MÉS per Mallorca i el canvi polític

Macià Calafat

La situació a les Illes Balears, al conjunt de l’Estat i a la Unió Europea està evolucionant en una dinàmica de canvis polítics. La cronificació de la crisi econòmica mundial -agreujada per les polítiques d’austeritat europees- i els indicis de recaiguda general de l’economia a nivell continental comencen a tenir efectes a nivell institucional. Si fins ara hem assistit a un simple ball de partits al capdavant de les institucions -els conservadors substituïts pels socialdemòcrates i viceversa- sense que canviassin les polítiques aplicades, ara ens trobam davant una crisi política general, amb l’ascens de partits contraris a les élites europees, tant per la dreta com per l’esquerra -l’anomenat "populisme", el fantasma que fa tremolar als qui ens governen. El procés independentista a Catalunya precipita una crisi de règim. A nivell de l’Estat l’alternativa a la situació actual sembla multiforme, una combinació de noves forces polítiques -Podem- amb les velles forces de l’esquerra -EU- i amb les diferents propostes de les nacions sense Estat, entre les que cal comptar MÉS. És aquest el context general en el qual s’emmarquen les properes eleccions municipals i autonòmiques, el principal repte polític al qual s’enfronta la coalició durant els propers mesos, i que poden produir, sense que sigui segur, canvis polítics sense precedents a les Illes Balears.

Amb les primàries MÉS per Mallorca ha superat un dels seus primers esculls, el de vegades conflictiu problema de l’elaboració de les llistes electorals. Paral·lelament, MÉS ha organitzart una precampanya, Recuperem el futur, i ha continuat el seu procés de constitució d’assemblees locals, que han reforçat el projecte amb la incorporació de noves persones, algunes de les quals històricament properes a aquest espai, però també d’altres que s’hi han acostat a la recerca d’una alternativa política al Govern Bauzá. En aquest sentit, les mobilitzacions a favor de l’educació, dels drets socials, del territori i de la llengua han deixat un pòsit que actua a favor del creixement electoral del projecte. El panorama, però, també presenta incerteses. Les noves forces polítiques aparegudes dins l’àmbit de l’esquerra són una competència fa un any impensable, sobretot a les zones urbanes, un repte que obligarà la formació a afinar les seves propostes. Precisament a ciutats com Palma hi ha elements d’incògnita, com la candidatura a les eleccions municipals, amb la hipòtesi de coalicions més àmplies, una possibilitat per a la qual queda poc temps.

El repte de MÉS durant els propers mesos és continuar liderant l’oposició parlamentària a les polítiques austericides i antimallorquines del PP i paral·lelament seguir el seu procés d’obertura cap a la societat. En aquest sentit, tendran una gran importància el procés d’elaboració del programa electoral, que estarà obert a la participació ciutadana i que la coalició pretén fer arribar a tots els sectors de la societat. Alhora, MÉS ha de continuar essent la veu a les institucions dels sectors perjudicats per les polítiques del PP i mantenir una presència constant en el carrer. La precampanya dels propers mesos també serà decisiva i haurà de connectar amb els canvis profunds que s’estan produint dins una societat cansada de les polítiques d’austeritat, de la corrupció desbocada dels partits majoritaris, dels atacs a la identitat pròpia i dels retrocessos democràctics que han caracteritzat aquests quatre anys. Els punts forts de MÉS són la seva tasca d’oposició a les institucions, la seva implantació social -especialment a la Part Forana- i la seva implicació a les xarxes socials. Els seus punts febles són la manca de presència als grans mitjans de comunicació, la poca presència a les zones urbanes i el poc coneixement de la nova marca.

El PP està molt desgastat i presenta un candidat tan impopular com José Ramón Bauzá. El desgast, però, i cal tenir-ho en compte, és sobretot mallorquí. La resta d’illes continuen tenint la seva pròpia dinàmica i els candidats del PP hi mantenen una certa popularitat. A això cal afegir la divisió de l’esquerra, que afecta més a circumscripcions on s’elegeixen menys diputats i on, per tant, costa més ternir-hi representació. D’aquí ve la importància de projectes d’unitaris com MÉS per Menorca o Guanyem Eivissa. Malgrat els pronòstics, tot continua obert i el canvi polític dependrà, com sempre, de la mobilització de les forces d’esquerres.