Guanyem Eivissa,construintl’esperança

Maurici Cuesta i Labèrnia

El 14 de desembre es constituïa Guanyem Eivissa, nova organització política que s’ha estat covant des de fa temps i amb unes bases ben novedoses. Ha nascut amb un grup promotor al darrere, amb persones que formen part de partits, organitzacions cíviques, o sense cap adscripció concreta. Guanyem Eivissa –presentada el 15 de novembre- s’ha organitzat mentre es debaten i redacten per dur a un plenari un programa electoral, un reglament per a unes eleccions primàries i un codi ètic.

La gènesi de Guanyem Eivissa es remunta anys enrere, quan diversos partits comencen a reunir-se per confluir en una plataforma per unir experiències, superar esquemes i temors anteriors ipoder bastir una alternativa política real per a les eleccions locals, insulars i balears de 2015. Una alternativa al bipartidisme PP-PSOE, des de bases progressistes, ecologistes, de d’Eivissa i la seua identitat i el seu autogovern, i amb la defensa de l’interès comú com a màxima divisa. S’hi sumaren persones sense afiliació política, persones de l’Entesa d’Eivissa, d’Eivissa pel Canvi i d’Eivissa Sostenible. D’allò en nasqué la Plataforma per la Unitat Ciutadana (PUC). Després va créixer el projecte amb un apropament a Esquerra Unida. Calia anar més enllà i cercar més persones i col·lectius.Els promotors començaren a reunir-se per ampliar encara més el projecte i anar a l’assemblea del 14.

Bases senzilles. Un projecte plural sense quotes de membres de partits en llistes electorals ni òrgans directius. Totes les persones es representaran a elles mateixes, independentment de formar part d’altres grups. Les decisions quan a llistes electorals es prendran amb el principi d’una persona, un vot; és a dir, amb unes eleccions primàries i obertes. La democràcia directa i participativa serà un principi fonamental en la presa de decisions de Guanyem Eivissa tant pel que fa a qüestions internes com als representants institucionals que obtengui. I, esclar, conformar-se com alternativa a les dues forces de més pes polític a Eivissa, Balears i l’Estat.

La font d’alimentació principal de les persones que hem confluït en Guanyem Eivissa és la necessitat de sentir-nos representats en els ajuntaments, Consell, Parlament i el govern, tenir una veu pròpia, basada en Eivissa i l’interès comú, amb un objectiu ben clar: canviar dràsticament les polítiques que s’apliquen en la nostra illa. Polítiques que han empitjorat moltíssim amb els governs de tot el PP des de 2011. Aprenent dels errors dels pactes progressistes, la independència d’aquesta formació serà clau per determinar l’acció dels governs. Les perspectives de futur de Guanyem Eivissa són engrescadores; l’ambició que hi ha, també.Guanyem Eivissa està en construcció, amb moltes qüestions per decidir, encara, però amb una ferma convicció en la necessitat de donar la veu i el poder al poble d’Eivissa. De segur que hi ha forces amb qui col·laborar en els necessaris canvis profunds en aquesta Terra.