En la mort de Joan Mas i Martorell “Collet”

Mateu Morro i Marcé

El passat dimarts, dia 22 de desembre, ens va deixar en Joan Mas i Martorell “Collet”, pagès, fundador i president d’honor de la Unió de Pagesos de Mallorca. En Joan Mas era de Montuïri, on havia nascut el 21 de gener de 1949. Als 14 anys començà a fer feina de pagès amb els seus pares. Es va casar amb na Joana Tugores i varen tenir dos fills, en Joan i en Josep. Va ser una persona franca i justa, un home de paraula, com la gent pagesa de rel antiga. Per a ell l’agricultura va ser una professió, una forma de vida i una ferma convicció.

Jo crec que les idees, la fermesa moral, la fidelitat al país, en ell eren coses congènites, que li sortien de dins. No tenia els vicis de la por, la vessa o la indiferència. Un dia va veure un anunci que a l’Obra Cultural Balear de sa Pobla un pagès català donaria una conferència sobre Unió de Pagesos. La conferència l’havia organitzat el Congrés de Cultura Catalana i l’organitzador era un actiu jove pobler que nomia Bartomeu Fiol. La trobada va ser de poca gent, però no va ser eixorca. Quedaren per veure’s i començaren a fer feina per deixondir un món pagès que era viu, però que feia senya d’estar tocat. Veien que no podien quedar mans aplegades i s’havia de defensar la pagesia. En Joan i la seva dona, na Joana, feren molta de feina, amb en Toni “Perdut” de Campos, en Pep Estelrich de Sant Joan, en Pere Miralles “Malherba” de Montuïri, en Llorenç Rigo d’Inca i molts d’altres pagesos mallorquins per posar en marxa un sindicalisme unitari, independent i democràtic. Aviat va néixer la Unió de Pagesos de Mallorca, l’abril de 1977, i en Joan Mas en va ser el primer coordinador. El funcionament era assembleari i l’admirable era veure com persones com ell, que treballaven de sol a sol i els vespres havien de preparar per anar a vendre l’endemà, treien forces de on no n’hi havia per reunir-se i dedicar hores i més hores a la Unió de Pagesos, que en poc temps va créixer molt. Destaquen les grans mobilitzacions pageses, amb més de 3.000 tractors a la carretera, pel preu del gasoli, pel preu de la llet o per les cambres agràries. Gràcies a persones com en Joan Mas la pagesia mallorquina es va incorporar a la lluita civil pels drets socials i nacionals.

Va ser un home compromès amb el seu país i amb la seva gent. Aquest compromís el dugué a ser regidor independent en llista del PSM a l’Ajuntament de Montuïri. A l’actualitat era el president d’honor de la Unió de Pagesos. A l’ombra de la Unió de Pagesos i d’en Joan Mas varen néixer iniciatives com l’agricultura ecològica, l’impuls a les races i varietats autòctones i es va reforçar el cooperativisme. Va ser un dels impulsors del situat de productors de Mercapalma on era un dels pagesos més acreditats i reconeguts. S’aixecava molt dematí i el seu compromís cívic l’obligava a sacrificar hores de descans. Un dia, anant o tornant del Mercapalma es va dormir i va tenir un greu accident que li va provocar complicacions de salut. A la llarga aquells problemes han estat la causa que ens hagi deixat tan prest, quan encara feia molta falta als seus i a tots els que l’estimaven. Sempre el recordarem, somrient, amb l’encaixada franca de les seves mans endurides, digne, orgullós de ser pagès, fidel sempre a la terra mallorquina.