Editorial

Miquel Rosselló.
President de l’Ateneu Pere Mascaró

L’Altra Mirada complint regularment el compromís amb els seus lectors torna estar al carrer amb el número 36. A la portada i la contraportada destaquem dos esdevenimets que considerem prou importants i significatius.

Un és d’àmbit europeu, ens referim al rebuig molt massiu de la ciutadania grega a les polítiques d’austeritat de la Unió Europea. S’obrin molts d’interrogants a l’hora de preveure les polítiques que sabrà i/o podrà aplicar Syriza. Però passi el que passi els poderosos de la UE no podran continuar repetint com a lloros que l’única política possible és la que se feia i que no hi ha res a negociar. I tant que hauran de negociar, ara amb Grècia i en continuaran d’altres!

L’altre és de casa nostra. El GOB ha presentat al Parlament més de 16.000 signatures per avalar la seva ILP en defensa del territori i el medi ambient, 6.000 més de les necessàries. Això deixa palès que la societat mallorquina, a pesar de la gravetat de la crisis econòmica, que ha passat en primer pla de l’actualitat els últims temps, manté un alt grau de consciència i compromís amb el medi ambient i el territori. I a més, el GOB malgrat haver patit algunes dificultats, continua essent una potent organització ecologista i conserva una capacitat d’incidència social envejable.

Per una altra part en aquest número de l’Altra Mirada introduïm una secció nova que anomenarem “Dossier” que no pretén tenir continuïtat a tots els números, sinó tant sols quan tinguem material adequat.

El primer “Dossier” l’hem volgut dedicar a un càncer de la nostra democràcia, la corrupció. En primer lloc per què l’abast de la corrupció al nostre País és escandalosament gran i en segon lloc per què, segons demostren totes les enquestes la consciència ciutadana crítica contra aquesta depravació ha crescut considerablement. Segons aquestes el problema que més preocupa als mallorquins (60,8%) és acabar amb la corrupció.

Durant anys ha sigut molt exasperant comprovar que la preocupació de la ciutadania per aquest fenomen era petita i que els partits responsables d’aquestes pràctiques seguien guanyant les eleccions com si no hgués passat res, la qual cosa ens mostrava la foto d’una societat amb una salut democràtica molt precària. Per sort aquesta foto començà a canviar.

També podem publicar aquest primer dossier per què contem amb un gran treball del nostre amic, el periodista David Jordi Llobet que ha fet un mapa de la corrupció a les Illes des del 2001 al 2014 exhaustiu.
Trenta-nou casos de corrupció al nostre País en aquest període de temps. Els imputats han arribat a superar la xifra de 500, deixant la nostra Comunitat Autònoma com la de major corrupció en termes relatius de l’Estat (35 casos per milió d’habitants). Una altra data escandalosa, que ens dóna aquest magnífic treball és que els partits més corruptes de l’Estat, amb diferència, són el PP balear i l’extinta Unió Mallorquina.