L’altra mirada 23 / Desembre 2013

Altra Mirada 23 | Desembre 2013

Descarregar revista en PDF | Visualitza la revista online

Trepitja... la democràcia!

Pere Sampol Director de la Fundació Emili Darder Tot i les tortures a què ens ha sotmès el Govern de José Ramon Bauzá des que fou elegit, no ens imaginàvem que pogués caure tan baix. Traduir per TREPITJA l’informe PISA, no es pot qualificar d’un error de la que fou nomenada consellera d’Educació i (...)

Llegeix

Pressupostos 2014: submissió i renúncia

David Abril Diputat de MÉS al Parlament Illes Balears i coordinador d’Iniciativaverds La Llei de Pressuposts és l’eina per excel·lència amb la qual compten els governants, en el nostre cas de la CAIB, per fer la política necessària. Més encara en temps d’emergència social com els que vivim ara. Els (...)

Llegeix

Més enllà dels cables submarins

Josep Maria Rigo Ex-director general d’energia (2007-2011) La Conferència de Varsòvia sobre el Canvi Climàtic ha deixat la imatge del delegat de Filipines plorant pel patiment causat pel supertifó Haiyán al seu país. Aquest fet sembla que hauria de forçar els delegats a assolir acords vinculants que (...)

Llegeix

Problemàtiques territorials a Menorca

GOB Menorca Publicat a la revista Socarrell núm. 91 Declaracions de dubtós interès general Els conflictes derivats de la gestió del territori s’estan incrementant darrerament. L’excusa de la crisi, el tarannà dels actuals governants i la pressió de determinades forces econòmiques estan augmentant la (...)

Llegeix

EL 28-N, la comunitat educativa reflexiona i es compromet

Josep Valero Membre de la Junta Directiva de Fapa Mallorca La CRIDA i FAPA Mallorca varen convocar el 28 de novembre una altra jornada d’accions als centres educatius. Amb el simbolisme del primer aniversari de les primeres tancades de l’any passat, les comunitats educatives tornaren a fer, el (...)

Llegeix

El què i el com d’Escola en Pau

,

Carme Barceló Presidenta d’Escola en Pau http://escolaenpau.blogspot.com Si et diuen que un objectiu és imposible i tu el vols, posa-t’hi. Doris Lessing Fa poc més de dotze anys un grup de famílies que havíem participat al conegut projecte "Vacances en Pau" organitzat per l’AAPSIB, (...)

Llegeix

La memòria d’un poble: el 31 de desembre

Antoni Marimon Riutort Historiador La proximitat de la Festa de l’Estendard és un bon moment per intentar aprofundir en un interessant concepte que alguns destacats acadèmics anomenen etnohistòria. Es tracta d’un terreny que va del mite a la història. De fet, també es parla d’etnosimbolisme per (...)

Llegeix

Invisibilització de la pobresa

Rafael Borràs Ensenyat Membre de l’Ateneu Pere Mascaró En el discurs de clausura de l’assemblea constituent de MÉS, la coportaveu de la coalició, Fina Santiago, va dir, sense embuts, que un govern amb el suport de MÉS prendria les següents decisions a la primera reunió del Consell de Govern: Derogar (...)

Llegeix

La manipulació sobre el Pla Hidrològic de les Illes Balears* 2a part

Alfredo Barón Hidrogeòleg Sobre la participació pública del recentment aprovat Pla Hidrològic de les Illes Balears Les manifestacions del Sr. Company i en aquest cas, del director general, sobre l’anterior procés de participació i la seva inutilitat, són un insult als participants i una burla al (...)

Llegeix

La declaració de zones de gran afluència turística, la perversió de la politica comercial.

Josep Mallol Economista Sap quina política comercial vol aplicar el Govern de les Illes Balears? Es treurà la màscara? Marratxí potser el detonant. La llei estatal del 2012, liberalitzava encara més la política comercial al territori nacional, ampliant el nombre de festius d’obertura comercial, (...)

Llegeix

Maria Pau Trayner Vilanova

Creients i feministes de Mallorca Per Maria Bonnín i Maria Salleras El grup de “Creients i feministes de Mallorca” està format per dones i que, precisament perquè són creients, lluiten per la igualtat de dones i homes, tant dins la societat com dins l’Església. Entre altres activitats, organitzen (...)

Llegeix

Practicar amb l’exemple

Antoni Aguiló Director - Gerent Cooperativa San Crispin Fundada l’any 1953 pel Gremi de Sabaters d’Alaior, la Cooperativa San Crispin lluita per traslladar a la societat uns valors de consum responsable i consciència social. La Cooperativa de Consum de San Crispin és la cooperativa de consumidors (...)

Llegeix

Toni Reus, batle de Santa Margalida: Compromés amb la seva gent

Llorenç Carrió Quan arrib a l’Ajuntament de Santa Margalida a les tres del mig dia, en Toni encara està treballant i no podem anar a dinar, en canvi jo ja no puc més... A més, el dia era gris i trist com a la cançó de Fora des Sembrat i a la ràdio del cotxe acabaven d’anunciar que es tancava un altre (...)

Llegeix

Als cinquanta anys de la creació del Tribunal d’Ordre Públic (1963)

David Ginard Féron Historiador Aquest mes de desembre es compleixen cinquanta anys de la creació del Tribunal d’Ordre Públic (TOP). Constituït dins un context de creixent articulació de l’oposició antifranquista i d’increment de la pressió internacional contra el règim, el TOP esdevingué una de les (...)

Llegeix

L’impacte de la crisi econòmica en la violència cap a les dones

Francisca Mas Busquets- Advocada i primera Directora de l’IBDona Malgrat encara sigui un poc prest perquè es confirmi amb xifres el presentiment que la violència cap a les dones ha augmentat amb aquesta gran recessió, ja tenim dades que malauradament ens permeten fer aquesta afirmació sense (...)

Llegeix

Hi podria haver cristians ateus?

Sebastià Salom Mas Capellà diocesà amb llarga experiència a Burundi La conferència de José Arregui en el Club Diario de Mallorca del passat mes d’octubre titulada ¿Podemos todavía creer en Dios? em va remoure una pregunta que sovint m’he fet, i no som jo tot sol: hi podria haver cristians ateus? La (...)

Llegeix

Recuperem les “noves” formes de fer política

,

Antoni Noguera- Regidor de MÉS a l’Ajuntament de Palma El darrer decret del Govern Bauzá, que imposa el TIL contra l’opinió de la totalitat de la comunitat educativa i que desobeeix resolucions judicials; o l’article d’un diputat autonòmic popular que anuncia llistes negres contra els mestres que (...)

Llegeix

25è aniversari del 14-D

Josep Benedicto Lacomba Sindicalista Aquest any es compleixen els 25 anys del 14-D , alguns estan convençuts que va ser la primera vaga general convocada a aquest període constitucional , altres també convençuts que va ser la de major seguiment i participació de totes les convocades . (...)

Llegeix

El meu Miquel Martí i Pol

Miquel Àngel Llauger Escriptor i professor Fa devers dos anys, em vaig entretenir a fer una petita anàlisi que podríem qualificar de "sociologia de la poesia": vaig fer un rànquing de popularitat dels nostres poetes, a partir de les citacions que els participants posaven al mur de facebook d’un (...)

Llegeix

Espiritualitat reformadora, com a rerefons del Testament de Ramon Llull

Josep Amengual i Batle- Doctor en Teologia i Història antiga Amb aquest petit assaig encetaríem una curta sèrie d’assajos, que reflecteixi dos esdeveniments importants, que escaigueren l’any 1313. Un va ser que en aquesta data va atorgar testament. El segon, va consistir en que a la Ciutat de (...)

Llegeix

Un lleig a Carme Riera, un insult a la cultura

Maties Garcias- Professor No tenen remei: per on van trepitgen tothom qui passa i tot quant fan és més tort que la torre de Pisa, ara tan famosa. La consellera Camps i el cap rapat de n’Estarelles, a les ordres fidels del desastrós Bauzá, en fan una darrere l’altra, tant en el camp de l’educació (...)

Llegeix