L’Altra Mirada 25 | febrer 2014

Editorial | febrer 2014

David Abril Hervàs Diputat del grup MÉS Les convencions, als partits democràtics, servien un temps per renovar idees, encarar debats socials i ideològics necessaris. Res d’això a la recent Convención Nacional del Partido Popular, on l’únic que ha renovat el PP és el seu maletí de consignes amb el (...)

Llegeix

La contrareforma de l’avortament

Francisca Mas Busquets Advocada A la darreria d’aquest 2013 es va concretar la promesa electoral del PP que deia que “canviarem l’actual regulació de l’avortament per reforçar la protecció del dret a la vida, així com de les menors”. La plasmació de tal afirmació ha superat totes les expectatives, (...)

Llegeix

Absurd + censura = Llei de símbols + esborrany de Decret

,

Maties Bennàssar És absurd fer una Llei sobre l’ús dels símbols institucionals de les Illes Balears, i en lloc de limitar-se a explicar com desenvolupar aquests símbols, es regulin tots uns procediments i escandaloses sancions, per prohibir-ne tots els altres. És absurd que en la justificació (...)

Llegeix

EL PP, és un partit democràtic?

Pere Sampol i Mas Director de la Fundació Emili Darder Amb motiu de la convenció celebrada pel Partit Popular a Barcelona, un articulista d’un diari de Balears criticà durament, amb motiu, les declaracions d’Alicia Sánchez Camacho en les quals assimilava el sobiranisme català amb el terrorisme (...)

Llegeix

Una Conselleria sense arguments i sense suports

Nanda Ramon Mestra Fa estona que la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears ha quedat sense arguments i sense suports. És el que passa quan no es té raó. Després de mesos d’autoritarisme i d’imposició, la deriva irracional de J.R. Bauzá i el seu Govern ha arribat a nivells (...)

Llegeix

El dret a la participació en l’educació

Jaume Ribas President COAPA Balears El darrer any i mig hem viscut una mobilització sense precedents dins el món educatiu a les Illes Balears. Darrera tota la mobilització de la comunitat educativa en contra de les polítiques educatives tant del Govern de les Illes Balears com de l’Estat hi (...)

Llegeix

40 anys després, ens cal reiniciar el sistema per evitar el col·lapse

,

Margalida Maria Ramis Sastre Àrea de Territori i Recursos del GOB El GOB va celebrar, a finals del passat 2013, 40 anys des de la seva constitució com a grup dedicat inicialment als estudis ornitològics i que ben aviat es convertiria en el defensor dels espais i hàbitats naturals d’aquesta (...)

Llegeix

Més i més!!

Jaume Garau Doctor en Economia Amb uns 12 milions de turistes anuals, les Illes Balears són un dels principals destins turístics d’Europa. Ja fa dècades que som d’entre els llocs més visitats de tota la Mediterrània i del món. D’aquí se’n deriven dues conseqüències: la primera és que aquesta (...)

Llegeix

El Pla d’Ocupació 2013-2017: una nova oportunitat perduda

Llorenç Pou Garcias Professor d’economia del treball de la UIB El Govern de les Illes Balears presentà el proppassat mes de novembre l’esborrany del Pla d’Ocupació per al període 2013-2017 per a la seva discussió amb les diferents formacions polítiques i les organitzacions econòmiques i socials. (...)

Llegeix

L’ITMB rebutja el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià

Institut Triangle de Mar Blava (ITMB) [3] Manifest “... a qui no agrade que es parle, s’escriga o es pense en català; és la mateixa gent a qui molesta que es parle, s’escriga o es pense” Ovidi Montllor El Ministeri d’Indústria del govern de l’Estat espanyol, amb la seva resolució notificada a (...)

Llegeix

L’apunt socioeconòmic | febrer 2014

Què ha passat en 2013 al Mercat Laboral de Balears? Rafel Borràs i Ensenyat Les dades L’EPA ens ha confirmat la “mala salut” del mercat laboral illenc: La mitjana de població aturada va ser de 135.000 persones (una taxa global del 22,30%). La taxa d’atur juvenil (menors de 25 anys) es situà en (...)

Llegeix

Pello Urizar

Pello Urizar Secretari General d’Eusko Alkartasuna i diputat d’EH-Bildu al Parlament Basc Per David Jordi Llobet i Josep Valero Pello Urizar té 45 anys. És el secretari general de Euzko Alkartasuna (EA) i parlamentari d’EH BILDU en el Parlament basc, per la circumscripció de Guipúscoa. És (...)

Llegeix

“Encara Més per l’Obra”, el renaixement necessari

Macià Calafat El passat dijous 30 de gener, al Centre de Cultura de Sa Nostra, l’Obra Cultural Balear va fer una Assemblea de socis per elegir l’única candidatura presentada, “Encara Més per l’Obra”. La llista, encapçalada per Jaume Mateu, és continuista respecte a l’anterior. Mateu estarà (...)

Llegeix

L’Espai Mallorca i l’apoderament cultural

Jaume Reus Gestor cultural de l’Espai Mallorca L’Espai Mallorca torna a ser ben actiu a Barcelona des del passat mes de setembre gràcies a la iniciativa de l’Associació Crits i Renou que el gestiona. El nou model de centre cultural i social poc té a veure amb l’anterior, tot i que s’ha mantingut (...)

Llegeix

Caterina Mas, batlessa de Petra: Els petits canvis són poderosos

Llorenç Carrió Caterina és una dona ocupada dedicada en cos i ànima al seu poble. Aprofitant que té una reunió a la seu del PSM a Palma, feim una entrevista al despatx de Joan Verger (secretari d’organització). Baixar a Palma haurà sortit a compte! Na Caterina es mostra des d’un primer moment (...)

Llegeix

El dret a decidir... també sobre la nostra sostenibilitat

Josep Valero Un territori insular és físicament limitat. Sol tenir uns recursos escassos. I forma un ecosistema propi i singular. Els seus habitants conformen uns hàbits socials i culturals amb relació al seu entorn específic. Aquests hàbits han estat sacsejats, modificats i fins i tot oblidats, (...)

Llegeix

Doctrina de xoc (re)centralitzadora

Rafael Borràs Ensenyat Ateneu Pere Mascaró En el seu llibre “La doctrina del xoc” Naomi Klein ens compara les polítiques de xoc neoliberal amb els xocs elèctrics aplicats de bon de veres a presoners i a malalts com a manera de doblegar-los, domesticar-los, i imprimir sobre ells una nova (...)

Llegeix

La cua silenciosa

Sebastià Mesquida La de l’atur no és una cua que corri cap a la finestreta per fer-se amb alguna cosa estimable. És una cua silenciosa que es mira a si mateixa, com si no trobàs les paraules que necessita. En la cara de cada u es poden entreveure raons particulars, però tots participen de la (...)

Llegeix

Versos de joc i d’enginy. Miquel Àngel Llauger El mussol i el mixet

Maties Garcias Professor Amb una ja ben notable carrera literària al darrere com a poeta, narrador i traductor, Miquel Àngel Llauger ens fa a mans un nou volum de versos de procedència anglesa: El mussol i el mixet, un volum de 86 pàgines que il·lustra la seva filla Carme. Es tracta d’un aplec (...)

Llegeix

Sant Sebastià: festes populars vs PP

Antoni Noguera Regidor de MÉS per Palma És un clam: l’Ajuntament de Palma ha muntat les pitjors festes dels darrers anys. Amb una programació mediocre, molt poc imaginativa i una nul·la connexió i concertació amb els gremis culturals de Palma, les festes alternatives i la ciutadania en general. (...)

Llegeix

La narrativa tènue de Joan Perelló

Miquel Àngel Llauger Professor i escriptor Joan Perelló, amb una trajectòria poètica ben personal i sòlida, se’ns estrena, entrada la maduresa, com a narrador. O se’ns estrena com a autor que publica un volum de narrativa, perquè aquest L’error o la vida conté relats que pertanyen a reculls (...)

Llegeix