El Parlament Ciutadà i el mapa de la revolta

Carles Gonyalons.

Fa unes setmanes vàrem tenir l’oportunitat de compartir uns dies amb Itziar González Virós que va venir a Mallorca, convidada per MÉS, per explicar-nos el projecte de Parlament Ciutadà que estan impulsant a Catalunya. Van ser uns dies intensos, on a través d’una xerrada titulada “De la indignació a l’acció: com donar veu a la ciutadania”, un taller amb els moviments socials i algunes tertúlies, ens vàrem poder contagiar de la passió d’aquesta dona per intentar construir una alternativa al sistema polític actual.

N’Itziar és una dona valenta, que lluita pels seus ideals tot i que això suposi jugar-se la seva pròpia pell, com va poder comprovar quan va ser regidora de Ciutat Vella a Barcelona i es va enfrontar a la màfia hotelera d’aquesta ciutat. D’alguna manera, aquest desagradable episodi va ser el principi del seu actual projecte, perquè és evident que un sistema on els polítics que intenten lluitar pel bé comú estan en perill, és un sistema que no funciona.

El Parlament Ciutadà pretén ser un parlament alternatiu al dels partits, format per persones i col·lectius per actuar com a contrapès i control de les institucions polítiques i judicials. Podríem dir que la idea és crear un grup de pressió o lobby que lluiti pels interessos de la ciutadania i per transformar l’actual model social i econòmic en contra de les elits econòmiques que han segrestat el sistema polític representatiu. D’aquesta manera, la ciutadania vigilaria les accions dels tres poders (legislatiu, executiu i judicial) amb la intenció de donar suport a aquelles accions que vagin a favor de l’interès general i d’actuar en contra d’aquelles que no hi vagin. Com ens diu la pròpia Itziar "no hem d’estar en crisi amb les institucions sinó amb qui les ha privatitzat. Les hem de recuperar per als ciutadans".

Cal ressenyar, que aquest Parlament Ciutadà no pretén fer la lluita pel seu compte, tot el contrari, parteix del reconeixement de la feina realitzada per la societat civil i pretén fomentar la confluència i la cooperació de persones i col·lectius. La idea seria treballar en xarxa per coordinar als moviments socials i tenir una major capacitat d’influència. Per aquest motiu, n’Itziar també està impulsant l’Institut Cartogràfic de la ReVolta amb l’intenció de crear un mapa per identificar als moviments socials i fomentar un treball conjunt i més eficaç d’aquests en diferents àmbits.

“Perquè es pugui produir una autèntica revolta social, ens calen espais d’enfortiment popular on construir una cultura política i de desobediència civil” ens comenta n’Itziar al seu llibre Revoltes. Aquest és un dels punts fonamentals d’aquesta proposta, per poder canviar el sistema actual, necessitam una ciutadania activa i apoderada que sigui capaç de lluitar pels seus drets a través d’iniciatives d’acció no violenta. En aquest sentit, cal destacar el treball d’una plataforma vinculada al Parlament Ciutadà com és la PAH que, durant els darrers anys, ens ha demostrat que és possible que les persones es mobilitzin i tinguin una capacitat d’incidència real.

Tal vegada aquestes idees poden semblar molt ambicioses, utòpiques podran pensar alguns, però com ens diu en Galeano, l’utopia ens serveix per seguir caminant, en aquest cas, per seguir caminant cap un sistema post-capitalista on haurem de construir entre totes i tots una democràcia radicalment participativa i transparent, aquest és el repte.