L’Ateneu Pere Mascaró ha complert els quatre anys

Miquel Rosselló
President de la Fundació Ateneu Pere Mascaró

L’Ateneu Pere Mascaró ha complert quatre anys, en els quals hem desenvolupat una important activitat sobretot en tasques de divulgació, sensibilització i promoció del debat públic, sempre cercant la col·laboració amb altres entitats afins.

Volem centrar cada cop més la nostra activitat amb els grups de reflexió i els programes a mig i llarg termini, és a dir a la tasca de reflexió i elaboració de propostes alternatives de futur, sense abandonar les de divulgació i sensibilització.

Durant aquest temps hem consolidat la col·laboració estratègica amb la Fundació Emili Darder, amb la qual organitzem la majoria d’activitats i conjuntament portem el grup d’economia, hem creat l’Espai de Formació, que ja ha impartit un curs sobre polítiques locals i un d’economia política, editem la revista mensual digital l’Altra Mirada, que acaba de complir tres anys i 34 números sense interrupció i hem començat un programa que té com objectiu encetar un debat de la societat civil per un nou model econòmic, per una Mallorca regió sostenible de Europa.

També formem part de la Xarxa de la Renda Bàsica a nivell estatal i treballem amb un programa sobre un supòsit de l’aplicació de la Renda Bàsica a les Illes; tenim en funcionament un grup de reflexió sobre el sindicalisme de classe i el seu futur i un altre sobre l’elaboració d’una proposta ecosocialista per Mallorca que ja ha editat un primer treball.

El darrer any hem impulsat un col·lectiu, format per CCOO, UGT, Fundació Emili Darder, Memòria de Mallorca, Fundación de Investigaciones Marxistas i l’Ateneu, que han organitzat les Primeres jornades sobre el Moviment Obrer a Mallorca, amb motiu del 90è aniversari de la construcció de la Casa del Poble de Ciutat i que té voluntat de continuïtat.

Fidels a un dels nostres principis que no és altre que el foment del treball en xarxa participem de distintes plataformes i entitats plurals i col·lectives i fins i tot hem col·laborat amb la creació d’algunes.

En aquest sentit l’Ateneu, juntament amb altres entitats de l’economia social i solidària, va impulsar i promoure la creació de l’Associació Mercat Social Illes Balears que ja te presència a Mallorca i Menorca i està a punt de tenir-ne a Eivissa. Participa en la WEB estatal http://mercadosocial.konsumoresponsable.coop, amb una entrada autonòmica pròpia www.konsumoresponsable.coop/ca/illes-balears per divulgar i fer publicitat de les iniciatives de l’economia social i solidària, així com fomentar les relacions comercials entre elles i afavorir el comerç responsable. Abans de l’estiu estan previstes Fires de l’economia social i solidària a cada Illa. A Mallorca serà el 21 i 22 de març del 2015.

També participem des del seus inicis en la constitució a les Illes de Fiare Banca Ètica, una cooperativa de crèdit que abasta a l’estat espanyol i Itàlia i compte amb quasi 50.000 socis.

Formem part de l’Institut Triangle Mar Blava, entitat de pensament ecosocialista i d’àmbit de Països Catalans, del Consell de la Societat Civil, la recentment creada Comissió pel Tricentenari, la plataforma contra el TTIP i l’Aliança Mar Blava.

Amb allò que fa referència a les edicions ja hem editat conjuntament amb Documenta Balear: “De la foscor a l’esperança, memòries d’un estudiant antifranquista”, de Miquel Rosselló, “Treballadors, sindicalistes, clandestins. Histories orals del moviment obrer 1930 – 1950” primer i segon volum de David Ginard, Les jornades: Un nou estat, una nova societat (conjuntament amb la Fundació Emili Darder), Extractes del manifest ecosocialista i Una proposta ecosocialista per un projecte alternatiu a Mallorca

Per últim estem molt satisfets per la recent signatura d’un protocol de col·laboració amb la UIB que ens obri moltes i bones perspectives i dels contactes iniciats amb CineCiutat per signar un altre protocol i començar la col·laboració amb aquesta important entitat ciutadana i cultural.