L’Europa dels mercaders s’allunya dels ciutadans

Pere Albertí Huguet, economista.

El dimarts passat, 24 setembre 2014, Arcadi Oliveres ens va parlar de com les grans corporacions intenten desmuntar l’Estat del Benestar mitjançant els acords transatlàntics de lliure comerç entre els Estats Units, Canadà i la Unió Europea, anomenats: TTIP-TISA- CETA,en les seves sigles en anglès.

Es negocien en secret, lluny del debat en el parlament i de la ciutadania, poc a poc es van sabent informacions que qüestionarien la seva viabilitat des del punt de vista del Bé Comú i de la sobirania dels Estats.

Les grans corporacions privades volen imposar les regulacions nord- americanes més permissives i menys garants dels drets socials i ecològics que les europees, albirant una renuncia del poder dels estats a favor d’interessos particulars. Mitjançant les privatitzacions, les grans empreses augmenten els guanys, els ciutadans perden drets, afectant-se també l’ecosistema.

La postura oficial de la Comissió Europea va donant passes que no són favorables a la ciutadania. Així, ha optat per rebutjar la Iniciativa Ciutadana Europea per recollir un milió de firmes, en contra del TTIP- Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió- que podria obligar a la CE,a revisar la política comercial donant audiència publica, en el Parlament Europeu, per tractar aquesta qüestió.

Igualment s’ha aprovat un reglament, el dia 17 de setembre, que estableix el marc on es gestionarà la responsabilitat financera relacionada amb els tribunals de resolució de litigis entre inversors i estats, (ISDS). La independència d’aquests tribunals i els nomenaments dels seus jutges està en qüestió.

També en el projecte de l’acord TISA- (sobre serveis públics, d’aigua, educació salut i transports), s’imposen condicions, tals com el manteniment del secret dels acords, durant cinc anys, des de la seva firma.

L’acte en el Club Diario de Mallorca, d’aquesta setmana passada, va tenir l’objectiu de donar a conèixer a la ciutadania uns acords que si no es rectifiquen son una amenaça per a la democràcia.

Tot plegat, la campanya engegada a tota Europa per les entitats civils i a casa nostra la plataforma de No al TIIP-Mallorca, ja ha convocat per l’11 d’octubre a les 11.00 a la plaça de l’Olivar de Palma la manifestació per conscienciar als ciutadans. És una ocasió que no ens podem perdre.