II Assemblea de MES una passa més per recuperar el futur.

Fina Santiago
Coportaveu de MÉS per Mallorca

El passat dia 7 de juny al municipi de Santa Maria es va celebrar la segona assemblea de MÉS, més de 400 persones varen participar, des de militants de les formacions polítiques que formen part de MÉS, a afiliats i afiliades de MÉS i que no pertanyen a cap partit, i simpatitzants de MÉS.

La I assemblea de MÉS es va celebrar el mes de novembre de 2013, a Palma, en aquella ocasió: es va constituir aquest moviment polític, es va elegir el nom de MÉS, es va aprovar el manifest programàtic, es va triar el portaveu i la coportaveu, i es va triar assembleàriament l’executiva de MÉS. Una executiva, sense quotes de partit, es varen presentar les persones que hi volien participar i cada persona present a l’assemblea va votar a les persones que va voler.

En el manifest programàtic, aprovat a la I assemblea, hi havia vàries idees força. Una d’elles era que la política és una eina útil per a canviar la realitat i que qualsevol canvi es farà només si la societat vol. Per això fèiem una crida a la confluència, a MÉS per Mallorca, de totes les persones d’aquest país que s’identifiquen amb les idees progressistes, ecologistes i sobiranistes. Des d’aquesta crida a la confluència de les persones i de les forces polítiques a la II Assemblea de MÉS es va incorporar Esquerra i Independents de Santa Margalida.

Una altra idea força del manifest programàtic, era la radicalitat democràtica, el compromís de millorar la democràcia representativa i avançar amb la democràcia participativa. Inherent amb aquest compromís, era assumir també una millorar de la democràcia interna de MÉS. Per això a la II assemblea es va dur a debat, i es va aprovar, el procés de primàries per elegir els candidats i candidates que ens han de representar a les institucions, es va acordar:
Primàries per triar el cap o la cap de llista al Parlament, al Consell, al Congrés , al Senat i al Parlament Europeu.

Primàries per escollir a totes i tots els candidats de les llistes electorals del Parlament, al Consell, al Congrés , al Senat i al Parlament Europeu. És la primera vegada que es farà a Mallorca, primàries per a totes les persones candidates.

A les primàries, tant per ser candidat com per poder elegir-los hi podran participar totes les i els militants i afiliats així com les ciutadanes i ciutadans que ho desitgin, que s’identifiquen amb el perfil polític de MES i que no militin a un partit supramunicipal.

La democràcia també passa per la paritat, per això MÉS va avançar en aquest compromís en aprovar que totes les llistes electorals serien paritàries, entesa la paritat com un 50% de cada sexe.

Les persones elegides per representar-nos a les institucions tindran una limitacions de mandats, no podran cobrar dos sous de l’administració pública, i hauran de donar comptes de la seva feina a l’assemblea de MÉS, si aquesta considera que no compleix adequadament amb la seva tasca representativa la podrà reprovar i demanar el seu cessament.

Pot semblar que la II assemblea va ser molt organitzativa i que hi va haver poc de debat polític, però les formes i el fons han d’anar plegats, debatre com s’ha d’organitzar un moviment polític, també es debatre de política. La coherència del que dius, del missatge polític, s’ha de veure reflectit amb les formes de l’organització que els emet.

Si diem que defensam polítiques que garanteixin la igualtat de la ciutadania, i especialment d’homes i dones, hem de ser paritaris internament; si diem que creiem en l’accés equitatiu a tots els llocs de responsabilitat, hem de fer primàries per a totes i tots els candidats; si creiem en una democràcia basada en l´apoderament de la ciutadania, en què el poder de decisió sorgeixi d’abaix, hem de facilitar que el ciutadà i ciutadana estigui en els processos de decisió començant per la nostra organització.

Per aquesta necessària coherència MES funciona assembleàriament el que suposa, cessió de sobiranies dels partits a l’assemblea, no quotes de partits si no que una persona un vot, renuncia de les sigles del partit per un nom comú MÉS, els ciutadans i ciutadanes que no militen a MÉS amb capacitat de decisió sobre quin han de ser el seus candidats, amb capacitat de decisió sobre les polítiques que realitzarà MÉS...

Des de la II Assemblea, MÉS és més plural i més fort per l’entrada de noves forces polítiques i de noves persones que s’han incorporat, MÉS és més democràtic per les formes amb les quals ha acordat funcionar internament, avui MÉS està més present a la societat mallorquina, avui MÉS està en millors condicions de promoure un canvi polític a les Balears, i ens congratulem.

La II assemblea de MES va tenir un missatge clar demanam al conjunt de la societat mallorquina que s´afegeixi a aquest projecte. Ens trobam en un moment històric difícil però ple de reptes, que ens ha d’impulsar a unir-nos i a treballar per tombar la Mallorca que no ens agrada i construir un país per a la majoria. Entre totes i tots, recuperarem el futur!.