Per l’Europa de les persones, per l’Europa dels pobles

Magí Moranta Morey , responsable de relacions polítiques de la Federació PSM-Entesa

L’Aliança Lliure Europea (ALE) es va constituir l’any 1981 com una associació de partits polítics. El mateix any, a la “Declaració de Brussel·les”, l’ALE declarava que la millor manera d’accedir a la dimensió europea és construint una Europa basada en els pobles. El 1994, d’acord amb les disposicions de l’article 138A del Tractat de la Unió Europea, es va constituir oficialment en federació de partits i l’any 1999 es va crear la branca juvenil (European Free Alliance Youth-EFAy). El 26 de març de 2004 es va refundar com a partit polític europeu segons la nova reglamentació de la Unió Europea i, finalment, el 13 d’octubre de 2004 va ser reconeguda oficialment com a formació política europea.

L’ALE està integrada per tres grans grups de partits: els que treballen per la independència dels seus països, els que proposen més autonomia, i els que reclamen un reconeixement més ampli per a la seva llengua i cultura. Tots ells, però, treballen sobre la base del dret a l’autodeterminació com a principi democràtic fonamental. Així mateix l’ALE incorpora, entre seus principals objectius, els següents punts: La defensa dels drets humans i dels pobles; La construcció d’una societat justa i solidària amb polítiques que promoguin el progrés, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats; Una acció política basada exclusivament en la democràcia, i, per tant, en la no violència; La defensa i salvaguarda de la diversitat lingüística i cultural de la Unió Europea; La defensa del medi ambient i del desenvolupament sostenible; l’abolició de l’energia nuclear i la potenciació de fonts d’energia alternatives.

Els actuals eurodiputats que pertanyen a partits membres d’ALE són: Jill Evans (Plaid Cymru, Gal·les), Ian Hudghton i Alyn Smith (SNP, Escòcia), Frieda Brepoels (N-VA, Flandes), Ana Miranda (BNG, Galícia – i, el primer any i mig de legislatura, Oriol Junqueras d’ERC-), François Alfonsi (PNC, Còrsega) i Tatjana Zdanoka (PCTVL, Letònia). Aquests eurodiputats formen grup parlamentari propi amb els eurodiputats de les organitzacions membres del Partit Verd Europeu el qual es denomina Els Verds-Aliança Lliure Europea. Actualment és el quart grup al Parlament Europeu i compta amb 59 diputats (31 dones i 28 homes, de 15 països i 5 regions).

A l’estat espanyol l’ALE esta formada per: Federació PSM-Entesa (PSM-Entesa, PSM-Més per Menorca i Entesa d’Eivissa) que n’és membre des de l’any 2001, Esquerra Republicana de Catalunya (que ostenta la Secretaria General), Bloque Nacionalista Galego, Chunta Aragonesista, Eusko Alkartasuna, Aralar i Partido Andalucista. Fa menys d’un mes s’han afegit el Bloc Nacionalista Valencià i Nueva Canarias. Amb aquestes darreres incorporacions el partit, a dia d’avui, està format per més de 40 organitzacions polítiques d’arreu d’Europa. Així idò, els partits aliats de la coalició MÉS per Mallorca coincidim avui en el mateix grup parlamentari europeu, una dada significativa de les coincidències en la política europea que ens cal, decididament distinta de la que promou la troika, i, al meu parer, una oportunitat per ajuntar esforços electorals.

A la darrera assemblea general d’ALE, realitzada el passat mes d’abril a la ciutat de Meran –Süd Tirol- (El territori administrativament pertany a la República Italiana però, històrica i culturalment, és austríac) es varen aprovar diversos aspectes econòmics, organitzatius i polítics: un manifest de mínims per a les eleccions europees del 2014; un nou logos i imatge corporativa; renovació de part dels nous membres de l’executiva; impuls de les activitats de la Fundació Maurits Coppieters; mocions diverses (contra la llei Wert i en defensa de les llengües de l’estat espanyol; rebuig a la política territorial i administrativa a Frisia per part del govern holandès; sobre la situació política i cultural de la minoria morava a la República Txeca i la Sarda a Itàlia; pel dret a l’autodeterminació dels pobles d’Europa; suport al procés d’autodeterminació de Catalunya i sobre la situació del procés de pau a Euskal Herria).

Als seus 2 darrers congressos el PSM-Entesa ha marcat el seu full de ruta per a les properes eleccions europees: aposta per una coalició electoral que inclogui tots els membres de l’ALE oberta a les formacions de l’ecosocialisme i de l’ecologisme polític que participen del mateix grup parlamentari europeu, i de manera molt especial les que mantenen coalicions amb el nacionalisme progressista i ecologista a l’àmbit dels Països Catalans (IniciativaVerds, Iniciativa del Poble Valencià, Els Verds-Esquerra Ecologista del País Valencià); sense vetar a cap altra formació política que vulgui incorporar-se a la coalició, des de la convicció que cal sumar per plantejar alternatives al bipartidisme estatal, que tanta sintonia ha tingut en el disseny de les polítiques neoliberals europees.

Evidentment, aquest plantejament també té l’avantatge de facilitar la participació de MÉS per Mallorca en la candidatura europea, una passa més en la consolidació del projecte i el treball conjunt.