MÉS, una força en creixement

Macià Calafat

Les properes eleccions municipals i autonòmiques seran importants en molts d’aspectes, el primer dels quals serà posar fi al malson que han representat els quatre anys de Govern Bauzá -i els seus equivalents a Cort i als Consells. Ens trobam davant el Govern més extremista ideològicament i, alhora, el més mediocre de la nostra història recent. Les retallades en qüestion socials bàsiques, els atacs constants a la llengua i a la cultura, les agressions contra el territori, els retrocessos democràtics i, en suma, els desmantellament d’unes institucions autonòmiques que havia costat tant d’esforç construir ens mostren un panorama que, pel bé del nostre país, no s’hauria de repetir mai més. Ara toca als votants decidir.

En aquest context, MÉS per Mallorca representa una alternativa d’esquerra autòctona, d’organització que defensa els interessos dels ciutadans d’aquí i que pretén governar per a canviar radicalment aquesta situació. La suma d’elements diversos -l’esquerra, el nacionalisme-sobiranisme, l’ecologisme, el feminisme...- el converteixen en l’opció dels ciutadans conscients de la necessitat de transformar la nostra societat des d’un projecte els integrants del qual ja tenen una certa trajectòria, amb els seus aspectes positius i negatius, però també amb una solvència demostrada a l’hora de governar. Aquest bagatge ha permès, a més, fer autocrítica sobre un model de pactes de progrés que sovint ha estat insuficient per posar en marxa els canvis necessaris.

L’organització MÉS per Mallorca, a la qual s’ha sumat durant els darrers mesos la confluència de l’esquerra menorquina a MÉS per Menorca, encara aquestes eleccions com a una oportunitat històrica de trencar el bipartidisme i de fer canvis importants en la manera de governar el nostre país. Durant els propers anys serà fonamental trobar solucions per a àmbits com l’educació, la sanitat, els serveis socials, el territori o la cultura. Sempre partint d’una situació econòmica molt complicada i que cal revertir, en la mesura dels possible, des dels governs d’aquí.

En aquest sentit, la força del projecte de MÉS és que parteix de la base, de la suma tant de partits com de persones a títol individual, i que s’organitza a nivell local de manera assembleària. En aquest sentit, cal destacar que durant el mes de gener ha continuat el procés de constitució d’assemblees de MÉS en els municipis. Així, el 10 de gener els Independents de Sencelles i Biniali s’han transformat en MÉS per Sencelles; el 24 de gener s’han constituït MÉS per Llubí i MÉS per Lloseta; i el 31de gener MÉS per Manacor i MÉS per Mancor. A més, el 23 de gener es va presentar la canditura de MÉS per Algaida.

Paral·lelament continua el procés d’elaboració del programa electoral, que la formació ha volgut fer obert i participatiu a tota la societat. En aquest sentit, destaquen iniciatives com les Taules al Rita, una sèrie de trobades temàtiques amb tots els sectors culturals i que estan servint per fer un diagnòstic adequat de la qüestió. De fet, el contacte directe amb la ciutadania és una prioritat per als propers mesos. MÉS per Mallorca vol parlar directament amb milers de ciutadans per escoltar les seves opinions, preocupacions i crítiques, i per presentar-los el projecte tranformador que representa la formació. En aquest sentit, Palma serà fonamental per als resultats del projecte, i la presència constant en el carrer, amb visites constants a tots els barris i associacions de la ciutat, és una de les senyes d’identitat de la formació.

Tot està preparat per a la gran mobilització dels propers mesos, per a la que serà una de les campanyes electorals més intenses de la nostra història. Perquè ens hi jugam molt: passar pàgina a una de les èpoques més negres de la nostra història recent, afirmar el nostre dret a continuar essent mallorquins sense haver de demanar permís als poders de Madrid i acabar amb les polítiques d’austeritat que han ofegat el nostre poble.