Judici a Katiana Vicens

Josep Benedicto Lacomba

El passat dia 13 d’octubre es va celebrar a Palma la vista oral del Judici contra Katiasna Vicens, Secretària general de CCOO Balears, estem a l’espera de la sentència en què tots confiem sigui desestimatòria i absolgui de tot delicte imputat a Katiana.

Aquest procés judicial no és un procediment casual, hem de conèixer que en aquest procediment i per demanar la Fiscalia els quatre anys i mig de presó, la mateixa fiscalia apel ·la al ja conegut article 315.3 del Codi penal, ni més ni menys , un delicte contra els drets dels treballadors.

Aquest article correspon a un text pre-constitucional, de 1976, un article que s’ha mantingut aquí precisament per la seva inaplicabilitat durant tots aquests anys de democràcia constitucional, desconegut per oblidat durant 35 anys i rescatat de l’arxiu de l’oblit ara, precisament ara, quan la protesta social s’estén, quan el descontentament social s’expressa com mai al carrer, context polític només comparable al període de la transició i per tant període convuls previ als grans canvis polítics.

La repressió, abans durant el franquisme i ara amb Mariano Rajoy , és utilitzada pels amb l’única intenció d’aplacar als rebels, reprimir la protesta, infondre la por a tots aquells que expressen al carrer les seves reivindicacions. Com s’explicaria sinó que durant tant temps el 315.3 del codi penal no fos evocat i a partir dels processos de mobilització i protesta del 2012 i molt especialment a partir de la vaga del 29 de març ? Això provoca una espiral de processats, uns 300, a nivell nacional i el nexe comú és l’aplicació de l’esmentat 315.3, en haver participat en les protestes i la vaga i ser membre d’algun dels piquets i tot això en múltiples i distants punts de la geografia nacional.

Què pot ser sinó, més que una "ordre" de la Fiscalia general de l’estat que actuant de "piquet del govern" inicia una croada jurídica contra la protesta, molt especialment contra els sindicalistes en els moments més àlgids dela mobilització, la vaga?

Comentar en forma de crònica de la vista oral, el primer de tot ressaltaria el grau de solidaritat rebut tant Katiana com CCOO Balears que s’ha sentit en tot moment acompanyada pel conjunt de les organitzacions confederades, de les organitzacions polítiques, totes excepte el PP, han mostrat la seva solidaritat amb Katiana. Digna de menció expressa mereix el fet que tant Cayo Lara , Coordinador general d’IU, com Maria Luz Rodriguez, Secretaria d’ocupació del PSOE es desplacessin fins Palma exclusivament per assistir i fer costat a la Secretària general de CCOO, gest que s’agraeix en aquests moments difícils i perquè ells també estan convençuts que aquest procés va més enfora de la persona de Katiana.

De la vista en si constatar les febles i contradictòries declaracions dels testimonis de la fiscalia, que es va erigir en la defensora dels drets dels treballadors en aquest acte i per una sola vegada. És curiós escoltar els arguments d’algú que només defensa el dret a la feina el dia que està convocada una Vaga general, però res fa durant la resta de l’any i coneixedor de l’existència de 5 milions d’aturats, en fi ...

No va quedar provat que Katiana trenqués cap vidre ni que insultés el conductor, de fet els insults que se li imputen són "esquirol" i "atura el motor no treballis", tot i no ser cert que pronunciés aquestes paraules no resulten cap insult , com es crida a algú que treballa en un dia de vaga ?, atura el motor no treballis ! És un insult o una invitació a sumar-se a la vaga,? en qualsevol cas resulta molt difícil imputar algú cosa que no ha fet i en presència de tants testimonis.

Ara esperem una mica més per conèixer el desenllaç definitiu, o no, confiem en una sentència absolutòria, però en qualsevol cas, algú si té deures a fer, el missatge hi és i ens consta que recollit per algunes forces polítiques, no queda sinó el fet derogar el maleït 315.3 del Codi penal i afrontar la regulació del dret a la vaga i dit així, com diu la Constitució que evoquen compulsivament alguns. Dret a la Vaga, que no confondre amb la criminalització de piquets, i sobretot posar en valor el veritable esperit de la llibertat que es proclama.