L’Altra Mirada 35 / Gener 2015

Sortim de la crisi! El PP posa a la venda aquesta moto!

Josep Valero Les estadístiques poder arribar a fer miracles, especialment si saben estar ben cuinades. Uns petits retocs introduint criteris aleatoris al càlcul del PIB, reduir xifres d’atur registrat amb noves consideracions, incrementar les noves contractacions sense ponderar les que son per (...)

Llegeix

El procés català, sense full de ruta

Pere Sampol Hores d’ara, l’anomenat procés català cap a la independència pareix encallat. El serial de propostes encetat, via conferència dels principals protagonistes, ha servit per posar de relleu les diferències que els separen. I un no pot expressar més que perplexitat davant l’evidència que, quan (...)

Llegeix

Guanyem Eivissa,construintl’esperança

Maurici Cuesta i Labèrnia El 14 de desembre es constituïa Guanyem Eivissa, nova organització política que s’ha estat covant des de fa temps i amb unes bases ben novedoses. Ha nascut amb un grup promotor al darrere, amb persones que formen part de partits, organitzacions cíviques, o sense cap (...)

Llegeix

Núria Riera no dóna els 100 dies de cortesia

Nanda Ramon Tous Mestra Qui li havia de dir al president Bauzá que a la tercera no va la vençuda? Qui s’ho podia pensar, a finals de setembre, quan arrasat el TIL per una tirallonga de sentències inapel·lables i cessada la més ínclita de les conselleres d’Educació que ha tengut el país, Núria Riera (...)

Llegeix

La cimera de Lima sobre canvi climàtic, un acte d’irresponsabilitat global

,

David Abril Diputat al Parlament Balear per MÉS per Mallorca L’acord finalment assolit a la cimera mundial del clima de Nacions Unides celebrada el passat desembre a Lima (Perú) és un acord de mínims del tot insuficient per abordar els riscos i impactes que comporta el canvi climàtic, i queda molt (...)

Llegeix

Els resultats de les eleccions sindicals dels docents

,

Josep Valero Els resultats de les eleccions sindicals dels docents de l’escola pública, han suposat un canvi important respecte a l’anterior situació. Sens dubte la dinàmica de convocatòria o no, de la vaga general de començament del curs 2013-2014, totes les circumstàncies que l’enrevoltaren, el (...)

Llegeix

20 anys de Joves per la llengua

, ,

Aina Massanet i Said Barceló Portaveus de Joves de Mallorca per la Llengua El darrer cap de setmana del mes de novembre, diferents membres de Joves de Mallorca per la Llengua, vàrem assistir a la vint-i-cinquena. Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, on Òmnium Cultural ens va fer (...)

Llegeix

Junts per Lô, un projecte polític radicalment democràtic

,

Maria Camps Gestació i funcionament Ara ja fa un any, un grup de ciutadans, preocupats pel tarannà que la política del nostre poble havia agafat, ens proposàrem aconseguir la unitat de ciutadans independents i de totes les forces progressistes d’Alaior sota la fórmula d’una agrupació d’electors. El (...)

Llegeix

Pressupostos per a 2015: la darrera traca de Bauzá

Gabriel Barceló Diputat de MÉS al Parlament de les Illes Balears Els pressuposts per a l’any que ve que ha aprovat el govern Bauzá no només no solucionen els greus problemes socials que patim, sinó que incideixen encara més amb el model econòmic i social que la dreta ha dissenyat i ha implementat (...)

Llegeix

La renda bàsica a les Illes Balears

,

Maties Bennasar El passat 13 de desembre, tingué lloc a Can Alcover, unes jornades sobre Renda Bàsica, organitzades per l’Ateneu Pere Mascaró i la Fundació Emili Darder. El programa de les Jornades ja s’anuncià a l’anterior número de L’Altra Mirada. La crònica d’aquest article pretén reflectir una (...)

Llegeix

Miquel Ensenyat, candidat al Consell de Mallorca

MIQUEL ENSENYAT RIUTORT, neix a Banbury (Anglaterra). Fill d’emigrants, son pare nasqué a Sóller i sa mare a Maria de la Salut. Als dos anys tornà a Mallorca. Ara té 45 anys. És Diplomat en Educació Social i té quatre anys d’estudis en teologia i filosofia. Ha treballat en tasques de cooperació i amb (...)

Llegeix

CineCiutat, una experiència d’economia social autogestionada

,

Pedro Barbadillo Va ser l’obstinació d’un grup de ciutadans de Palma, indignats per l’anunci de tancament d’uns cinemes emblemàtics, els Renoir de S’Escorxador, el que va fer possible el rescat el maig de 2012. Avui, gairebé tres anys després, "CineCiutat", amb 1.300 socis, 43.000 espectadors, i (...)

Llegeix

L’Ateneu Pere Mascaró ha complert els quatre anys

Miquel Rosselló President de la Fundació Ateneu Pere Mascaró L’Ateneu Pere Mascaró ha complert quatre anys, en els quals hem desenvolupat una important activitat sobretot en tasques de divulgació, sensibilització i promoció del debat públic, sempre cercant la col·laboració amb altres entitats afins. (...)

Llegeix

MÉS per Mallorca i el canvi polític

Macià Calafat La situació a les Illes Balears, al conjunt de l’Estat i a la Unió Europea està evolucionant en una dinàmica de canvis polítics. La cronificació de la crisi econòmica mundial -agreujada per les polítiques d’austeritat europees- i els indicis de recaiguda general de l’economia a nivell (...)

Llegeix

L’economia social i solidària avança

,

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Els passats 27, 28 i 29 de novembre es va celebrar a Saragossa el I Congrés Internacional d’Economia Social i Solidària, amb el títol de “l’economia es troba amb les persones” i la participació de més de sis-cents assistents d’arreu de l’estat espanyol, (...)

Llegeix

Trinxera municipal: MÉS per Palma

Toni Noguera: “Hem de ser capaços d’unir les iniciatives ciutadanes amb les decisions polítiques” Neus Truyol: “L’Ajuntament ha de ser l’autèntic motor del canvi econòmic” Miquel Perelló: “El model econòmic del PP és un genocidi comercial” Mercè Borràs: “No és poden privatitzar més serveis” Hem (...)

Llegeix

Refugiat o immigrants?

, ,

Gerard Moyà Oficial Superior de Subministrament de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) El primer que hauriem d’ aclarir és el concepte de refugiat. Què és? Un refugiat1 és una persona que es troba fora del país d’on n’és originari, o bé on hi resideix habitualment, a (...)

Llegeix

Recontar Palma (II)

Amadeu Corbera Com feim que Palma torni a ser dels palmesans, i més encara, de tots els mallorquins? La capital, que ho és, ha de començar a exercir-ne; ara només és la capital de la vulgaritat, sense oferir res de nou que convidi a gaudir-ne, i perdent el poc que havia conservat. Només les parets (...)

Llegeix

El desgavell en les competències municipals i el decret llei 2/2014

,

Antoni Alorda El Govern de l’Estat ha perpetrat una involució profunda en l’autonomia local, com a mínim en grau de temptativa. Contra totes les veus que insisteixen en l’apoderament democràtic de baix a dalt, el PP provoca un daltabaix, desapoderant els municipis i retornant-los a la minoria (...)

Llegeix

Pablo Iglesias, el nou Felipe?

Pau Obrador @pauobrador ’’As long as theSocialist militants don’tradicalize Felipe, itwill be all right. Butpeoplearen’tafraid.’’ -Jose Miguel Bueno Rivera, antic militant franquista, en declaracions al New York Times 29 Octubre de 1982 El 5 de desembre de 1982 el New York Times va treure un (...)

Llegeix

En la mort de Joan Mas i Martorell “Collet”

Mateu Morro i Marcé El passat dimarts, dia 22 de desembre, ens va deixar en Joan Mas i Martorell “Collet”, pagès, fundador i president d’honor de la Unió de Pagesos de Mallorca. En Joan Mas era de Montuïri, on havia nascut el 21 de gener de 1949. Als 14 anys començà a fer feina de pagès amb els seus (...)

Llegeix

El modernisme a Mallorca. Tomàs Vibot

MatiesGarcias Professor El polifacètic Tomàs Vibot –excursionista, guia de passejades culturals, autor d’un bon aplec de llibres sobre història i etnologia, biògraf de personatges rellevants, conferenciant...– ens fa a mans una molt útil i didàctica guia il·lustrada per seguir la petja del modernisme (...)

Llegeix

Maranâ Thâ. Conèixer i aplicar avui la Bíblia amb perspectiva històrica

Guillem Ramis i Moneny Mestre d’escola jubilat Després de molt estudi i constant reflexió he elaborat un assaig amb el títol "Maranâ Thâ. Conèixer i aplicar avui la Bíblia amb perspectiva històrica". ("Maranâ Thâ" o "Maran Athâ" és una expressió aramea utilitzada pels primers cristians. Es tradueix per (...)

Llegeix

Documents adjunts