Sebastià Perelló. Els darrers de l’illa. Literatura de viatges i les Illes Balears

Maties Garcias. Professor

L’escriptor i professor Sebastià Perelló (Costitx, 1963) ens presenta un estudi sobre els autors que han cultivat alguna mena de literatura de viatges referida a les illes Balears. Perelló indaga entre els escassos i remots primers testimonis clàssics, passa per l’època islàmica i bizantina, s’endinsa en els temps medievals –i en destaca el Llibre dels fets de Jaume I com a text que narra la conquesta del singular regne enmig del mar–, i tot remarcant la importància dels creadors de mapes illencs que permeten no rebre viatgers, sinó propiciar que se n’escampin arreu del món, s’esplaia després amb els diversos autors de caràcter il·lustrat que donen compte de l’existència d’alguna de les illes que conformen l’arxipèlag balear.


Però és al segle XIX, amb els viatgers romàntics, i posteriorment amb els que tenen pretensions científiques, quan la literatura de viatges s’ocuparà amb més detall i extensió de la nostra realitat insular. Tot i així, segons l’autor, cal que ens prenguem certs textos amb prevenció, especialment el cas del famós Hiver à Majorque de G. Sand, el centre del qual no és l’illa en si, sinó la peripècia autobiogràfica de l’autora, circumstància que la condueix de la recerca del paradís salvatge a la topada amb la realitat d’un espai viscut per uns indígenes amb els quals no pot tenir una convivència agradable, ja que li són l’impediment per al gaudi de la terra exòtica idealitzada que cercava. D’aquí que d’aquesta confrontació se’n derivi la idea, tan estesa, de Mallorca com a paradís ideal, si no fos per la presència molesta dels seus habitants. És per això que Perelló destaca, amb esperit crític i en passatges de to assagístic, com el “desastre turístic” actual s’ha avingut a explotar aquesta situació: “Som un trast, un betlemet, un ressort. Però també un lloc viscut per persones”. L’obra, tot repassant el que han deixat escrit els autors estrangers, i alguns de catalans contemporanis com Pla i Espinàs, és una constant reflexió sobre la identitat de Mallorca i la seva sobreexplotació turística.

Sebastià Perelló. Els darrers de l’illa. Literatura de viatges i les Illes Balears. Lleonard Muntaner Editor. Palma, 2014.