L’Altra Mirada 37 | Març 2015


Democràcia en perill d’extinció

,

David Abril, diputat de MÉS al Parlament de les Illes Balears Habitualment, allò que està en perill d’extinció són determinats éssers vius sotmesos a una pressió insuportable. Darrerament, no obstant, allò que corre un risc seriós de ser extingit per manca de sentit comú i de responsabilitat és la (...)

Llegeix

Son Espases, la constatació de la corrupció. II

,

Fina Santiago, Diputada de MÉS al Parlament de les Illes Balears Durant les diverses compareixences dels testimonis de polítics i tècnics que han comparegut a la Comissió de Son Espases, ens ha anat configurant un puzzle que mostra la imatge de la corrupció. S’han constatat irregularitats (...)

Llegeix

Refer tot allò malmès: els reptes de la nova Junta de Personal Docent no Universitari

Cosme Orell Bonet, president de la Junta de Personal Docent no Universitari Som conscients que vivim i que, sobretot, hem viscut dins el món educatiu uns moments que s’han caracteritzat per una forta mobilització, com no s’havia vist mai, en la qual s’ha involucrat la gran majoria de la societat (...)

Llegeix

El bé del poble i l’arbitrarietat. El cas de Lloseta

Josep Valero, de l’Ateneu Pere Mascaró L’històric batle de Lloseta, Bernat Coll, i els regidors Joan Coll, Maria Alemany i Pere Joan Martorell, tots ells militants del PSIB-PSOE, han estat condemnats a 28 anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics i amb multes de 7.300 € a cadascun dels acusats. (...)

Llegeix

Dues lleis contra l’ordenació territorial i urbanística

Mateu Martínez Martínez L’objectiu fonamental de les planificacions, tant si ens referim a la territorial com a la urbanística, ha de ser la de dissenyar la societat del futur a la qual aspiram, com també fixar quina relació establim amb el medi. D’una banda, l’urbanisme dibuixa la ciutat que volem: (...)

Llegeix

Per la Llengua, la Cultura i el País, "Conversem"

Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear. Què és "Conversem"? La campanya “Conversem” és una iniciativa pensada perquè la societat mallorquina prengui consciència de la importància que tenen la llengua, la cultura i l’educació, i del maltractament fiscal que pateixen les Illes Balears. Perquè (...)

Llegeix

Homenatge als militars demòcrates de la UMD

Lila Thomàs i Andreu, de l’Ateneu Pere Mascaró El dimarts 24 de febrer a la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears tingué lloc el reconeixement i homenatge als militars de la Unió Militar Democràtica creada el setembre de 1974 i autodissolta el juny del 1977. L’acte fou organitzat (...)

Llegeix

La ciutadania segueix mobilitzant-se

,

Maties Bennasar Un dels riscs de la immediatesa de les eleccions, és la percepció de què no cal esforçar-se massa en reivindicar, doncs les eleccions s’ho “mengen” tot. El focus mediàtic es concentra en els candidats i en els actes de campanya i precampanya. A la vegada, la resposta esperada a les (...)

Llegeix

De la participació a la col·laboració

Vicenç Rodrigo ,FAPA Mallorca. Després d’aquests darrers anys, assenyalats pel conflicte i la resistència, les famílies hem après moltes lliçons però potser la més valuosa és que la lluita contra el fracàs escolar i la ignorància de qui ens governa només es guanyarà treballant colze amb colze com a (...)

Llegeix

Els fanàtics

,

Joan F. López Casasnovas. Halal i haram, lícit i il·lícit. Sobre aquesta dicotomia, uns fanàtics intenten fer de la religió la font de les lleis i les regles que han de regir la societat. Fem cas a un musulmà que protestava contra un ús pervers del llenguatge i no emprem etiquetes com “els islamistes” (...)

Llegeix

Maite Salord Ripoll, candidata al Consell de Menorca

Per Biel Pérez i Pep Valero Qui és na Maite? Na Maite és una dona polifacètica, que té diversos àmbits d’actuació. El meu vessant més personal, som mare de tres fills (21, 19 i 14), aquesta és la meva prioritat. A partir d’aquí, som professora des de l’any 89 i reconec que la meva passió per la feina és (...)

Llegeix

El Parlament Ciutadà i el mapa de la revolta

Carles Gonyalons. Fa unes setmanes vàrem tenir l’oportunitat de compartir uns dies amb Itziar González Virós que va venir a Mallorca, convidada per MÉS, per explicar-nos el projecte de Parlament Ciutadà que estan impulsant a Catalunya. Van ser uns dies intensos, on a través d’una xerrada titulada (...)

Llegeix

“Volem un canvi real a les institucions”

Biel Barceló, candidat de MÉS a la Presidència del Govern de les Illes Balears El programa ‘D’avui per demà’ d’IB3 va entrevistar el passat 9 de febrer el coordinador general de MÉS per Mallorca i candidat a la Presidència del Govern, Biel Barceló. A continuació teniu un resum de les frases més (...)

Llegeix

Amb la primavera arriba la I Fira del Mercat Social de Mallorca

,

Jordi López Els dies 21 i 22 de març tendrà lloc la I Fira del Mercat Social de Mallorca al Centre Cultural La Misericòrdia de Palma. La I Fira del Mercat Social de Mallorca és un projecte promogut per l’associació Mercat Social Illes Balears. Mercat Social Illes Balears es va crear el març de (...)

Llegeix

Re-programar Palma per recuperar el futur

Neus Truyol Caimari, regidora i candidata de MÉS per Palma Durant els darrers anys Palma s’ha vist segrestada pels interessos de la banca especulativa, les grans superfícies, els grans hotelers, ... en definitiva els amics del Partit Popular. Des de MÉS per Palma volem capgirar-ho tot per (...)

Llegeix

Miquel Oliver i Antoni Rodríguez, candidats de Manacor i Inca

Per Llorenç Carrió. Miquel Oliver: “El proper Ajuntament serà de MÉS-Esquerra i serà el de la participació i la transparència” Antoni Rodríguez: “L’Ajuntament popular ha estat inoperant aquests quatre anys, ara ens toca a nosaltres” Sineu és converteix en el punt de trobada. D’aquesta manera, resolem (...)

Llegeix

Parlament al Mur de la Memòria

Llorenç Capellà, escriptor Quan, a mitjan dècada dels anys setanta, recollia informació per escriure el Diccionari Vermell en els llibres de registre d’aquest cementiri, se’m va atansar un funcionari, d’edat avançada, i em va dir, baixet, que ell ho havia vist tot. “Tot...?”, vaig demanar-li, “per què (...)

Llegeix

TTIP, el negoci del segle de les empreses transnacionals

Sandy Hemingway, presidenta d’Amics de la Terra Mallorca. Membre de la Plataforma No al TTIP Mallorca. Des de juny del 2013, la Comissió Europea i el govern dels Estats Units negocien un acord de lliure comerç que es caracteritza pel gran secretisme: el TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i (...)

Llegeix

Rafel Morales Granell, militar de l’exèrcit de Franco i comunista

Miquel Rosselló, president de l’Ateneu Pere Mascaró En Rafel va néixer a un poble del País Valencià, Almenara, l’any 1934, de pares camperols. Molt aviat hagué d’abandonar l’escola per anar a treballar amb el seu pare al camp, cuidant tarongers. Però amant de la lectura i de la cultura en general fou un (...)

Llegeix

L’apoderament ciutadà com a base de la posada en marxa del programa de Renda Bàsica

,

Miriam Mur Gil* La Renda Bàsica no és una proposta recent, ha estat motiu de debat en l’àmbit acadèmic des de 1918. Avui dia i davant l’actual creixement de la pobresa a Espanya, els elevats nivells de desocupació, desnonaments, emigració dels joves millor formats a la recerca d’oportunitats (...)

Llegeix

Els exiliats republicans dels Països Catalans

Ateneu Pere Mascaró La derrota del bàndol republicà a la Guerra Civil va ocasionar una espectacular diàspora de ciutadans de l’Estat espanyol cap a l’estranger. La contundent repressió practicada per les autoritats franquistes contra els partidaris dels partits i sindicats afectes al Front Popular no (...)

Llegeix

Poesia: Margarit, Bonet, Garriga, i molts altres

Maties Garcias Salvà, professor d’EOI “Si els que ocupen els nostres interessos i inquietuds són només assumptes com la política, vol dir que estem posant l’accent en el que tenim de gregari. I tot el que és gregari tendeix a sustentar el menyspreu. L’admiració profunda, la que no és mimètica, ve de (...)

Llegeix

Documents adjunts