Al Molinar, port petit. Millores sí, ampliacions no.

Pedro Martínez. Plataforma Salvem Es Molinar


El Molinar i el seu petit port, conformen un dels espais més entranyables de Palma. En realitat és l’únic barri en el que es pot gaudir obertament de la connexió entre la terra i el mar. Conserva racons que l’han convertit en un lloc excepcional, en un oasi de tranquil·litat, no sols pels residents, sinó també per a la resta d’habitants de Palma i pels que ens visiten.

El darrer projecte d’ampliació del Port del Molinar que ha presentat la Directiva del Club Marítim, suposa una amenaça de mort per a la barriada, tal i com la coneixem. Multiplica per quatre la superfície de les instal·lacions actuals (el que equival a sis camps de futbol) i per tres el nombre d’amaraments. També preveu la creació d’espais per a embarcacions de fins a quinze metres d’eslora, quan ara les majors embarcacions són de 7’5 metres. L’impacte que tindria l’execució d’aquest monstruós projecte sobre el litoral, les platges i la vida del barri, desfigurarien Es Molinar que coneixem avui.

El projecte presentat al Ministerio de Fomento, duu com a títol REMODELACIÓN Y MEJORA DE LAS INSTALACIONES... No pot estar més lluny de la realitat. El projecte suposa la construcció d’un nou i gran Club Nàutic, que pretén acabar amb les instal·lacions centenàries de l’actual, incrementant la superfície en un 400%, triplicar el nombre d’amarraments (vol passar de 75 legals a 220), i acollir vaixells de fins a 15 metres d’eslora. No espot parlar de remodelació o reforma, i sí d’enorme ampliació.
Està clar que les tasques de manteniment que exigeix la concessió no han estat respectades per la Junta Directiva del Club, arribant a l’actual situació d’abandonament. Ells haurien de donar explicacions als veïns i veïnes del barri, i assumir responsabilitats.

La concessió del Club acaba el 2018, i per aconseguir una pròrroga necessiten engegar millores en les instal·lacions...No volen assumir-ne la despesa, com fan la resta de clubs nàutics de les Illes, i proposen un increment d’amarraments per a vendre’ls, i així sufragar la despesa...

No volem que ens passi com en el Primer Molinar.On ara hi ha edificacions de luxe, va existir un barri mariner...Ara els únics testimonis del que va ser, en són un parell de molins...
Pensam que tant l’edifici com el port són recuperables conservant les seves dimensions, amb sentit comú, sense inversions multimilionàries, però amb criteris realistes i de futur.

Proposam una gestió responsable del port i posar en valor la seva història i dimensions perfectament adaptades a la costa, per a petites embarcacions i usos d’esports adaptats a la seva escala. Un port que es mereix una gestió per part de persones que valorin la seva història i no vulguin destruir-lo, sense deixar pedra sobre pedra, que és el que pretenen i que no ho aconseguiran !!!

El Club forma part de la postal del Molinar. La seva desaparició suposaria una important pèrdua per a la història i patrimoni del barri.

Els nous dics romprien la línia visual del barri...La mobilitat es veuria afectada per l’afluència de camions en la fase d’obres, així com per la posterior afluència de vehicles d’usuaris del port, augmentant la densitat del tràfic de tota la barriada.

Per altra banda, és fals que si no es fa aquesta ampliació se’n farà una de major. Ja hem aturat, des del Molinar, altres projectes de grans dimensions. El sentit comú diu que si el primer projecte va ser rebutjat per desmesurat, i no va contar amb el suport de les Administracions ni dels veïns, com es pot donar el vist-i-plau a un altre de pitjor ?

Recordar que el Projecte d’ampliació presentat l’any passat al Ministerio de Fomento, continua la seva tramitació, encara no s’ha retirat i que el Projecte de re dimensió, presentat el passat 2 d’agost als socis del Club, no ha iniciat la tramitació administrativa...

Què proposam ? Vàrem elaborar, des de la Plataforma, un document que maraca clarament que és un port petit. L’essència d’aquest document passa per donar al port del Molinar uns usos diferents a la resta dels clubs nàutics de Palma.

Un club centenari, que explotat amb intel·ligència, podria oferir una oferta turística original i diferent, afavorint un turisme de qualitat a Palma.

Volem la rehabilitació del Port existent, conservant l’actual estructura, el seu edifici rehabilitat i explotar tot el seu potencial. Podria mostrar la nostra història marítima donant acollida a embarcacions tradicionals, ensenyant oficis de la mar (mestres de xarxes, mestres d’aixa, mestres velers, pescadors, etc....), sortides a pescar i navegar, cursos de vela i de formació marítima, i un restaurant amb excel·lents serveis...

Gràcies als que heu signat o penjat una pancarta a ca vostra..., heu ajudat a fer possible aquest projecte il·lusionant. Continuam treballant. Al Molinar, Port petit!!!.