L’Altra Mirada 32 | octubre 2014

Editorial

Miquel Rosselló. President de l’Ateneu Pere Mascaró Vivim uns temps farcits de contradiccions. Mentre tothom parla de la creixent desafecció cap a les institucions democràtiques i el desprestigi de la política, a Escòcia el passat dia 18 va anar a votar més del 85% del seu cens electoral. Al Regne (...)

Llegeix

Perquè és necessària una comissió d’investigació de Son Espases

Fina Santiago , diputada MÉS al Parlament de les Illes Balears Ja sabem tots i totes que Son Espases va ser construïda per Dragados i FCC, però des de l’inici del projecte de construcció i explotació de l’hospital havia sospites de poca transparència. Ara s’han confirmat. Finals del mes d’agost de (...)

Llegeix

Els límits de la política monetària, òrfena d’una política fiscal d’acompanyament

Ferran Navinés. Economista. Mai com ara les economies depenen cada cop més per consolidar el seu creixement de la situació econòmica internacional, i en el cas d’Espanya, molt especialment de l’evolució econòmica de l’euro zona. L’economia de la zona euro es va estancar en el segon trimestre de 2014 (...)

Llegeix

Escòcia, amb un peu a dins i un peu a fora

Pau Obrador (@pauobrador) He tingut el privilegi de visitar Edimburg amb motiu del referèndum d’independència i de participar en un parell d’actes en nom de la federació del PSM. Ha estat una experiència breu però intensa. Arribava a Edimburg el vespre de dia 17. Pel camí em vaig creuar fins amb (...)

Llegeix

Volem un curs normal

Nanda Ramon Tous, mestra Quins temps aquests, en què hem de reivindicar les obvietats, que diria Brecht. Perquè, francament, no hi deu haver major prova d’anormalitat que haver de començar un curs demanant que sigui “normal”. I és que és això precisament el que ha volgut evidenciar la comunitat (...)

Llegeix

Federació d’Associacions Veïns de Palma

Joan Forteza. President FAAVV. La Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Entitat sense ànim de lucre, declarada d’Utilitat Pública Municipal, des de fa més de 30 anys sempre ha estat compromesa amb un model de Ciutat Fruit de la reflexió, el compromís i la participació, on els ciutadans son el (...)

Llegeix

Al Molinar, port petit. Millores sí, ampliacions no.

Pedro Martínez. Plataforma Salvem Es Molinar El Molinar i el seu petit port, conformen un dels espais més entranyables de Palma. En realitat és l’únic barri en el que es pot gaudir obertament de la connexió entre la terra i el mar. Conserva racons que l’han convertit en un lloc excepcional, en un (...)

Llegeix

Vacances en pau, un any més

Associació d’amics del Poble Sahrauí L’Associació d’amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB) ha finalitzat fa pocs dies l´edició de 2014 del seu projecte Vacances en Pau. Vacances en Pau és el projecte amb més ressò dels que l’AAPSIB du a terme. Altres projectes, no menys importants, són (...)

Llegeix

1.800.000

Macià Calafat Per unes hores Barcelona va ser una immensa V. No es varen complir els desigs dels poders fàctics que ho havien apostat tot a l’esclat del cas Pujol per aturar la mobilització popular. L’establishment espanyol, va demostrar la seva profunda desorientació i el seu desconeixement del (...)

Llegeix

I si el model bo, és el concert?

Josep Valero He llegit per dues vegades l’estudi Un sistema de cuentas públicas territorializadas para España, presentat sota el patrocini del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. No vull entrar ara en el detall d’algunes de les seves polèmiques hipòtesis de treball, ni en les seves més (...)

Llegeix

Balears, illes desindustrialitzades, no gràcies!

Rafel Borràs Les dades: A l’anterior número de L’altra mirada comentava, molt de passada, les dades del DIRCE (Directori Central d’Empreses) que, per dir-ho d’alguna manera, és una mena d’EPA referida a la demografia de les empreses i dels locals empresarials en actiu. En aquell Apunt socioeconòmic (...)

Llegeix

Catalunya, els dos veritables blocs, els escacs, la boxa i la lluita per l’hegemonia

Antoni Lluís Trobat Alemany Són algunes, i no poques, les veus de persones amb un cert grau de politització, que, des de les Illes Balears, es demanen aquests dies què s’està cuinant a Catalunya. No és estrany. Des de Mallorca i cap a Mallorca la informació de la situació catalana arriba molt (...)

Llegeix

De FMI, BRICS i institucions econòmiques pròpies

Pau A. Monserrat. Economista de iAhorro.com i autor del llibre ‘La banca culpable’. Vivim immersos en una crisi econòmica que els polítics no van saber preveure i sembla que tampoc sabem com deixar-la enrere, més enllà de declaracions públiques que desconcerten al ciutadans que ho segueixen passant (...)

Llegeix

L’Europa dels mercaders s’allunya dels ciutadans

Pere Albertí Huguet, economista. El dimarts passat, 24 setembre 2014, Arcadi Oliveres ens va parlar de com les grans corporacions intenten desmuntar l’Estat del Benestar mitjançant els acords transatlàntics de lliure comerç entre els Estats Units, Canadà i la Unió Europea, anomenats: TTIP-TISA- (...)

Llegeix

Meir Margalit, pacifista i regidor de Meretz, a Jerusalem

Per Biel Pérez i Pep Valero Digues-nos alguna cosa sobre Meir Margalit Tinc 62 anys ben complerts. Vaig néixer a Buenos Aires. Al 1972 vaig emigrar a Israel i des d’aleshores visc a Jerusalem. Fins fa poc vaig ser regidor electe de la ciutat pel partit d’esquerra Meretz. He estat regidor (...)

Llegeix

MenorcaEdu21. Per què perseguim un Pacte?

,

Il·lustració: Menorca Edu21, dibuix de Jordi Bonmassip

Guida Al·lès Pons. Menorca Edu21 Val la pena lluitar per un Pacte Educatiu en una situació d´emergència com l´actual? (150 dimisions en 2 anys, directors expedientats, avaluacions falsejades, baixos resultats...) Ens podem permetre pensar en el llarg termini? En aquest escrit s´exposen els motius (...)

Llegeix

Implantació territorial de MÉS a Mallorca

Pep Florit, àrea territorial de MÉS Extensió social, implantació a la terra de manera natural. La coalició Més per Mallorca no s’entén sense tenir en compte la vocació municipalista i la implantació territorial de totes les sensibilitats representades al projecte, la gent dels pobles fa la xarxa en què (...)

Llegeix

Miquel Oliver regidor a Manacor: MÉS-Manacor aspira a tot, inclosa la Batlia.

Per Llorenç Carrió De camí, em trob amb una bona tempesta de tardor, d’aquelles que et deixen ben xop. Realment al nostre país la pluja no sap ploure... Però, tot seguit, en arribar a Manacor, la cosa canvia. A Can Lliro, bar polifacètic i molt recomanable, m’hi espera Miquel Oliver amb una càlida (...)

Llegeix

Visibilitzar la dissidència

Tomeu Truyol De vegades un té la sensació que no passi res, o que passi ben poc, o que passi massa poc pel molt que passa. I més encara, per exemple, en el marc d’una societat com la menorquina, avesada a la tranquil·litat i a unes maneres de fer més tost discretes, sobretot en comparació a (...)

Llegeix

La vaga del Bellver

,

Miquel Rosselló, President de l’Ateneu Pere Mascaró. El mes d’octubre del 1974, ara fa quaranta anys, les treballadores i treballadors de l’hotel Bellver al passeig marítim de Palma protagonitzaren una vaga per la defensa dels seus drets salarials i laborals que suposà una fita molt important en la (...)

Llegeix

En homenatge a Joan Serra i Castanyer

Els teus amics i amigues [3], Ens ha deixat en Joan. Tots sabem que la mort és una realitat imparable. Però quan arriba a un ésser encara ple de vitalitat, d’il·lusió i d’esperança, és una gran injustícia. Tanmateix a Joan no el derrotà el conèixer la gravetat sobtada de la malaltia. Acostumat a combatre (...)

Llegeix

Sebastià Perelló. Els darrers de l’illa. Literatura de viatges i les Illes Balears

Maties Garcias. Professor L’escriptor i professor Sebastià Perelló (Costitx, 1963) ens presenta un estudi sobre els autors que han cultivat alguna mena de literatura de viatges referida a les illes Balears. Perelló indaga entre els escassos i remots primers testimonis clàssics, passa per l’època (...)

Llegeix

Marcos Peralta, l’obrer conscient

David Ginard i Féron (historiador). De vegades la història ens proporciona biografies singulars que, alhora, permeten compendiar eficaçment les transformacions socials, polítiques i econòmiques esdevingudes en un país al llarg d’una centúria. Un d’aquests casos és el de Marcos Peralta Morcillo, la (...)

Llegeix

El naixement del GOB, un record personal d’en Joan Mayol

,

Jesús R. Jurado, un soci fundador. Som amic d’En Joan Mayol des de fa 44 anys. Potser som el primer amic que va tenir a l’àmbit de la conservació del Medi Natural i ja érem junts als inicis del GOB a finals de 1973. Ens coneguérem anant al Massanella a veure voltors. No en vérem, però, allà rebérem (...)

Llegeix

Documents adjunts