L’altra mirada 19 / Juliol 2013

Aquí teniu tots els articles que integren l’edició de la revista L’altra mirada número 19 / Juliol 2013.

Llegir online la revista a issuu | Descarrega la revista en pdf

L’aigua clara, la xocolata espessa

Antoni Alorda, diputat per MÉS al Parlament Illes Balears L’aigua és un recurs essencial, que hem fet esdevenir escàs. A la conca mediterrània és un tema delicat. La Unió Europea, preocupada, va dictar l’any 2000 una Directiva a la qual tots ens havíem d’haver adaptat el 2010. Abans, en el nostre cas, (...)

Llegeix

Som assemblearis

Joan Ribas, membre de la coordinadora d’Eivissa pel Canvi Dissabte passat 8 juny es va celebrar una assemblea general oberta a tots els membres i simpatitzants d’Eivissa pel Canvi. El diccionari filosòfic de Voltaire, a l’entrada referent a la paraula assemblea, diu que és un substantiu que (...)

Llegeix

La costa per a tothom

Macià Blázquez Salom , professor de la UIB i membre del GOB. La defensa del territori és un tret característic de la història recent de les nostres illes. Els membres del GISTi del GOB especulam sovint sobre els motius d’aquesta singularitat respecte del nostre entorn geogràfic. Sembla que la nostra (...)

Llegeix

Desenvolupament local, participació ciutadana i crisi.

, ,

Pere J. Brunet , UIB. Desenvolupament local és avui un terme àmpliament utilitzat que pareix no presentar cap problema d’interpretació: un procés de millora de la població a escala local. Tanmateix des del punt de vista acadèmic i de la pràctica política identifica un model d’intervenció bastant més (...)

Llegeix

El Consell de la Societat Civil de Mallorca: un any i mig cohesionant la societat civil

,

Macià Calafat, membre del Consell de la Societat Civil de Mallorca El Consell de la Societat Civil de Mallorca neix arran de les polítiques contra els drets de la ciutadania i contra la societat civil organitzada impulsades pel Govern Bauzá. L’estiu de 2011 l’executiu fa les primeres retallades i (...)

Llegeix

Els Germans Marx i la Conselleria d’Educació

Maties Bennàsar , pare d’alumne, membre de FAPA i de CRIDA. La consellera Juana Mari i el flamant Secretari d’Educació Guillem Estarellas, semblen que estan conduint la locomotora de la conselleria, com la famosa pel·lícula dels Germans Marx al Far West. “Más madera, que es la guerra”...procurant (...)

Llegeix

Estrutura de la recaptació de l’Agència Tributària Espanyola

Josep Valero, membre de l’Ateneu Pere Mascaró i del Consell Polític d’Iniciativaverds. L’Agència Tributària Espanyola és l’organisme encarregat de gestionar la major quantitat de la càrrega impositiva dels habitants de les Illes Balears. Una de les principals dificultats de l’actual estat autonòmic, és (...)

Llegeix

La solidaritat de Monago i de la resta...

Pere Sampol i Mas, director de la Fundació Emili Darder En plena polèmica sobre l’autorització de dèficit públic a les comunitats autònomes, el president d’Extremadura ha afegit llenya al foc anunciant una abaixada de l’IRPF als extremenys. Després de negar-se rotundament que l’Estat autoritzi (...)

Llegeix

Les ajudes agràries europees en el període 2014-2020

,

Mateu Morro, Unió de Pagesos Molt s’escriu sobre les polítiques agràries europees i sovint des del desconeixement. Jo mateix envestesc aquest article amb qualque noció, després d’anys d’estar interessat en el tema, però a dir ver aquesta noció meva és imprecisa i ho és més si he d’opinar sobre el (...)

Llegeix

Aniries de vacances a la Platja de Palma?

Alexandre Charles Rolland , portaveu AVV Poble de s’Arenal És la pregunta que sempre llançava davant els mitjans de comunicació quan m’entrevistaven com president de l’associació de veïns de s’Arenal. Resumeix en poques paraules la imatge que tenim d’una de les principals zones turístiques mundials, (...)

Llegeix

Entrevista a Jaume Bosch Mestres

Gabriel Pérez i Josep Valero Jaume Bosch Mestres. 59 anys. Llicenciat en Dret. Funcionari del Cos Superior de Funcionaris de la Generalitat. També ha estat professor de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va començar la seva militància en el moviment estudiantil a la (...)

Llegeix

L’ARA Balears

Jaume Perelló , subirector d’Ara Balears Fa poc més d’un mes que anàrem a la rotativa amb el primer número de l’ARA Balears. Va ser un dia molt emocionant. Després de mesos de preparació, arribava l’hora de la veritat. La de connectar amb el públic, per proposar-los junts conèixer millor el que passa al (...)

Llegeix

Marratxí, reivindicant el canvi

Llorenç Carrió Ens trobam amb els regidors Joan Francesc Canyelles i Miquel Rosselló del nostre grup PSM-IV en el conegut bar Bauxa d’Es Pont d’Inca. Arrib una mica tard i en Joan Francesc m’espera amb el seu casc de motocicleta devora i amb moltes ganes d’anar al gra. En efecte, en Joan Francesc (...)

Llegeix

I la privatització de la sanitat pública? Anar-hi, hi anam, si no hi posam remei...

Fina Santiago , diputada de MÉS al Parlament de les Illes Balears Les mesures que estan aplicant el Governs dels PP tant a l’Estat Espanyol com a la Comunitat Autònoma tenen una única finalitat, facilitar la privatització de la sanitat pública aprofitant la crisi per fer-ho. Complint així el que va (...)

Llegeix

Ses Fontanelles: els teus estalvis contribueixen a la seva destrucció?

,

Alexandre Duran i Grant , economista Ses Fontanelles està amenaçat per un nou projecte urbanitzador. L’empresa que promou el projecte és propietat i està finançat per uns quants bancs, entre els quals alguns molt propers a nosaltres. Quina és la nostra responsabilitat com a estalviadors en aquest (...)

Llegeix

Fira del llibre, un balanç molt positiu

,

Josep Mallol, Secretari del Gremi de Llibreters de Mallorca. Abans van ser les taules i cadires, i ara vol ser el quiròfan: però no se n’adonen que és impossible acabar amb la cultura. Qualsevol que llegeixi aquest subtítol no podria imaginar del que es parlarà serà de la XXXI edició de la Fira (...)

Llegeix

Sí, això és una dona

Miquel Àngel Llauger , escriptor i professor. D’entre els relats d’antics presoners dels camps de concentració nazis, el més famós i llegit és, amb tota probabilitat, Si això és un home, de Primo Levi. Llegiu-lo, si no ho heu fet: és un d’aquells llibres que han contribuït a canviar la consciència de (...)

Llegeix

El fracàs d’Espanya, el nou hit de Pere Sampol

Nanda Ramon, professora Ho podria haver dit més fort, però no més clar. Aquesta és la sensació que provoca la lectura d’El fracàs d’Espanya. Un horitzó per Catalunya, una esperança per a Balears, el darrer llibre de Pere Sampol, que acaba de treure a la llum la Fundació Emili Darder i Documenta Balear (...)

Llegeix

Quatre llibres per enfortir també l’estiu amb una altra mirada

Antoni Garau , capellà, des del racó marçaler No som cap lletraferit ni cap crític literari. Sí que crec esser bon lector i, amb un poc de sort que mai fa nosa, trobar-me o arribar-me llibres que és bo llegir, perquè em fan pensar i obrir el capet a altres mons i realitats que no toques cada dia; o (...)

Llegeix

Documents adjunts