L’altra mirada 20 / Setembre 2013

Aquí teniu tots els articles que integren l’edició de la revista L’altra mirada número 20 / Setembre 2013.

Llegir online la revista a issuu | Descarrega la revista en pdf

Centralitzeu, centralitzeu maleïts

,

Rafael Borràs Ensenyat Quan més histories reals conec de víctimes de les retallades de les politiques d’austeritat compulsiva, més em recordo de les excel·lents -i en ocasions depriments- pel·lícules nord-americanes ambientades en l’època de la Gran Depressió dels EUA. El títol té a veure amb aquesta (...)

Llegeix

Neix Ara Maó, la nova cooperativa política ciutadana

,

Des de principis d’any un grup de persones han estat treballant en la creació i consolidació d’aquest moviment polític que pretén aglutinar forces encaminades a renovar i revitalitzar la política, treballant des del municipi però amb perspectiva de mires més àmplies. Què uneix aquestes persones i quina (...)

Llegeix

En l’equador de la legislatura: fent balanç

David Abril , diputat del grup MÉS i coordinador d’IniciativaVerds Només han passat dos anys des de l’arribada del PP al poder a les principals institucions de les nostres Illes, i ningú no hagués imaginat que en tan poc temps, el saldo fos tan lamentable. Ho és per a l’oposició política, i per a la (...)

Llegeix

Crònica: l’Ensenyament avui

Biel Caldentey, secretari General de STEI El propassat curs escolar 2012-2013 ha estat el període en què s’han viscut amb més cruesa els efectes de les retallades que el sistema educatiu ha patit al llarg dels darrers temps. Les mesures que s’han aplicat, tant des del Govern de Mariano Rajoy, (...)

Llegeix

Tothom amb l’orquestra!

,

Lila Thomàs i Andreu , de l’Ateneu Pere Mascaró. El dissabte 13 de juliol el recordarem com a un dia especial. Al passeig des Born ens trobàrem entre 4000 i 5000 persones per donar suport a l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, seriosament amenaçada per les polítiques dels retalls del Partit (...)

Llegeix

El desgavell elèctric espanyol

,

Guillem Solivellas i Reynés , membre de la junta local de SomEnergia Mallorca Els diferents governs de l’Estat espanyol, de sempre, han estat fermats a l’interès dels oligopolis i, d’una manera o de l’altra, sempre acaben fent allò que “ells” consideren que és bo (per a ells). Què podem dir d’un (...)

Llegeix

Com són les pensions que volen retallar?

Grup d’Economia i Treball de MÉS per Mallorca Les pensions públiques -amb la sanitat, l’educació, els serveis socials i el dret laboral com a protector de la part més feble en la relació capital-treball-, són d’aquelles coses que donen contingut a una democràcia que s’ autodefineix com “un estat (...)

Llegeix

L’Economia Social i Solidària a les Illes. Any 2011

Pere Alberti Huguet , economista. Una de les darreres publicacions del Consell Econòmic i Social, abans de la seva suspensió pel Govern Balear, va ser el document de treball “L’Economia Social i Solidària - Informe 2011”. Així es tancava un període d’onze anys de seguiment i anàlisi d’aquest (...)

Llegeix

Els ingressos del IRPF a les Illes Balears

Josep Valero , membre del Ateneu Pere Mascaró i militant d’IniciativaVerds. Des de el grup d’estudi de la fiscalitat a les Illes Balears, que promou la Fundació Ateneu Pere Mascaró i la Fundació Emili Darder, estam intentant analitzar la realitat del funcionament dels ingressos públics generats a la (...)

Llegeix

Suprema corrupció

,

Pere Sampol i Mas , president Fundació Emili Darder Segurament, poques persones com jo podrien fer tants de retrets polítics a Maria Antònia Munar i, malgrat tot, no vaig poder evitar un regust de tristesa en veure-la entrar a la presó. I, tanmateix, era necessari. Diria que era imprescindible la (...)

Llegeix

Interessos abusius de la banca

,

Guillem Ramis, regidor d’Esquerra de Santa Maria del Camí L’estiu de l’any 2011, un poc abans que el PP guanyés les eleccions generals, els dos grans partits d’àmbit estatal, (PP i PSOE), aprovaren una important reforma exprés de la Constitució Espanyola que obliga a les institucions públiques a pagar (...)

Llegeix

Antoni Verger Martínez, regidor de MÉS a l’Ajuntament de Palma

Entrevista per Biel Pérez Aquest Martínez... Efectivament, els meus padrins materns eren d’Albacete i Teruel passats per Barcelona. Aquí el meu padrí va lluitar amb les forces republicanes (crec que va arribar a ser oficial), va ser apressat en una acció militar i va passar per un camp de (...)

Llegeix

Les escoles de Palma en temps de la II República

,

Manel Domènech El treball que comentem, és fruit de la inquietud de Pere Carrió Villalonga, Antoni Ramis Caldentey, i jo mateix. Té per objectiu contribuir a recordar i divulgar, l’obra de la II República en el camp de l’ensenyament a la ciutat de Palma. A la proclamació de la II República, la (...)

Llegeix

El projecte Capvespre i l’economia social

Jaume Orell Canals , president de la Cooperativa Agrícola de Sóller La Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller: Des dels seus orígens l’any 1989 ha unificat la força dels pagesos de la Vall per a optimitzar el seu treball diari i el valor de les seves produccions. Dins el seu creixement i (...)

Llegeix

Agrupació del PSM del Pla de Sant Jordi, fent poble!

Llorenç Carrió Aquesta vegada toca jugar a casa. És clar, som a Sant Jordi aquell poble ni barriada ni llogaret que pertany al municipi de Palma. Ens trobam a casa d’en Tomeu i na Xesca afiliats de fa molts anys que ens tenen preparat una bereneta. Amb ells i altres membres de l’agrupació com són (...)

Llegeix

El PSM vol anar a MÉS

,

Antoni Alorda , diputat de MÉS al Parlament de les Illes Balears L’esquerra és transformadora i plural. Precisament els elevats valors de justícia social que postula, el seu inconformisme davant l’statu quo, és l’energia que l’alimenta, el que li ha permès remoure mil obstacles en la història contra (...)

Llegeix

La trinxera del TIL

Joan Melià El funcionament de les organitzacions socials hi guanya si entre els seus membres hi ha llaços de confiança i solidaritat. En canvi, és perjudicat si el que els uneix és el recel i l’aversió. Això passa en qualsevol organització social, però s’aguditza en organitzacions com l’escola. Els (...)

Llegeix

La Puya, una població en lluita per la seva dignitat

Pere Polo, Juan L Rodríguez i Vicent Mauri. La Puya és el nom que té el lloc on estan acampant des de fa mesos grups de persones de diversos pobles dels municipis de Sant Pere Ayampuc i Sant Josep El Golf, per torns han anat convivint de dia i de nit, pacíficament, en resistència a un gran (...)

Llegeix

40è aniversari del cop d’estat de Pinochet

Miquel Rosselló , president de l’Ateneu Pere Mascaró El proper onze de setembre se compliran 40 anys del cop d’estat a Xile i de la mort del company President Salvador Allende, començava la dictadura cruel i assassina del general Pinochet. Aquell cop d’estat fou promogut per la CIA i el (...)

Llegeix

Palma de Mallorca, Sinaloa, Mèxic

Miquel Àngel Llauger, escriptor “Palma de Mallorca: una col·lecció d’automòbils de luxe, capella privada, jardins silenciosos, casa de nines de mida real, guacamais que semblen estàtues i es passegen per la gespa inacabable i tres casalots, prudentment separats un de l’altre, que van ser construïts (...)

Llegeix

Un gran curs d’estiu

,

Maties Bennàsar, membre de l’Ateneu Pere Mascaró. De l’1 al 4 de juliol, tingué lloc a l’edifici de Sa Riera, el curs “Crisi: economia, societat, valors”. Un curs caracteritzat per uns continguts prou interessants i per un procés d’organització molt ample i plural. Coordinat pel professor Bernat (...)

Llegeix

Documents adjunts