Tricentenari

Col·lectiu 1715

Sovint els pobles tenen dues històries: la dels vencedors i la dels vençuts. Curiosament, hem acabat l’any 2014 amb la celebració del Tricentenari de la Guerra de Successió al Principat de Catalunya i hem iniciat un 2015 que pot estar marcat per la commemoració dels fets de 1715, el nostre Tricentenari. La història dels vencedors ha proposat que la guerra de successió a la Corona de les Espanyes fou simplement una guerra de successió. Una disputa entre els què donaven suport als Àustries i als Borbons. Però la veritat és que es decidia més que una dinastia per a la Corona. S’enfrontaven també dos models d’Estat: el centralisme i la política uniformitzadora borbònica o bé el manteniment de les institucions pròpies i el confederalisme que proposaven els austriacistes.

A Mallorca triomfaren els partidaris de Carles d’Àustria, guanyaren les idees de conservar els furs del Regne de Mallorca existents des de feia segles. Emperò la voluntat fou vençuda per les armes.

Si tornam la mirada tres-cents anys enrere, l’any 1715, trobam que ja han caigut a mans dels borbònics Barcelona, Terrassa, Vila-real, i moltes altres viles i ciutats han estat arrasades per les tropes de Felip d’Anjou. Fidels a la causa austriacista resten només Mallorca, Eivissa i Formentera.

Els borbònics s’afanyen en esclafar tots els enemics. Han reunit un gran exèrcit disposat a sotmetre Mallorca. Quatre-cents vaixells amb gairebé trenta mil soldats i més de dos mil cavalls naveguen rumb a l’illa comandats per Claude François Bidal, cavaller d’Asfeld.

Però els mallorquins es fortifiquen, i mobilitzen al poble en armes. Els gremis de ciutat de Mallorca juntament amb el Virrei, creen la Coronela, on tres mil vuit-cents homes s’han apuntat com a voluntaris a la milícia. Se sumen a ells fins a quatre-centes dones per parapetar les murades. Les institucions i governants també mobilitzen les tropes: el Regiment de la Universitat; la Recluta del Marquès de Rubí, Virrei de Mallorca; Miquelets; un regiment de Cavalleria; els reforços imperials arribats de Nàpols... Tots ells estan disposats a defensar-se i resistir.

Tres-cents anys després de la derrota, encara perduren les conseqüències. Però ara la història ens convoca a recordar els successos de 1715. Són moltes les persones que ja han començat a fer actes per rememorar el nostre passat. Conscients de la importància d’aquest fet històric, i amb la voluntat de recuperar la memòria de la Guerra de Successió a Mallorca, un conjunt de ciutadans hem decidit crear un grup de recreació històrica de l’època. Som el Col·lectiu 1715. Enguany et contaran moltes vegades què va ocórrer fa tres segles, nosaltres et convidam a viure-ho. Per veure la història des de dins, per a reescriure-la, suma’t al Col·lectiu 1715!