L’economia social i solidària avança

Miquel Rosselló
President de l’Ateneu Pere Mascaró

Els passats 27, 28 i 29 de novembre es va celebrar a Saragossa el I Congrés Internacional d’Economia Social i Solidària, amb el títol de “l’economia es troba amb les persones” i la participació de més de sis-cents assistents d’arreu de l’estat espanyol, així com d’altres països europeus i llatinoamericans. Entre els assistents i havia una representació de les Illes, cinc mallorquins i mallorquines i una menorquina.

El congrés es va organitzar en multitud d’activitats, taules rodones, tallers, sessions obertes, a distints locals de Saragossa, un total de 34 activitats, que demostra una extraordinària participació dels assistents, una gran eficiència per part dels organitzadors, REAS d’Aragó, i una gran col·laboració per part de l’Ajuntament de la ciutat.

Partint de la idea que una altra economia és possible i ja existeix s’anaren exposant experiències concretes d’èxit i s’anava aprofundint sobre noves estratègies per que l’economia social i solidària vagi caminat sense presses però sense pauses cap el seu objectiu que no és un altre que arribar a una nova societat post-capitalista.

Entre les aportacions de fora de l’estat espanyol cal destacar les de Rio Grande do Sur (Brasil) o l’Equador, així com a nivell europeu la creació d’una cooperativa de crèdit d’àmbit europeu, TAMA.

El debat fou molt ampli i abarcà molt de temes, però se poden destacar uns quants per la seva importància, com el paper de l’ecofeminisme i del cooperativisme dins el desenvolupament de l’economia social i solidària. El diàleg entre les institucions i l’ESS va ocupar un bon espai, molt espacialment en allò que fa referència als Ajuntaments. Se parlà de sobirania alimentària i de clàusules socials, espai de debat que organitzà el mallorquí Jordi López, expert en aquest tema.

La importància estratègica de les finances ètiques en el desenvolupament de l’ESS ocupà un espai molt destacat. Especialment significatiu fou la presentació de la Mesa de Sistema de Finances Ètiques, constituïda per Coop 57, Fiare Banca Ètica, OIKO crèdit, Associació de finances alternatives i solidaries i CAES -cooperación para el aseguramiento ético y solidario- incorporant també en l’ESS el món de les assegurances a les finances.

I com no podia ésser d’una altra manera, la construcció del Mercat Social apareixia transversalment en molts de debats. S’anuncià que s’havia constituït Redes del Mercado Social amb presència territorial a Euskadi (País Basc i Navarra), Madrid, Aragó i les Illes Balears i amb organitzacions sectorials com FIare Banca Ètica, Som Energia, CAES i altres que gestiona el portal WEB d’àmbit estatal http://mercadosocial.konsumoresponsable.coop.

L’Associació Mercat Social Illes Balears des del seu naixement, el mes d’abril passat, ja compta com a socis amb la Federació de Cooperatives de les Illes Balears (Cooperatives de treball associat, agroalimentàries i de consum), la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària REAS Balears, Càritas de Menorca, S’Altra Senalla, Entrepobles de Menorca, la Cooperativa Coanegra, l’Ateneu Pere Mascaró, La Cooperativa San Crispin d’Alaior, l’Associació d’agricultura Ecològica de Menorca i Sa Tenda Ecològica.

I aquest mes de desembre ha donat una passa important en la seva aparició pública. A Menorca el dia 3 va fer la seva presentació amb una important repercussió mediàtica. A Mallorca el 4 de desembre organitzava una jornada de debat per donar a conèixer els seus objectius que se tancava am una taula rodona amb representants de l’associació de Mallorca i Menorca i i la participació d’un company de la Cooperativa Integral d’Eivissa, que anunciava la propera constitució de l’associació també a aquesta illa. I el dia 7 en Jordi Lòpez presentava el projecte al si del Seminari Blanquerna.

També compta amb un espai virtual propi a www.konsumoresponsable.coop/ca/illes-balears, en el que se podrà trobar un directori amb totes les empreses que participin del mercat social.

El Mercat Social de les Illes Balears té un full de ruta molt clar i definit pel proper any que passa per constituir l’associació a Eivissa, posar en funcionament la pàgina WEB i organitzar abans de l’estiu una fira de l’economia social i solidària a cada Illa. La primera es farà a Mallorca el dia 21 i 22 de març del 2015.