Homenatge als militars demòcrates de la UMD

Lila Thomàs i Andreu, de l’Ateneu Pere Mascaró

El dimarts 24 de febrer a la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears tingué lloc el reconeixement i homenatge als militars de la Unió Militar Democràtica creada el setembre de 1974 i autodissolta el juny del 1977.

L’acte fou organitzat per l’Ateneu i la Comissió de Drets Humans del col·legi i consistí en una taula rodona formada per José Ma Gago, historiador, José Ignacio Domínguez ex-capità d’aviació de la UMD que s’exilià a París per no ser detingut, David Ginard historiador, moderada per Ferran Gomila membre de la Comissió de l’ICAIB. En la primera fila del saló d’actes es va reservar un lloc pels membres de la UMD mallorquins. Assistiren en Cristòfol Fuster, Martí Rotger, Ramon Piña i Joan Feliu. També hi eren presents les vídues de Bernat Vidal i Rafel Morales. Així mateix hi assistí l’ex-comandant Lluís Otero empresonat a Mallorca i la seva esposa Carmen Macias.

José Ma Gago codirector de l’equip de recerca del Seminario de Fuentes Orales-UCM en el projecte Militares en el tardofranquismo 2006-2008, explicà la gènesi de la UMD, el mateix any que a Portugal els militars protagonitzaren la revolta dels clavells, el 25 d’abril, enderrocant la dictadura, així com l’empresonament de nous oficials l’estiu de 1975. Esmentà la importància de les fonts orals dels protagonistes, i recordà que el resultat de la recerca és al Forum de Memòria de Salamanca.

A continuació, José Ignacio Domínguez ex-capità d’aviació que s’exilià a París per no ser detingut com la resta d’oficials de la UMD. Explicà la composició de l’exèrcit franquista, les seves característiques com ell mateix inicià el seu treball escrivint fulls que després passava a Miquel Bilbatúa que es convertien en el Boletín de Oficiales y Suboficiales,publicació clandestina. Explicà la presa de consciència dels militars que crearen la Unió Militar Democràtica a Barcelona. Narrà la situació que visqueren en arribar la democràcia, i la manca de reconeixement de la seva tasca, fins l’any 2010 que el Ministeri de Defensa els atorgà la Medalla al mèrit militar amb distintiu blanc.

David Ginard Féron historiador, narrà els precedents d’altres moviments al si de l’exèrcit al llarg de la nostra història. Glosà especialment els membres de la Unió Militar Democràtica mallorquins i el reconeixement a la seva difícil tasca al si d’un dels pilars fonamentals del franquisme, igual que l’Església que també visqué la lluita democràtica amb presó pels capellans a Zamora.

En iniciar-se el debat amb el públic present, Lluís Otero explicà les condicions en què va viure a la presó de Sant Carles de Porto-Pí. Obligaven als soldats que el custodiaven al silenci més absolut, i l’ensurt que va sentir per la seva pròpia rialla, en rebre els acudits de La Cordoníz –revista satírica. A continuació na Carmen Macias la seva esposa , explicà les condicions de les famílies dels empresonats, i de la seva pròpia, amb cinc infants i sense mitjans per poder venir a Mallorca. Agraí profundament la solidaritat que va rebre per part dels anti-franquistes mallorquins, amb especial referència al Partit Comunista de les Illes Balears. I volgué esmentar especialment la família Thomàs Andreu,i el seu cap, en Gerard Ma Thomàs, magistrat de l’Audiència que féu gestions amb el Capità General de Balears per tal que hi hagués respecte cap a l’esposa de l’empresonat.

Cada un dels membres de la UMD mallorquins explicaren les circumstàncies que els dugueren a connectar amb aquest grup, uns des de les seves destinacions a Barcelona, altres a Mallorca, a través del Fiscal Miquel Miravet, membre de Justícia Democràtica.

Un acte de justícia, de reconeixement a uns homes que s’arriscaren per aconseguir la democràcia en els anys foscos de la dictadura franquista. Un merescut homenatge igualment per a les esposes i famílies que patiren la repressió.

Un acte per rompre el silenci que encara perdura sobre la seva lluita.