El mòn del llibre a Mallorca necessita un revulsiu

Josep Mallol
Assessor empresarial i Secretari del Gremi Llibreters.

Fa uns dies que va finalitzar la 32ena edició de la Fira del Llibre, a Ciutat, i un any més el lloc escollit pels organitzadors per albergar aquest esdeveniment, va ser la Via Roma i La Rambla, aon un total de 29 carpes estaven instal·lades i oferien una gran quantitat de lectura diversa a tothom que en tingués ganes.
Ara es hora de fer balanç, per part dels organitzadors, si val la pena realitzar aquest esdeveniment. Tant d’esforç per poc fruit, en poc espai de temps hi han molts d’esdeveniments del sector llibreter a Ciutat: recordem que principis de març sempre tenim l’esperada “Setmana del llibre en català”, el 23 d’abril Sant Jordi “Dia Mundial del Llibre”, i un mes després la “Fira del llibre”. Hi han tants lectors consumidors a Mallorca per realitzar tres esdeveniments tant continuats? Aquesta és la pregunta que els llibreters s’han de plantejar, i a la qual li hauran de donar resposta.

I qui haurà d’assumir el repte i el protagonisme serà la nova junta que des del mateix mes de maig, una setmana abans de la inauguració de la fira, va ser escollida. Gent jove amb ganes de tirar endavant nous reptes, i fer del món del llibre i de la cultura un referent a Mallorca, per tots els ciutadans.

Les primeres estimacions de la fira d’aquest any, no han estat bones, la crisi, de la que tot el poble en parla, menys els que ens governen, aquests ja veuen la sortida a la mateixa, ha arribat als llibreters que aquest any han acudit a aquesta XXXII edició. I això, que s’han programat més activitats que mai, per atreure al públic. I com per cercar excuses no ens farà millors encara que em podem trobar i moltes com: el “gran” bon temps i la calor del darrer cap de setmana, va fer que la gent li costés sortir de casa i passejar-se per les diferents casetes. I com no, el nostre estimat “vaixell insígnia” en Rafel Nadal, que un any més va arribar a la final del torneig de Roland Garros. A ben segur, que els organitzadors ja pensen demanar-li una col·laboració l’any proper per compensar el que arribi a la final i que la guanyi. El Mallorca que també es va jugar la seva permanència a segona, són possibles arguments de la davallada d’assistents el darrer cap de setmana, que va fer que acabés la fira en un gust agredolç.

Però, no hem de ser negatius, sempre hem de veure el tassó mig ple, la fira del llibre és necessària, és l’única forma d’acostar el llibre al ciutadà, que gaudeixi de fullejar un llibre, de llegir una sinopsi, un altre, d’anar-se’n a casa satisfet de què una mica de lectura li ha donat molt en què pensar, d’això també es tracta la fira del llibre, i això cada any s’aconsegueix amb escreix. I si de qualque cosa estem esperançats és per l’èxit d’assistència dels conta-contes que dóna una esperança al sector del llibre i del llibreter, per què les noves generacions acompanyats dels seus pares, participen d’aquesta mostra.

La Fira va començar amb un pregó, glosat, a càrrec d’en Pere Estelrich, del qual va lloar la forma literària, No salat, com ens volen imposar, quatre que quan escriuen ho fan en castellà. Va fer una “crida” (en doble sentit) al llibre de paper i a les virtuts i plaer del mateix. I mentrestant, les autoritats, miraven l’entorn, per no dir una altra cosa. Una vegada acabat el pregó com ja és tradicional, el nou president del Gremi, en Toni Sureda va fer d’amfitrió i passejà al pregoner i a les autoritats pels diferents estants.

I si la fira va començar bé, com hem dit, també va acabar bé, amb un concert de jazz i amb una manifestació dels llibreters solidària, amb en Jaume Sastre, professor que aleshores feia ja un mes que estava en vaga de fam, encenent unes lluminàries, per demanar també un acord entre el Govern i el món educatiu.

La fira del llibre es seguirà fent, això ja ho diem ara, segurament amb noves idees, per atreure encara més al públic, que és el nostre aval de continuïtat, i la fira seguirà creixent en més activitats, en més casetes (sempre que podem arribar a un acord amb els propietaris de la Clinica Rotger, i que entenguin que la cultura no agreuja als seus hospitalitzats), si això ho entenen i en bona sintonia, segur que podrem créixer i beneficiar al món del llibre i de la cultura.

Un poble culte, és un poble lliure, i avui la llibertat ningú la pot posar en entredit.
Ara a remar tots junts per una nova edició de la fira del llibre.