Neix Marea Blava Mallorca per aturar les prospeccions

Francesc M. Ramis
Secretari de Moviments Socials de l’STEI Intersindical

El passat 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, es presentà a Palma Marea Blava Mallorca amb l’objectiu principal de paralitzar definitivament qualsevol projecte de prospecció d’hidrocarburs pels seus impactes negatius ambientals, socials i econòmics, i demanar a les administracions que apostin per un altre model energètic basat en la implantació i desenvolupament de les energies renovables.

Actualment, i a l’espera de progressives adhesions a mesura que la societat illenca s’assabenti dels perills que per a la nostra economia i per al nostre medi ambient representen aquests projectes, la plataforma està integrada per organitzacions ecologistes comel GOB, Amics de la Terra, Som Energia i GreenpeaceIlles Balears; organitzacions sectorials, empresarials i sindicals, com la Federació Balear de Confraries de Pescadors, la Confraria de Pescadors de Palma i l’Associació de Llicenciades, Estudiants en Ciències Ambientals de les Illes Balears, Pimem Mallorca, Quart Sector Mallorca, la Fundació Deixalles, la Plataforma de veïns i comerciants de la Platja de Palma-Llucmajor, l’STEI Intersindical, Jubilats per Mallorca, l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí, la Cooperativa Biomassa Tramuntana i l’associació creada amb l’objectiu únic d’aturar les prospeccions Balears Diu No.

Marea Blava Mallorca s’ha marcat, per paralitzar les prospeccions petrolíferes, tres objectius principals:

1. Conscienciar la població dels perills mediambientals i econòmics que representen aquests projectes.
2. Mobilitzar la població per paralitzar-los definitivament.
3. La lluita legal.

Des de Marea Blava Mallorcadenunciam que aquests estudis posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis. En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. Cal destacar que l’àrea d’estudi és enorme i afecta zones d’alt valor ecològic i passos de fauna migratòria.

Econòmicament representen un perill per a sectors importants de l’economia de les Illes Balears,sobretot el pesquer i el turístic. Unes Illes Balears envoltades de plataformes petrolíferes és una bomba de rellotgeria que pot explotar en qualsevol moment en forma de vessament d’hidrocarburs a les nostres costes. Basta recordar l’explosió a la plataforma petrolífera DeepwaterHorizon, a vuitanta quilòmetres de les costes de Luisiana (Golf de Mèxic) i que quatre anys després d’aquella catàstrofe encara arriba petroli a les platges, la qual cosa ha suposat un descens de les reserves hoteleres de les zones turístiques de la regió.

Pel que fa a les mobilitzacions, i en poc més d’un mes del seu naixement,Marea Blava Mallorca ja n’ha convocat dues: la primera va tenir lloc el 7 de juny, amb el lema “Un sol crit: Balears i Canàries contra les prospeccions”, una concentració a la plaça d’Espanya de Palma en solidaritat amb les Illes Canàries arran de la Declaració d’Impacte Ambiental positiva dels projectes de sondejos exploratoris a prop de les illes de Fuerteventura i Lanzarote. Posteriorment, el 28 de juny celebrarem, conjuntament amb totes les plataformes que a Menorca, les Pitiüses, al País Valencià, a Catalunya i les Illes Canàries, el “Dia d’Acció Global Contra les Prospeccions” que a Mallorca es concretà en la construcció d’un mosaic humà a la platja de Can Pere Antoni de Palma.

Com que el perill de les prospeccions petrolíferes i la necessitat d’un nou model energètic, basat en l’estalvi i les renovables, no és exclusivament una problemàtica mallorquina, Marea Blava Mallorca treballa coordinadament amb l’Aliança Mar Blava d’Eivissa i Formentera i altres entitats a nivell estatal, les quals, reunides en dues ocasions –la primera vegada a València el mes de maig i la segona a Palma, el 14 de juny a bord del RainbowWarrior–, plantegen accions i estratègies conjuntes per aconseguir que el crit de “prospeccions no” arribi a tots els llocs on es plantegin aquesta amenaça.

Des de Marea Blava Mallorca fem una crida a totes les entitats ciutadanes, socials, ambientalistes, empresarials i sindicals a sumar-s’hi per aconseguir l’objectiu d’aturar les prospeccions d’hidrocarburs a les nostres aigües i exigir als nostres governants un canvi d’aquest model energètic contaminant i insostenible per un altre basat en les energies netes i renovables.
Perquè, “ens sobra energia, prospeccions no!!!”