de l’IES Joan M. Thomàs . Palma, 22 de maig de 2013 L’Altra Mirada, ha rebut el posicionament de l’Assemblea de Professors de l’IES Joan Maria Thomàs, respecte del polèmic Decret Integrat de Llengües. Es tracta d’un argumentari que reflecteix l’opinió i l’estat d’ànim de gran (...)

Llegeix

Entrevista a Ugo Biggeri, president de Banca Popolare Etica

Té 47 anys. És llicenciat en Física per la Universitat de Florència. La seva experiència professional va lligada a la feina de MANI STESE ( Mans Esteses), una ONG vinculada al món de la cooperació amb el Sud i a la defensa dels Drets Humans, d’inspiració catòlica progressista. La seva presència a Palma (...)

Llegeix

IDEARIA. 11a trobada d’economia alternativa i solidaria

Miquel Rosselló , president de l’Ateneu Pere Mascaró La Fundació Ideas, una de les organitzacions més potents de comerç just, que desenvolupa les seves activitats a Andalusia, fa més de vint anys que organitza a distints indrets de l’Estat Espanyol, cada dos anys, les trobades d’economia alternativa i (...)

Llegeix

La cooperativa SOM Energia es va consolidant.

,

Lila Thomàs i Andreu , sòcia de SOM Energia. La Cooperativa SOM Energia va néixer a Girona l’any 2011 amb l’objectiu de comercialitzar energia i anar introduint a la xarxa pública energia procedent de les renovables. Els socis de la cooperativa paguem la factura de la nostra despesa elèctrica a SOM (...)

Llegeix

L’Ecoxarxa Mallorca i la moneda social

Ana Martínez, membre de l’Ecoxarxa Mallorca L’EcoXarxa Mallorca és una xarxa d’intercanvis de gent de l’illa, que cerca un món en el qual els doblers no siguin el motor de les nostres vides, es pretén que a poc a poc vagin canviant les activitats econòmiques quotidianes per generar un nou model (...)

Llegeix

L’experiment funciona, Santa Maria del Camí

Llorenç Carrió i Miquel Rosselló Arribam a l’Ajuntament i trobam la batlessa, Rosa Vich, molt enfeinada. Atès que no ens pot atendre, ens deixa en molt bones mans amb el seu company de coalició, el regidor Guillem Ramis d’Esquerra de Santa Maria i que, a més, milita a IniciativaVerds. Ben (...)

Llegeix

El Grup Blanquerna, un think tank sobiranista a Mallorca

Tomeu Martí i Florit El Grup Blanquerna nasqué l’any 1985, per impuls de Climent Garau, Francesca Bosch, Pere Llabrés i Josep Maria Magrinyà, amb una inspiració nacionalista, humanista i progressista. El Grup Blanquerna ha contribuït a donar una formació integral a un ample i heterogeni ventall de (...)

Llegeix

HUGO CHÁVEZ a la història. Llatinoamèrica i la crisi mundial. 3a part

Xabier Villaverde Cantero, Coordinador del Departament d’Assessoria a Regionals i Empreses del Fons Equatorià Populorum Progressio, FEPP Mario Cadena López, Director Executiu de la Xarxa Nacional de Finances Populars i Solidàries de l’Equador, RENAFIPSE Hugo Chávez ha mort, finalment el càncer ha (...)

Llegeix

Josep Maria Llompart en la memòria

Nanda Ramon , mestra “Jo a un país normal, hauria estat poeta i prou”. Josep M. Llompart El passat 29 de maig el Bar Siset del carrer de la Concepció de Palma va acollir un nou homenatge a Josep Maria Llompart en el 20è aniversari de la seva mort. En aquesta ocasió es tractava d’un acte (...)

Llegeix

Xicu Lluy i els deportats balears als camps nazis

David Ginard, historiador i professor Entre les novetats bibliogràfiques de la darrera diada de Sant Jordi, cal esmentar la publicació de l’obra pòstuma de Xicu Lluy i Torres, Els nostres deportats. Republicans de les Balears als camps nazis (Documenta Balear, Palma 2013). Nascut a Eivissa el (...)

Llegeix

Joan Estelrich: catalanista, nietzscheà i finalment franquista

Miquel Àngel Llauger Joan Estelrich (Felanitx, 1896-París, 1958) no va ser mai un home d’esquerres, però sí que el podríem definir, en una etapa, com un liberal i, sobretot, com un catalanista fervent. Va ser un home de Francesc Cambó. Del seu llarguíssim full de serveis en la causa catalanista en (...)

Llegeix

Documents adjunts