De la participació a la col·laboració

Vicenç Rodrigo ,FAPA Mallorca.

Després d’aquests darrers anys, assenyalats pel conflicte i la resistència, les famílies hem après moltes lliçons però potser la més valuosa és que la lluita contra el fracàs escolar i la ignorància de qui ens governa només es guanyarà treballant colze amb colze com a Comunitat Educativa.

Aquesta convicció i un múscul social entrenat sota el foc del conflicte, ens va fer pensar a principi de curs que potser era el moment de reinvertir algunes energies del nostre col·lectiu en reflexionar sobre el nostre paper i començar a treballar en la renovació el sistema educatiu.

Amb aquesta idea es varen fer les primeres passes per organitzar les Jornades de formació que el dia 6 i 7 de març reuniran les APIMA associades amb FAPA Mallorca i també altres membres de la comunitat educativa que ja s’han inscrits, sota el títol de Jornades de Família i Escola - “De la participació a la col·laboració”.
L’objectiu de les Jornades, organitzades conjuntament entre UIB i FAPA Mallorca, és analitzar el concepte de participació a l’àmbit educatiu, revisar les nostres idees sobre el paper de les famílies a l’escola i, potser, plantejar la necessitat un canvi de paradigma en el concepte de participació.

“De la participació a la col·laboració”, títol de les jornades, vol transmetre aquesta idea de canvi de mentalitat. Les famílies no ens volem limitar a “prendre part”, d’acord amb el concepte clàssic de participació, el nostre paper és el de “treballar plegats”, collaborare de igual a igual, amb la resta d’agents responsables de l’educació dels nostres fills i filles a l’escola.

Les Jornades haurien de servir per demostrar que aquest canvi és possible, a més de necessari, i que potser ens trobam en el moment ideal per començar a fer camí.

D’altra banda, pel que fa al format de les jornades, no es pot parlar de participació i caure en un disseny de jornades en què no capin les aportacions dels assistents o on les APIMA no tinguin el protagonisme que les correspon. És per això que les ponències, taules redones o tallers s’han preparat per facilitar al màxim la implicació efectiva dels participants. Una prova d’això són els pòsters que es presentaran el primer dia i que mostraran a tothom les bones pràctiques de les APIMA en els seus entorns.

Potser que no descobrirem tots els secrets de la participació, ja ens agradaria, però estam convençuts que el treball de les jornades serà profitós, obrirà nous llums i aportarà eines per moltes persones que tornaran a la seva APIMA amb una experiència positiva, alguna sorpresa que reservam pels assistents i la motxilla carregada de bones idees.