L’Altra Mirada 24 | gener 2014

La llei d’amnistia urbanística (altrament dita “del sòl”)

,

Antoni Alorda Ex-diputat de MÉS per Mallorca El Bauzá candidat ens havia promès una llei del sòl consensuada i que en parlaríem molt. Fins i tot deia que no l’havia d’elaborar el Govern, sinó el Parlament. Ens ha tornat enganyar. Què en queda d’aquell Bauzá que feia bandera del diàleg? Res. No en (...)

Llegeix

Seguretat ciutadana i símbols, lleis que ataquen la llibertat d’expressió

,

Miquel Àngel Mas Advocat El passat dia 19 de desembre s’aprovà la Llei de Símbols pel Parlament Balear i alhora és en tramitació un avantprojecte de Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana per part de les Corts Generals. Què tenen en comú aquestes dues normes (una ja aprovada i l’altra en (...)

Llegeix

Llei de Finançament dels Consells Insulars: Insuficient i Molt deficient

,

Joan Font Massot Portaveu de MÉS per Mallorca al Consell El passat 29 de Novembre el Govern de les Illes Balears va aprovar l’avantprojecte de llei que havia de resoldre definitivament el finançament dels Consells Insulars. Si en el tràmit parlamentari no sofreix importants modificacions, ens (...)

Llegeix

Denunciem la Llei de símbols a l’ONU

, ,

Margalida Capellà i Roig Professora de dret internacional públic a la UIB La llibertat d’expressió és una condició indispensable per al ple desenvolupament de la persona i un dels principals indicadors de la condició democràtica d’una societat. Tot i això, no és absoluta i les normes que la regulen (...)

Llegeix

Li diuen civisme, però és repressió

,

Neus Truyol Caimari Regidora de MÉS per Palma L’ordenança de civisme que el PP vol aprovar a Palma és purament repressiva, és un atac directe a la democràcia, als drets i llibertats. Simplement aplica solucions policials a problemes socials. Sols pretén prohibir i sancionar, i no aporta cap (...)

Llegeix

Els Països Catalans decidim autodeterminació!

Magí Moranta Responsable de relacions polítiques de la Federació PSM-ENTESA Ja fa més de 30 anys que els mallorquins i mallorquines ens manifestam, amb motiu del 31 de Desembre, com una fita més en la reivindicació de la plenitud dels nostres drets nacionals. Tots aquests anys abracen una època (...)

Llegeix

La Conselleria d’Educació provoca una nova vaga d’ensenyants

Nanda Ramon Mestra La irresponsabilitat de la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears és una vegada més la culpable del clima de crispació i anormalitat que viuen els centres escolars aquest curs. La Conselleria, en una nova mostra d’incompetència i intransigència, ha volgut (...)

Llegeix

Pensions: claudicació als desitjos de la troika

,

Rafel Borràs Membre de l’Ateneu Pere Mascaró Les pensions públiques espanyoles no estaven en crisi. Tenien problemes de suficiència pel seu valor baix. A les següents taules és poden observar aquestes minses quanties. En parlar de pensions en vigor (primera taula) s’ha d’advertir que incorporen (...)

Llegeix

Robar als pobres per donar-ho als rics

Pere Sampol i Mas Director de la Fundació Emili Darder “Som el Robin Hood modern, seguirem robant als pobres per donar-ho als rics”, arenga exultant el protagonista de la pel·lícula “El Capital” al consell d’administració del banc que ell presideix, els membres del qual responen amb una (...)

Llegeix

Torcebraços hoteler amb la societat balear

Macià Blàzquez Professor de Geografia de la UIB i membre de la Junta Directiva del GOB Mallorca Les cadenes hoteleres balears han participat de la globalització, especialment vers el Carib i Amèrica Central. S’han expandit amb la darrera esperonada del capitalisme neoliberal, mitjançant (...)

Llegeix

Jornades sobre turisme, equitat social i mediambiental

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Les Jornades es feren a Palma, a la seu de Caixa- Forum, els dies 29 i 30 de novembre de 2013, organitzades por la Fundació Ateneu Pere Mascaró, la Green European Foundation i la Fundación Equo, amb el suport de la Fundació Nous Horitzons, (...)

Llegeix

Damià Bover Trobat Pagès, cooperativista i innovador

Per Josep Valero i Biel Pérez Té 48 anys va néixer a Porreres el 1965 i actualment treballa a Vilafranca, malgrat el seu domicili és a la Colònia de Sant Jordi. Fa de pagès a la finca de Son Durí. A Vilafranca, Damià va trobar un llibre antic que li deia Son Dur-hi (o sia un lloc que vol dir que (...)

Llegeix

La realitat d’un somni col.lectiu “Ametlàndia s.l.l.”

,

Cristina Canet Ametlàndia « L’educació per l’emprenedoria és un motor del creixement futur i ens ajudarà a inspirar als emprenedors del dia de demà. Si Europa vol mantenir la seva competitivitat, ha d’invertir en les persones , en les seves competències , en la seva capacitat d’ adaptarse i en la (...)

Llegeix

Campanya extraordinària de suport a l’Ateneu Pere Mascaro

,

Josep Valero Coordinador d’activitats de l’Ateneu Pere Mascaró A vegades el que és més evident, és el que no valoram. L’Ateneu Pere Mascaró és ja una Fundació prou coneguda i reconeguda en l’ambient social i cultural de Mallorca i Menorca. També se segueix a les altres Illes, a les altres terres de (...)

Llegeix

Reaparició revista Namasté

Alberto D. Fraile Editor Obre la coctelera , introdueix Noam Chomsky , Ignacio Ramonet i Christian Felber , anarquisme , desobediència civil i Economia del Bé Comú Afegeix una quantitat generosa d’innovació social, societat participativa, mitja labs, crowd, optimisme i serenitat. Adoba’l amb (...)

Llegeix

El Fòrum ets-menorca, el treball en xarxa de l’associacionisme transformador

Borja Pellejero Garriga Membre del Fòrum ets-menorca http://forumetsmenorca.org/ Està ben demostrat que la col·laboració ens fa ser més eficients en la consecució dels objectius proposats. El món empresarial fa temps que és ben conscient dels beneficis que els aporta, i ningú discuteix la (...)

Llegeix

Artà: recollida selectiva porta a porta

, ,

Jaume Alzamora Batle d’Artà A partir del mes de febrer el municipi d’Artà iniciarà una nova etapa en la gestió dels residus domèstics que consistirà en donar un nou impuls a la recollida selectiva porta a porta, un sistema més net, més ecològic i més econòmic. Tot i que som un municipi que des dels (...)

Llegeix

Iniciativaverds-EQUO Menorca: Altres maneres de construir un futu

Òscar Garcia Febrero En nom de l’assemblea constituent d’Inciativaverds-EQUO Menorca Durant l’assemblea constituent d’Iniciativaverds-Equo Menorca celebrada no fa gaires dies a l’AAVV. des Castell, ens vam demanar pel naixement o la continuació d’un projecte ecologista d’esquerres i menorquinista, (...)

Llegeix

Miquel Gelavert, Sineuers Independents: Recuperant el poder de les paraules, treballant pel bé comú.

Llorenç Carrió En Miquel m’espera en el s’É cafè de Sineu. Aquest fonema [e] tan característic i tan genuí del poble impacta a l’instant, però després passa a ser el més normal del món. No sé com ho deuen definir això els nostres amics del Círco Baleá, sé del cert però que no s’hi deuen acabar de sentir (...)

Llegeix

L’altra “escoltada”

Tomeu Martí i Florit Ona Mediterrània Gràcies al compromís de més de 600 persones, el proper 7 de gener ONA MEDITERRÀNIA, una ràdio nascuda des de la iniciativa de la societat civil, començarà la seva programació regular que inclourà emissions en directe des de les vuit del matí a la una de la (...)

Llegeix

El Procés 1001 i l’antifranquisme a les Balears

, ,

David Ginard Historiador El passat mes es compliren 40 anys del judici als encausats pel cèlebre Procés 1.001/72 del Tribunal d’Ordre Públic. Es tracta d’un procediment judicial per associació il·lícita realitzat entre el 20 i el 22 de desembre de 1973 contra deu dirigents de les aleshores (...)

Llegeix

Cimera a Varsòvia

Ignasi Barjau Membre de l’Ateneu Pere Mascaró Ha tingut lloc a finals de novembre i principis de desembre de l’any ara ja finalitzat 2013 a Varsòvia, la enèsima Cimera del Clima promoguda per les Nacions Unides (UN). Èxit? Fracàs? Quin ha estat el resultat? No estic molt al corrent dels darrers (...)

Llegeix

El món sense albatros de Gary Snyder

Miquel Àngel Llauger Escriptor i professor Qui és Gary Snyder?. La presentació ha d’explicar que va néixer a San Francisco el 1930 i que és un poeta de la generació beatnik, company d’Allen Ginsberg i de Jack Kerouac, que en va fer el protagonista de la seva novel·la Els rodamons del Dharma. És un (...)

Llegeix

Antònia Font, la normalitat sorprenent

Macià Calafat La desaparició d’Antònia Font i d’Obrint Pas posa punt i final a una època de la música cantada en català. D’estils i ideologies molt diferents, els dos grups han coincidit en el seu origen perifèric –si consideram Barcelona com al motor principal de la cultura catalana– i en la seva (...)

Llegeix

31D: els premis de l’honor i la gratitud

Nanda Ramon Mestra Llorenç Cloquell, encorbatat en verd, va ser l’encarregat de conduir la gala de lliurament dels Premis 31 de Desembre que enguany arribaven a la seva 27a edició. I després de la tradicional salutació de Jaume Mateu, president de l’entitat, que va fer un repàs als atacs més (...)

Llegeix