Vacances en pau, un any més

Associació d’amics del Poble Sahrauí

L’Associació d’amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB) ha finalitzat fa pocs dies l´edició de 2014 del seu projecte Vacances en Pau.

Vacances en Pau és el projecte amb més ressò dels que l’AAPSIB du a terme. Altres projectes, no menys importants, són per exemple les comissions sanitàries al campaments, suport al sistema de salut de la RASD, atenció primària infantil, nutrició i vacunació, caravanes d´ajuda humanitària i material sanitari, jornades informatives per a universitaris, taules rodones, conferències, projecció de pel·lícules i documentals, etc.
El projecte Vacances en Pau està finançat per la Conselleria de Presidència, Agència d´Emigració i Cooperació Internacional del Govern de les Illes Balears i per l´Ajuntament de Palma amb la col·laboració i suport d´altres entitats i empreses privades. També comptam amb les aportacions dels socis i la recaptació dels actes benèfics.

La comissió de VeP és la que organitza i coordina el programa. Està formada per voluntaris, que juntament amb la junta directiva de l’aapsib, el tècnic del projecte i la Delegació sahrauí a les illes Balears, treballen per complir els objectius, així com la realització, el seguiment i l´avaluació.

Les autoritats sahrauís són les encarregades de fer la selecció dels infants beneficiaris del projecte Vacances en Pau seguint com a criteris:

  • Que es tracti d’infants escolaritzats.
  • L’edat dels nins i nines ha de ser entre 8 i 12 anys.
  • La situació sanitària. Es prioritzen aquells infants amb malalties que a Espanya poden ser tractades. En aquests casos, l’edat pot ampliar-se en funció de la necessitat que tengui l ’infant d’atenció sanitària.
  • Orfandat de l’ infant.

Aquest estiu 97 nins i nines sahrauís han pogut gaudir d’unes merescudes vacances a les nostres illes, 79 a Mallorca, 9 a Menorca, 8 a Eivissa i 1 a Formentera. A Menorca i a Eivissa-Formentera treballam conjuntament amb l´Associació d’Amics de Poble Sahrauí de Menorca i amb l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí d´ Eivissa-Formentera.

Un del pilars de Vacances en Pau són les famílies de les nostres illes que de manera desinteressada acullen un infant els dos mesos d’estiu. Aquest estiu una cinquantena de noves famílies s’han sumat al projecte i això ha fet possible que aquest any també hàguim aconseguit els objectius d’aquest programa.

Els objectius principals són:

  • Evitar que els infants pateixin les altíssimes temperatures que es donen a l’estiu als campaments de refugiats de Tindouf
  • Contribuir a millorar la salut dels nins i nines sahrauís i garantir una assistència sanitària adequada
  • Sensibilitzar la societat balear envers la causa sahrauí i la seva realitat actual.

Hem d’agrair la col·laboració de l´IBSALUT, gràcies a la qual els infants han comptat amb assistència sanitària. Tots els infants han passat una revisió mèdica, alguns han necessitat acudir a consultes d’especialitat i també a cirurgia. Afortunadament cap infant ha hagut de perllongar la seva estada per motius de salut.

Hem comptat també amb la desinteressada participació de centres oftalmològics i odontòlegs que han atès tots el infants.

Hem organitzat, com cada any, diverses activitats: Festa de Benvinguda, Visites institucionals, Torneig de futbol, Ballet de Moscou, Teatre infantil al Museu de la Jugueta, Manifestació per un Sàhara Lliure...

Finalment volem agrair de tot cor, la seva col·laboració a tots el que d’alguna manera ens han ajudat a dur a terme aquesta edició de Vacances en Pau.

La comissió de Vacances en Pau ja s’ha posat a treballar per l’estada dels infants sahrauís el 2015.