Ara Balears és el nostre diari

Cristina Ros
Directora de l’ARA Balears

No és un caprici, sinó un principi que creim necessari i que està molt lligat amb la nova manera d’entendre el periodisme i la seva ètica. Des del primer dia que es va publicar l’ARA Balears, el 23 de maig de 2013, fa poc més d’un any, tots els qui feim el diari hem insistit molt en la importància del fet que aquest sigui un projecte col•lectiu i que, a més, sigui de les Illes Balears.

Si bé és cert que l’ARA Balears té els avantatges d’un diari internacional en tots els sentits –gràcies a l’acord amb el diari ARA de Catalunya i els convenis que aquest manté amb The New York Times i The Economist, entre d’altres, el nostres lectors poden tenir informació elaborada al mateix lloc on sorgeix la notícia, a la vegada que tots podem llegir en català a Paul Krugman, Noam Chomsky, Umberto Eco o Lula da Silva, per esmentar només algunes de les veus que es pronuncien també a l’ARA Balears. Si bé això és un gran valor –deia- per a un diari local com el nostre, un valor únic entre els diaris de les Illes, no és menys cert que l’ARA Balears ha fet durant aquest primer any un esforç immens per tenir una redacció petita però integrada per excel•lents periodistes que ens conten i analitzen allò que passa al nostre voltant. Un esforç al qual, a més, s’hi ha de sumar el d’una nòmina de col•laboradors i articulistes entre els quals es troben alguns dels principals intel•lectuals de Balears. Damià Pons, Guillem Frontera, Marisa Goñi, Sebastià Alzamora, Joan Melià, Celestí Alomar, Maria Magdalena Crespí, Miquel Àngel Maria, Antoni Janer, Mateu Xurí, Pep Toni Mendiola o Josep Quetglas, són alguns dels articulistes que contribueixen a generar debat sobre les qüestions que a tots ens preocupen. La mirada local s’eixampla i s’obre al món. I aquest és un dels motius per ens fa dir que l’ARA Balears és el nostre diari.

Una altra raó, també fixada com a seguit de principis: Volem fer país. I això vol dir que només entre tots i totes el farem. Volem fer país, defensant la normalitat del català com a llengua de comunicació a Balears, donant suport a l’educació pública, de qualitat i en català (la qual cosa no significa renunciar a altres llengües), prenent partit per la salvaguarda del territori i pel respecte al medi ambient, posicionant-nos al costat de la salut per a tothom, defensant els pilars de l’Estat del Benestar, contribuint a fer i difondre la cultura i, entre molts altres aspectes, sense oblidar que l’economia i l’emprenedoria són motors essencials perquè tothom pugui viure millor. En aquest sentit, des de l’ARA Balears volem promoure el debat sobre el model de país en el que volem viure. Mostrar-nos crítics, però també ser pro-positius. I això només ho podem fer entre tots, des de la col•lectivitat d’un projecte que reuneix periodistes, lectors, subscriptors, socis i inversors.

Més motius per dir que l’ARA Balears és el nostre diari: Defensam i feim periodisme independent, rigorós, valent, crític i al marge de qualsevol pressió d’interessos particulars o partidistes. El fet que aquest mitjà de comunicació, en digital i en paper, sigui possible gràcies a persones que, perquè creuen en el projecte, hi inverteixen (en aquests moments, l’ARA Balears supera els 50 petits i mitjans inversors, una xifra que no atura de créixer), garanteix la independència dels seus continguts.

Davant el descrèdit al qual havien arribat els mitjans de comunicació pel fet d’estar sotmesos a uns partits o uns altres, a unes empreses o unes altres, només un projecte d’una col•lectivitat transversal (entre els socis de l’ARA Balears hi ha persones de partits diametralment oposats) avala el rigor i la independència de les informacions i anàlisis que s’hi llegeixen.

Hem creat una comunitat ARA Balears, formada pels que hi treballem, pels que impulsaren el projecte, pels inversors, pels socis, pels subscriptors, anunciants i lectors. Tots feim part d’aquesta comunitat i tots podem dir que l’ARA Balears és el nostre diari. Quantes més persones siguem, més viable, amb més recorregut i millor podrà ser aquest mitjà que és nostre. Sumar-se a l’ARA Balears és fer-lo possible. Totes i tots hi estau convidats.