Enguany tornam a fer Rua

Manel V Domenech Bestard

Tot fent sobretaula amb en Toni Rotger, calatraví imprescindible, hem parlat de la represa de Sa Rua a Palma allà pes anys 70 del segle passat.

Eren els temps de la crisi del petroli, les acaballes del franquisme, la represa dels moviments polítics, veïnals, culturals... l’Obra Cultural Balear des de la seva seu al carrer Vicenç Mut, després al carrer Impremta feia de paraigua a multitud d’iniciatives.

Paral·lelament renaixien les Festes de Sant Cristòfol a a Sa Calatrava. A l’ombra de Sa Fàbrica a Dalt Murada hi desfilaren els Comediants, Mª del Mar Bonet, Leo Bassi i tant d’altres al temps que es llegien les cròniques de l’ocupació de Sa Dragonera.

Una activitat duia l’altra i les festes un cop l’any era poc, i sorgí el Grup d’Animació de Sa Calatrava aixoplugat a Ses Bóvedes (rebatiades ràpidament com Ses Voltes per exorcitzar el regust a militar). Passacarrers, màgia, xanques, performances ,cartells, murals, la revifalla de colles de xeremiers...

La representació de La Torna dels Comediants a la plaça de Sta. Fe aixecà un allau de crítiques dels veïnats dels pavellons militars, després vengué la campanya per la llibertat d’expressió.

I arribam al final de la dècada , l’any 1979. Sa Calatrava quedava petita i calia conquerir Ciutat. Les instàncies creuades: contamos con el beneplácito del Gobierno Civil i "contamos con el beneplácito del Ayuntamiento de Palma" mentida pietosa totes dues, feren possible la primera Rua al Born després de quaranta-tres anys de prohibició. Sa Rueta es celebrà també a la plaça Major amb jocs d’animació i tallers per als infants. Però aviat arribà l’assimilació, les institucions es feren càrrec de la festa i va anar perdent els seu caràcter transgressor, crític i reivindicatiu.

Les festes de Sant Sebastià ha patit una degradació semblant, segrestades per les institucions, mancades de participació popular s’han anat esmorteint fins que col.lectius com la Confraria de Sant Sebastià, Orgull Llonguet i Sant Kanut ens assenyalen el camí: la participació popular no com a simples espectadors sinó com a gestors i dinamitzadors.

L’any passat l’assembles de Docents i la Plataforma Crida tenyiren de verd Sa Rua i enguany ho volem tornar fer. Vos encoratjam a participar-hi!

Per a més informació i inscripcions: plataformacrida@gmail.com