L’altra Mirada 27 | abril 2014

Creixem!

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró L’Altra Mirada que vos presentem és ja el número 27. Fa quasi dos anys i mig que l’Ateneu Pere Mascaró, va començar aquesta aventura. A partir del número 16 s’hi va sumar la Fundació Emili Darder que suposà un important bot qualitatiu per a la (...)

Llegeix

Eleccions autonòmiques a Sardenya, diumenge 16 de febrer

Carlo Sechi Ex batle de l’Alguer, ex parlamentari de Sardenya La victòria era advertida, era en l’aire, tants senyals anunciaven la derrota per al centre dreta i el governador sortint Ugo Capellacci, però l’experiència i la prudència recomanava d’esperar els resultats definitius. Pels dirigents i (...)

Llegeix

Dos homes poc escrupolosos: Berlusconi i Renzi

Marcello Belotti SEL Barcelona marcello@marcellobelotti.eu http://selspagna.eu http://www.sinistraecologialiberta.it Sempre és molt complicat explicar a algú que no és italià el que està passant en la política italiana, es tracta d’una cosa que, potser, difícilment podria passar en els altres (...)

Llegeix

Deriva i naufragi del TIL

Nanda Ramon Mestra Cinc mesos després de l’entrada en vigor del TIL, sembla que la Conselleria comença a percebre que la realitat és encara més caparruda que les docents i que s’imposa un inevitable canvi de rumb. Mentrestant, la gestió irresponsable del Govern de les Illes Balears en la (...)

Llegeix

El nord també existeix | SOS Enciclopèdia de Menorca

Miquel Àngel Maria És possible que quan aquest article es publiqui, el seu contingut hagi caducat. Diré més: m’agradaria que fos així, perquè malgrat que a dia d’avui el pronòstic és desfavorable, convé donar per bo que l’esperança és la darrera cosa que s’ha de perdre. Em referesc a la situació (...)

Llegeix

Mobilització social per aturar l’ordenança in-cívica

Neus Truyol Caimari Regidora de MÉS per Palma El govern popular de Cort segueix amb la seva creuada particular per aprovar una ordenança que pretén multar a treballadores sexuals, persones sense sostre, concentracions de persones, artistes de carrer, repartir fulletons informatius,... Si, (...)

Llegeix

Nous reptes per a l’associacionisme

Josep Valero Vocal de FAPA Mallorca El dissabte 22 de març tingué lloc una nova assemblea del Consell de la Societat Civil de Mallorca (CSCM). Una jornada on coincidien moltes activitats a Ciutat. Era una assemblea important, que es va programar amb molta anterioritat, i que no convenia (...)

Llegeix

Canamunt, construint una ciutadania activa

,

Tina Codina i Miquel Ferrer En aquests moments de canvis i incerteses, la nostra responsabilitat com a ciutadans s’ha de dirigir a organitzar-nos i estar atents al que està passant al nostre entorn més proper. Així es com funcionam a Canamunt, una associació de veïns del centre de Palma que (...)

Llegeix

Reducció de dèficit i extrema dreta

,

Manel Suárez Salvà El president del govern Balear, José Ramon Bauzá, ha anunciat que aquesta comunitat autònoma va tancar l’any 2013 amb un dèficit de l’1,3 %, unes dècimes per davall del que el govern central havia autoritzat per a l’any passat. He tengut l’ocasió de sentir la intervenció (...)

Llegeix

L’apunt socioeconòmic | abril 2014

Creixements sense ocupació i “granempresariat” Rafael Borràs Ensenyat Les dades: Ja havia escrit l’anterior “Apunt socioeconòmic” quan es varen publicar les dades del quart trimestre de 2013 de la Comptabilitat Nacional que ens proporciona quatre informacions importantíssimes: la variació del (...)

Llegeix

Brussel·les, tenim un problema

Jaume Garau Doctor en Economia Benvolguts caps d’Estat i líders europeus, Com vostès saben bé, la Política Regional Europea és un de les principals actuacions que la UE du a terme: s’hi dedica gairebé la meitat de tot el pressupost del que disposa la Comissió Europea. I és una política ben (...)

Llegeix

Entrevista: Terry Reintke

Candidata al Parlament Europeu Per Pep Valero Amb 26 anys, aquesta ex-portaveu dels Joves Verds Europeus, estava de vacances a Mallorca amb el seu company, en Pau Simó, un menorquí que estudia a Alemanya. Ha combinat l’estada amb una xerrada organitzada per MÉS a Calvià sobre energies (...)

Llegeix

Constituïda la Xarxa de Municipis i Entitats de les Illes Balears pel Ramon Llull

Jaume Alzamora Riera Batle d’Artà La conformen, de moment, un total de 26 municipis de les Illes i el Consell Insular de Formentera. La "Xarxa de municipis i entitats pel Ramon Llull" és una agrupació de municipis de les Illes Balears amb l’objectiu de incorporar-se a la Fundació Ramon Llull i (...)

Llegeix

El grup de Mallorca de Som Energia ens hem constituït formalment com Som Energia Mallorca

,

Pedro Ferriol Monserrat Membre de Som Energia Mallorca El passat 22 de febrer els socis de Mallorca de la cooperativa d’energia verda Som Energia ens reunirem en assemblea i aprovàrem constituir-nos formalment com a Grup Local de la cooperativa amb el nom de Som Energia Mallorca. Des del (...)

Llegeix

La meva vivència de PUC Eivissa

,

Gianandrea Di Terlizzi El Procés d’Unitat Ciutadana a Eivissa (PUC Eivissa) es va començar a gestar durant l’any 2012. Persones de diferents partits i moviments socials eivissencs vàrem començar a fer dinars mensuals per conèixernos millor i per veure si era possible consensuar una base comuna (...)

Llegeix

MÉS per Algaida: L’alternativa real pel poble.

Llorenç Carrió En aquest número m’he desplaçat fins a Algaida. En Tomeu m’espera a la cafeteria Ca n’Esteve de Plaça i d’enfora el veig tant rialler com sempre. En Tomeu i jo ens coneixem, de fa anys, de la carrera d’història. A la UIB ja se li veien maneres, persona tranquil·la, reflexiva, (...)

Llegeix

Gran coalició

Celestí Alomar Des de que Angela Merkel i els socialdemòcrates alemanys es varen comprometre en un govern de coalició -la gran coalició- la idea de govern d’ampli suport no deixa de sobrevolar la política del continent. En els fòrums comunitaris es parla, com el més aconsellable, d’un pacte (...)

Llegeix

Mitjans i política

,

Joan Bauzà i Bauzà Ningú no nega a aquestes alçades de la història la força descomunal dels mitjans de comunicació social, ni els tradicionals (premsa, ràdio i televisió) ni els actuals o virtuals. Copïi dos textos sol per confirmar-lo. Primer text: “William Howard Taft no habría tenido (...)

Llegeix

Inhibicions públiques

Sebastià Mesquida Sureda El que ha obert aquest panorama ha estat la notícia sobre la creació, per un partit polític, d’una targeta per a obtenir descomptes comercials en favor dels seus afiliats. M’ha semblat provocatiu. I he recordat espontàniament el fet que, en temps passats –m’ho contava (...)

Llegeix

Salvador Puig Antich: un homenatge obligat

David Ginard Historiador Els primers dies de març del 2014 tingueren lloc a Barcelona, l’Hospitalet i Palma diversos actes públics amb motiu del 40 aniversari de l’execució de Salvador Puig Antich. Si a Barcelona s’efectuà una ofrena floral i un recordatori amb participació d’antics companys de (...)

Llegeix

Deu moments crucials d’Europa

,

Maties Garcias Professor Enllestida la biografia Espriu, transparent (2013), el periodista Agustí Pons presenta un breu però profitós assaig que repassa el desenvolupament de cent anys d’història europea a partir del comentari de deu llibres. Es tracta d’obres literàries, històriques o (...)

Llegeix

Plany, vindicació i cant per a quatre éssers civils (2a part)

Biel Mesquida Escriptor Primera part Paraules llegides el 23 de febrer 2014 al Cementiri de Palma. Per la seva extensió, publicam la segona part. Hi ha l’arrogància assassina d’uns vencedors criminals rabejant-se en el calvari d’uns vençuts torturats i fustigats de paraula i obra, hi ha el sol (...)

Llegeix

Noces d’argent de la setmana del llibre en català

Josep Mallol Vicens Economista i secretari tècnic Gremi de Llibreters 25 anys de maridatge entre els llibres en la nostra llengua i la societat mallorquina El proppassat dia 28 de febrer, es va inaugurar una nova edició de la mal anomenada “Setmana del Llibre en Català”, per què realment dura (...)

Llegeix

Bàssem an-Nanrís, poeta acollit, poeta publicat

,

Miquel Àngel Llauger Professor i escriptor Al número 12 de L’altra mirada ja em vaig referir al programa Escriptor Acollit del PEN Català. Hi explicava el sentit i l’abast de la iniciativa, i hi denunciava la ceguesa dels actuals governants del PP, que han fet que la participació de Palma com a (...)

Llegeix

He mirat aquesta terra | Vivir es fàcil con los ojos cerrados

Maria Camps Dia de l’espectador. Les sis de la tarda d’un dilluns. La meva tria: una pel.lícula el protagonista de la qual és un mestre (que adequat pel moment que ens toca viure!). El film ve precedit per diversos premis Goya, entre ells, millor actor i millor pel.lícula. Javier Cámara, (...)

Llegeix

Més enllà del desencís

Antoni Garau Garau Capellà a Sant Marçal i Pòrtol Molts, més d’una vegada, agafam i llegim un llibre només pel nom del qui l’ha escrit. A voltes, hi ha un desengany. Però, també, altres pics hi ha una bona troballa. Així ho he viscut amb el llibre del ben recordat company Carmel Bonnín. Segur que, (...)

Llegeix

Cartes a Josep Pla des de Menorca

L. Suau Professor Amb més de mil articles publicats, un parell ben mallorquí de llibres i un innegable bagatge de lectures, Miquel Àngel Maria (Maó, 1965) emprèn, amb aquestes Cartes a Josep Pla des de Menorca, un projecte que per a molts d’escriptors seria suïcida i que, en el seu cas, resulta (...)

Llegeix

Franco contra Hedilla. El darrer llibre de Joan Maria Thomàs

,

David Ginard Historiador L’historiador Joan Maria Thomàs s’ha consagrat des de fa dos decennis com a un dels principals especialistes sobre els feixismes espanyols. Prova d’això en són obres bàsiques com Falange, Guerra Civil i franquisme (1992), Lo que fue falange (1999), La Falange de Franco (...)

Llegeix

Documents adjunts