L’Altra Mirada 29 | juny 2014

Davallada històrica del bipartidisme i gir a l’esquerra

Biel Barceló Coordinador de MÉS per Mallorca Aquestes serien algunes de les conclusions dels resultats de les eleccions europees del passat 25 de maig a l’Estat espanyol. El bipartidisme PP/PSOE pateix un fort càstig amb una pèrdua impressionant de vots i escons i les opcions d’esquerres i (...)

Llegeix

Eleccions europees: l’inici del canvi

Pere Sampol i Mas Director de la Fundació Emili Darder Els resultats de les eleccions europees han suposat un gir a l’esquerra sense precedents a l’Estat Espanyol i, sobretot, a les Illes Balears, on les opcions de dreta (PP, VOX i Ciutadans) amb prou feines superen el 31 % dels vots, mentre (...)

Llegeix

Un pacte social per a un nou model econòmic

,

Miquel Àngel Mas Diputat de MÉS per Mallorca Fa poc vàrem presentar una proposta de pacte social per un nou model econòmic al Parlament Balear. Va ser la meva primera iniciativa com a diputat i és on intentaré centrar el meu discurs durant aquest any que queda de legislatura. No defallirem, ens (...)

Llegeix

El que no necessita descompte

Laura Gorrias Camps Des que es va anunciar la creació de la targeta blava, les xarxes socials i els diaris varen començar a bullir. Entenc la targeta blava com una evolució de l’instrumentalisme i clientelisme en la manera de pensar i fer política. La podem resumir clarament amb l’etiqueta del (...)

Llegeix

Una primavera diferent

Nanda Ramon Mestra És evident que el curs 2013-2014 passarà a la historia com un curs diferent. I diferent en pràcticament tots els sentits. No és estrany, doncs, que en els darrers mesos i des de diferents àmbits, s’anés reclamant també un final de curs diferent. Una cosa va amb l’altra. El (...)

Llegeix

Contra la criminalització de la vaga

,

Francesc Mellado Serra Secretari de Comunicació CCOO Illes Balears El Jutjat d’Instrucció núm. 12 de Palma de Mallorca ha obert judici oral davant el Jutjat Penal a la Secretària General de CCOO Illes Balears, Katiana Vicens, en base a uns fets esdevinguts durant el matí de la vaga general del (...)

Llegeix

Parlament de la Diada per la Llengua 2014

Obra Cultural Balear Hem tornat a demostrar que som un poble enter i condret que mai no renuncia a donar la cara i el que calgui per la nostra llengua, la catalana. Hem tornat a confirmar que som constructors d’il·lusions, forjadors d’entusiasmes i enginyers d’esperança per al nostre poble. (...)

Llegeix

Silenci

Macià Bibiloni Oliver President Amipa IES Josep Maria Llompart “Callarem fins que ens escolteu”, “No em fareu callar malgrat em segueu la vida”. Aquest són dos dels eslògans que la comunitat educativa hem fet servir aquesta setmana de mobilitzacions. Aparentment dues frases contradictòries l’una (...)

Llegeix

Llibertat, dignitat i fidelitat

Reconeixement a Sebastià Serra i Joan Joan Antoni Salas He de dir que jo més que conèixer en Sebastià, vaig descobrir en Sebastià. Perquè tot ell era una història, una vivència, una acumulació d’informacions ben construïdes de manera coherent. Mica en mica vaig anar solidificant una relació que (...)

Llegeix

Mercat laboral i pobresa

L’apunt socioeconòmic Rafel Borràs Les dades: A l’hora de fer la tria de dades per fer el comentari d’aquest mes, no he tingut cap dubte: Hem de parlar d’atur i de pobresa, de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre d’enguany i de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV). La (...)

Llegeix

Triomfalisme econòmic basat en les travesses

Josep Valero Coordinador d’activitats de l’Ateneu Pere Mascaró. Basant-se en les previsions dels economistes de les entitats que dominen els mercats, i com si fossin pitonisses de Delfos infal·libles, el govern central del PP proclama oficialment que ja sortim de la crisi i que els hi (...)

Llegeix

L’entrevista a Josep Ignasi González Faus

,

Per Pep Valero i Biel Pérez Nascut a València l’any 1933. Jesuïta. Llicenciat en Filosofia. Doctor en Teologia. Ha realitzat estudis en el Pontifici Institut Bíblic de Roma. Professor de Teologia a Barcelona i a la UCA de Sant Salvador. He impartit innombrables conferències i cursos, sobre (...)

Llegeix

Passat i futur del Comerç Just a Mallorca

Jean François Cuennet Quan es celebra 20 anys de Comerç Just a la nostra illa ha arribat el moment de fer un balanç del seu desenvolupament, observar tant els seus avanços com les seves mancances i analitzar els reptes de futur. Encara que el moviment del Comerç Just va començar en els anys (...)

Llegeix

Alternativa per Santanyí, política municipal a l’engròs

,

Pep Florit Durant els darrers mesos, els santanyiners i santanyineres han posat les bases per donar forma a una nova organització política que pretén impulsar una coalició d’esquerres, ecologista i nacionalista amb estructura pròpia assembleària. Persones independents i desencantades amb la (...)

Llegeix

II Fira sostenible de Santa Maria

Antoni Jaume i Capó Regidor d’Hisenda i Règim Intern a l’Ajuntament de Santa Maria del Camí Per segon any consecutiu, dins el marc de la Fira de Santa Maria del Camí, es va organitzar la II FIRA SOSTENIBLE, amb l’objectiu d’aprofitar la gran afluència de la nostra fira per promocionar de manera (...)

Llegeix

MÉS per Mallorca

Josep Ferrà Terrassa Membre de l’equip de l’àrea territorial de MÉS per Mallorca El passat 26 d’octubre de 2013 es constituí l’Assemblea de MÉS per Mallorca: un espai polític obert amb l’objectiu de vertebrar una nova visió de la participació política a Mallorca. MÉS per Mallorca, com a moviment (...)

Llegeix

Biel Vicens, PSM Llubí: Ells no saben governar si no hi ha doblers pel mig i això ara la gent ho comença a veure.

Llorenç Carrió Aquesta vegada no ha calgut desplaçar-me fins a Llubí, ja que en Biel Vicens i jo treballem al mateix centre, l’IES Sineu. Cal dir que Llubí sempre ha estat un poble que m’ha caigut especialment bé des de sempre, per ser un poble costerut com el meu i perquè hi succeí un dels fets (...)

Llegeix

Oposició política, sinònim de violència avui a Veneçuela

Paco Vera canxiscos@gmail.com Molt s’ha escrit de la Veneçuela del segle XXI. Des de 1999 fins a maig de 2014, han fluït dades, informes i articles a través dels mitjans de comunicació. En general i llevat d’excepcions, la immensa majoria de la informació arriba de manera esbiaixada i fins i tot (...)

Llegeix

Nosaltres no odiam

Assemblea de docents de l’IES Bendinat Fa alguns dies, l’articulista i professor, Roman Piña Valls va publicar un article al diari El Mundo-El Día de Baleares que duia per títol tota una declaració d’intencions, “Yo odio”, que manifesta ben clarament quin és el tarannà i el component psicològic i (...)

Llegeix

SFM: blinda les estacions i suprimeix accessos a les andanes

Guillem Ramis Regidor de Medi Ambient i Mercat Ajuntament de Santa Maria del Camí SFM no informa i evita la comunicació i les explicacions als usuaris i als Ajuntaments. Sembla que la preocupació dels gestors de SFM, és evitar el fracàs anunciat de la targeta intermodal.Un mal sistema de (...)

Llegeix

Un punt d’esperança

,

Maria Salleras Juan Amb motiu del primer any del Papa Francesc m’han convidat a compartir una reflexió sobre aquesta persona que s’ha convertit en una figura mediàtica de primer orde per a la majoria dels qui cercam una sortida alternativa a aquesta societat cada dia més deshumanitzada. Aquí (...)

Llegeix

Una nova majoria pel canvi

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró El model de societat capitalista on vivim té molts de detractors per la manca de justícia social, per l’espoliació de la terra i el medi ambient i pel menyspreu dels drets dels pobles. Però si allò que volem és canviar l’actual model de societat, (...)

Llegeix

Reivindicant la naturalesa mamífera

He mirat aquesta terra Rosa Carreras Hem sentit molt sovint que els primers anys de vida són fonamentals per al desenvolupament emocional, intel·lectual i psico-motriu dels infants. El que no s’ha reflexionat en veu alta tantes vegades, és la repercussió cultural que tindria una autèntica i (...)

Llegeix

Cruspir-se els infants

Miquel Àngel Llauger Si una obra literària actual parlàs de menjar-se infants, i es recreàs en detalls com la millor manera de cuinarlos o la utilització de la seva pell, una vegada engolits, per a la confecció de vestits, ¿de què parlaríem, d’humor negre, de terror gòtic o directament de gore? (...)

Llegeix

Les varietats lingüístiques i el túnel

tassó / got

Joan Melià Crec —ja ho he dit en altres ocasions— que el català a les Illes Balears no arribarà a la plena normalitat si la gran majoria de la població no s’hi compromet i no actua d’acord amb aquest compromís. Potser, fins i tot, perquè, des de la situació actual, pugui avançar cap a aquest (...)

Llegeix

Documents adjunts