MÉS que unes Primàries

Pau de Vilchez

El proper 15 de novembre, tindran lloc les Primàries de MÉS. Aquell dia, gent de tot tipus, militants de MÉS, persones sense afiliació política però amb ganes de canviar les coses, ciutadania indignada al cap i a la fi, podran escollir per primera vegada en la història de Balears totes les persones que composaran la llista electoral que es presentarà al Parlament, al Consell insular i a l’Ajuntament de Palma.

Des dels seus inicis, MÉS ha nascut amb voluntat de canviar les coses, tant a dins com a fora, tant en la forma de funcionar de les organitzacions polítiques com a la pròpia administració. MÉS neix per donar la veu a la ciutadania i s’ha dotat dels mecanismes necessaris per fer-ho.

En un moment de desconfiança i degradació de la política (o de la classe política?) es fa més necessari que mai recuperar aquesta paraula tan malmenada que és la democràcia, que no és sinó el govern de la gent per a la gent. Les persones hem de ser els amos del nostre destí, perquè sinó ho seran uns altres. Tal i com demostren el salvament dels bancs, la privatització dels serveis públics, les retallades en salut o l’afer de les targetes black de Bankia, ja fa massa temps que estam governats per una casta que mira pels interessos d’uns pocs, enlloc de vetllar pel be comú.

Aquestes primàries han de ser una festa de la democràcia, una reivindicació de la participació ciutadana en els afers públics i per això, les hem de portar a tot arreu. A cada ciutat, a cada poble, barri a barri, hem de convidar a tothom a participar-hi, perquè la gent se les faci seves, perquè no siguin només les Primàries de MÉS, sinó que siguin les Primàries de Mallorca.

Es tracta d’un procés d’elecció de candidatures que, a mes, està imbuït dels nostres principis:

  • Són obertes, la qual cosa vol dir que tothom que vulgui podrà votar o presentar la seva candidatura, sigui o no militant de MÉS.
  • Són per tota la llista, no només per al cap de llista. No som un partit de líders, som un projecte de persones que volen recuperar el seu futur.
  • Es votarà en paritat de gènere, al mateix nombre de dones que d’homes, perquè creiem en la igualtat i en la necessitat de promoure la participació de la dona en la vida política.
  • Podran votar les persones a partir de 16 anys, perquè el jovent té molt a dir i ha de tenir un espai rellevant en la vida política.
  • Es podrà votar per internet, ja que cal aprofitar les noves tecnologies per facilitar la participació

MÉS és un projecte col·lectiu i real, no una marca, és un espai on la gent participa i decideix. A MÉS, fem el que diem i ho fem entre totes i tots.

Un altre exemple d’això és l’assemblea que vam celebrar el passat 27 de setembre i que va significar el “sus” de l’elaboració del programa electoral. Més de 300 persones van participar aquell dia en diferents grups per analitzar i començar a elaborar propostes sobre els temes següents: economia i ocupació, salut i serveis socials, educació, medi ambient i agricultura, participació i municipalisme, solidaritat internacional i llengua i cultura. Es tractava d’una primera passa en un camí que ha de durar fins el febrer i que ens ha de permetre construir amb la participació directa de la gent, organitzacions de tot tipus i professionals, un programa complet que ens permeti guanyar Mallorca, és a dir, governar per donar la volta a tot allò que no ens agrada i recuperar el nostre futur.

Des de MÉS, entenem que cal donar respostes als problemes immediats que tenim sobre la taula (tancament de plantes d’hospitals, augment de ratios a les aules, importació de fems de fora,…) però també cal pensar en quina Mallorca volem pel futur, on volem viure d’aquí 15 anys i per això estam fent el programa Mallorca 2015-2025, per identificar aquest horitzó comú al qual volem arribar.

Voleu recuperar el futur? Participeu a les primàries i a l’elaboració del programa. Hi esteu totes i tots convidats.

***
Adreça web primàries: www.mespermallorca.cat/primaries
Adreça web programa: www.mespermallorca.cat/program