20 anys de Joves per la llengua

Aina Massanet i Said Barceló
Portaveus de Joves de Mallorca per la Llengua

El darrer cap de setmana del mes de novembre, diferents membres de Joves de Mallorca per la Llengua, vàrem assistir a la vint-i-cinquena. Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, on Òmnium Cultural ens va fer entrega del premi Ramon Casanoves. Aquesta recompensa vol retre, alhora, homenatge i perpetuar la memòria de Ramon Casanoves, qui ha estat un constant defensor de la llengua i la cultura catalana al Vallès Oriental; però, també, reconèixer accions i iniciatives de col·lectius a favor de la presència, l’ús i el prestigi públic de la llengua catalana en el marc dels Països Catalans. I aquesta és la raó de guardonar-nos aquest any: per les nostres accions durant aquests vint anys d’existència.

Vint anys treballant per la normalització del català i de la seva promoció dins l’illa de Mallorca. Vint anys d’una idea que es va fent dia a dia amb la feina voluntària d’uns joves, il·lusionats amb la tasca que varen emprendre en un moment determinat el jovent de Mallorca d’aleshores.

Mitjançant l’Acampallengua, el Correllengua, o el Rock’n’Llengua, des de Joves de Mallorca per Llengua hem intentat a dur a terme els nostres objectius. Hem volgut conscienciar de la situació de la nostra llengua al jovent, que és on trobam que ens fa més falta, degut, entre altres coses, per la seva falta d’identitat del nostre poble. Però, no sempre assolir els objectius ha estat una empresa fàcil. Adversitats, com per exemple les d’ara (ja siguin polítiques o intrínseques de l’entitat), fan que la nostra labor sigui més difícil completar. Per exemple, ara, a aquest aniversari, ens trobam un moment de regeneració. Un canvi generacional dins Joves de Mallorca per la Llengua que ens permet tornar-nos a ubicar, i a ressituar les premisses a aconseguir.

Consideram que hem d’apostar per petits actes per generar grans reaccions. De fet, enguany ja hem realitzat diferents activitats, com per exemple, una bunyolada per recuperar paraules en desús del català o la ruta històrica-literària sobre el beat Ramon Llull feta a la Ciutat.

I ara, de cara a l’any vinent, estam detallant una nova campanya en contra de tots els maltractes, menyspreus i destralades que han fet els governants a la nostra illa (illes, en defecte) els darrers temps. Consideram que ens ha tocat un dels millors moments per poder fer història, però sobretot, per decidir-la. Per això, des d’aquí, volem convidar a tots els joves de Mallorca que tenguin estima vers a la llengua i cultura catalanes per treballar, construir i lluitar per un futur a la nostra terra en català.